27824
14:29 21.062023

Перереєстрація автомобілів для закарпатців стала більш зручною

Економіка 2322

Нещодавно уряд України схвалив постанову про те, що під час переєстрації транспортних засобів, які раніше вже були у користуванні, проведення експертного дослідження, за винятком ввезення вживаних авто із-за кордону вперше, не є обов’язковим.

Про це «Карпатському об’єктиву» розповів заступник начальника регіонального сервісного центру  МВС у Закарпатській області Крістіан Фейкийгазі

«15 червня Урядом було скасовано обов’язкове проведення експертного дослідження вживаних авто при їхній перереєстрації», – заявив він.

Що ж це означає? 

Справа в тому, що ще нещодавно за винятком спадщини та угод між родичами при перереєстрації авто з однієї людини на іншу необхідно було проходити експертне дослідження транспортного засобу. Зараз це – виключно добровільно. Виключенням залишається перше ввезення на територію України вживаних автомобілів.

Що це дає?

Без проходження обов’язкової експертизи купівля-продаж автівок стає більш доступною, більш зручною та дешевшою. Тепер для того, щоб перереєструвати машину, достатньо записатися в електронну чергу на конкретну дату та визначений час (можна онлайн або ж через термінал) та отримати послугу. Для цього знадобиться всього 20-25 хвилин часу! 

Отже, експертне дослідження автомобіля і реєстраційних документів до нього відтепер проводиться виключно за бажанням продавця або покупця. Його проводять експерти МВС перед оформленням транспортного засобу в Сервісному центрі МВС. Коштує послуга приблизно 320 грн. 

Для чого перевірка?

Експертна експертиза проводиться для покупців із метою запобігання ризиків під час придбання транспортного засобу.

Справа в тому, що іноді трапляється підробка або заміна ідентифікаційного номера двигуна, шасі автомобіля. Покупець повинен знати, за що платить гроші, адже такі дії потрапляють під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 290 Кримінального кодексу України, яка передбачає штраф від ста п’ятдесяти (201 300 грн) до двохсот п’ятдесяти (335 500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

А у разі придбання такого авто відповідальність за нього нестиме людина, на яку цей транспортний засіб зареєстровано.

Крім того…

Варто додати, що відміна обов’язкової експертизи повинна зробити послугу онлайн перереєстрації автомобіля (її заплановано на вересень 2023 року) набагато зручнішою, ніж раніше. Загалом для того, щоб купити транспортний засіб достатньо буде двох смартфонів (покупця та продавця). Усі операції проводитимуться через застосунок Дія або Електронний кабінет водія. Після цього нові номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію можна буде забрати в зручному для себе сервісному центрі МВС або замовити доставку поштою чи кур’єром.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах