
На закарпатських ринках з'явилася кукурудза. Які ціни і чому її треба їсти
Сезон «золотих качанів» на Закарпатті стартував… І почався він дійсно із «золотих» цін. Варто зазначити, що торік кукурудзою торгували ще на початку червня. Тепер на місцевих ринках продукт з’явився трохи пізніше через холодну весну. Кукурудзи ще небагато, але нею торгують уже більше тижня. Спочатку була виключно з Берегівщини зараз почала дозрівати і в інших районах області.

Тож яка її вартість? Чим вона корисна? Чому її потрібно вживати? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».
По 10 не буде?
У 2024 році кукурудзу на початку червня в Ужгороді продавали по 70 гривень за качан. У Хусті та Мукачеві просили по 50 гривень за штуку. Зараз ціни не сильно різняться від минулорічних.
«У нас на Берегівщині найкращі сорти кукурудзи. Солодка угорська має дуже насичений приємний смак. Її можна як варити, так і смажити чи запікати, – розповідає «Карпатському об’єктиву» Ірма Нодь із Берегова. – Вирощуємо цей продукт із року в рік відколи себе пам’ятаю. Навіть коли землі не мали, кукурудза в нас росла на городі замість квітів. Роботи з нею чимало. Треба і підкопувати, і прополювати, і поливати, і удобрювати. Та й насіння в цьому році стало дорожче, і добрива. Насіннєвий матеріал купую тільки якісний, для підживлення беру лише натуральну органіку, ніякої хімії. У декого не все посходило, але в нас, дякувати Богу, урожай хороший. Прошу по 45 гривень за качан великої і 35 – малої. Дехто й по 50 продає. Купують не дуже активно, але потроху беруть».
Продавчиня торгує дарами полів і в себе вдома, і в Ужгороді, і в Мукачеві, і навіть у Хусті. Каже – їздить у справах і заодно реалізовує те, що виростила своїми руками. Допомагають їй донька та двоє онуків.

«Вартість «струків» влаштовує не всіх. Але в цьому сезоні все дорого. Я й по 65 продавала, – зізнається вона. – Хтось чекає, що кукурудза по 10 гривень буде. Навряд. У цьому році, гадаю, мінімальна вартість впаде десь до 20 гривень».
Хустянка Ярослава Міллер бере на ринку всього 1 качан – для дитини. Зізнається – занадто дорого.
«У середньому кукурудза по 50 гривень за штуку. Це на нас трьох – 150 гривень. За ці гроші можна купити кілограм полуниці і смачно поласувати смаколиками всій сім’ї. А що там того «струка» – з’їв і голодний. Чекатиму подешевшання. Взяла сину одну штуку, бо дуже просив. Найкраще тим, хто має хоч клаптик землі і може виростити городні культури вдома. Ми живемо у багатоповерхівці, перед вікнами росте лише трава. Та проблема не в цьому. Як купити кукурудзу пенсіонерам? Вони й працювати власними руками вже сил не мають, і державні виплати такі крихітні, що на найбільш необхідне не вистачає. Важко жити з такими захмарними цінами. Ще ніколи продукти настільки дорогими не були, як у цьому році», – нарікає жінка.
Справді, для літніх людей навіть кукурудза стала розкішшю. Прикро, але неврожай та весняні холоди дуже сильно вдарили по гаманцях закарпатців. Більшість продуктів цього сезону, на жаль, дуже дорогі.

«Кукурудза стала золотою не лише за кольором, – стверджує пенсіонерка Олена Сливка. – Поки вартість не впаде, не купуватиму. Краще у супермаркеті візьму кукурудзяної крупи і зварю нам із чоловіком «токану». Але кукурудзу їсти треба. Колись її, між іншим, називали турецькою пшеницею і з неї наші пращури пекли хліб, усякі коржі та пироги. У всякому разі, розраховую, що вартість «струків» впаде десь до гривень 12 найближчим часом».
Чому «мелай» треба їсти
Насправді кукурудза вважається плодом довголіття і лікарі в один голос радять її вводити у раціон, адже в ній міститься багато дуже корисних для організму речовин.
«Усі ми чули про корисну клітковину. Зараз її продають, як модні біодобавки, які коштують дорого. А в кукурудзі вона міститься і в великих кількостях. Це – натуральне джерело корисних вуглеводів, – наголошує лікарка із Мукачева Світлана Дан. – Клітковина допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові, сприяє відчуттю ситості, покращує травлення, підтримує нормальну роботу кишківника, запобігає закрепам, допомагає знижувати рівень холестерину. Загалом кукурудзяні качани – це не тільки корисно, але й дуже смачно. Між іншим, у варених качанах є вітаміни групи В (особливо В1, В3, В5), які незамінні для нервової системи, гарного сну та енергії, фолієва кислота (B9), що важлива для кровотворення і здоров’я під час вагітності, вітамін Е — антиоксидант, який уповільнює старіння клітин, а також магній, калій, фосфор, що підтримують серце, м’язи, кістки».
Крім того, за словами медикині, кукурудза корисна для серця, бо містить каротиноїди (лютеїн, зеаксантин), які зміцнюють судини, захищають очі від вікових змін, мають антиоксидантні властивості.
«Струки» – це чудова безглітенова їжа, – додає вона. – Вона цілковито безпечна для людей із непереносимістю глютену або целіакією. Це – низькокалорійний продукт тих, хто контролює вагу. У 100 г вареної кукурудзи міститься всього приблизно 90–100 ккал. При цьому вона дає відчуття ситості надовго завдяки повільним вуглеводам. Це ідеальна їжа на обід чи перекус».

Лікарка рекомендує варити качани кукурудзи не довше ніж 20–30 хвилин, щоб зберегти максимум вітамінів. Додавати сіль краще вже після варіння, щоб не втрачати корисні речовини.
«Але навіть найкраща їжа не має вживатися надмірно. Достатньо з’їдати 1-2 качани на добу. Це приблизно 150–300 г зерен. Чому не варто переїдати? Бо у продукті багато вуглеводів, у качанах є природні цукри та крохмаль. Якщо з’їсти забагато, це може викликати здуття живота, особливо у людей з чутливим кишківником. Обмежити споживання доцільно при виразці, колітах, панкреатиті (особливо в загостренні), тим, у кого схильність до метеоризму чи повільне травлення, а також людям із синдромом подразненого кишечника. Краще їсти кукурудзу в першій половині дня або до 17:00 — тоді організм краще перетравить повільні вуглеводи і отримає користь без зайвого навантаження на кишково-шлунковий тракт», – наголошує Світлана Дан.
Сезон кукурудзи тільки почався і хоч ціни поки високі, будемо сподіватися все ж на те, що незабаром улюблені золоті качани стануть дешевшими.
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися