
Вівчарство — стратегічна галузь для Закарпаття: підписано тристоронній меморандум про співпрацю
Під час робочої зустрічі з представниками румунських асоціацій «Марамуреш» та «ПроОвіс» за участі Асоціації вівчарів Закарпаття було підписано тристоронній меморандум про співпрацю. Участь у діалозі узяв заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук. Цей крок є частиною довгострокової стратегії розвитку вівчарства в області, яка передбачає ефективне використання природних ресурсів, обмін досвідом із закордонними колегами, залучення нових порід та підвищення якості продукції.

Зустріч стала логічним продовженням практичного ознайомлення делегації з Румунії з вівчарством Закарпаття. Протягом кількох днів румунські фахівці відвідали місцеві фермерські господарства, спілкувалися з виробниками, аналізували умови утримання овець та стан галузі загалом.
На сьогодні в Румунії утримується близько 10 мільйонів овець, тоді як в Україні — приблизно вдесятеро менше, з яких 100 тисяч — у Закарпатті.
Минулого року завдяки співпраці з австрійськими партнерами до області було завезено понад 110 племінних овець породи бергшаф, що стало стартом розвитку м’ясного вівчарства.
Сторони обговорили можливості подальшої співпраці: обмін досвідом і генетичним матеріалом, постачання м’ясних порід, зокрема цуркан, створення алгоритму сталого розвитку галузі, удосконалення ветеринарного супроводу.
Василь Дем’янчук зазначає:
«Вівчарство — це традиційна форма господарювання в нашому краї, що має значний потенціал для розвитку регіональної економіки. У співпраці з міжнародними партнерами ми можемо створити конкурентоспроможну, професійну галузь зі стабільним ринком збуту та ефективною підтримкою фермерів.
Особливо зважаючи на зростаючий попит на традиційну карпатську вівцю. Вівчарство — це не лише частина нашої культурної спадщини, а й перспективна економічна сфера, здатна надати новий імпульс розвитку сільських територій Закарпаття».
Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися