30719
17:47 1.062025

Тричі пересіювала і марно. На закарпатців чекає неврожай огірків

Економіка 1534

Через погодні умови. Температурні стрибки, холодну весну, засуху та ряд інших несприятливих умов цей рік, як кажуть аграрії, буде неврожайним на багато сільськогосподарських культур. На огірки, на жаль, також. Краяни масово нарікають, що висаджені рослини загинули. Не тішать і ціни на перші, вирощені в теплицях області одомашнені гарбузові, як на ринках, так і в магазинах. Сезон консервації, як прогнозують аграрії, у цьому році буде важким.

Тож що нас чекає? Яка вартість огірків і чого чекати? Дізнавався «Карпатський об’єктив».

У сезон консервації ціни не порадують

На Закарпатті кипить торгівля огірками. Перші цьогорічні продають давно. Але вони виросли не на відкритому ґрунті, а в тепличних господарствах мешканців Виноградівщини (Берегівщина) та Хустщини (Іршавщина). Там працьовиті краяни ще з зими порадилися на землі, аби зібрати урожай раніше за всіх інших.

«Утримувати теплицю дорого. Це – по кишені не всім, – каже пан Іван із Виноградова «Карпатському об’єктиву». Він має декілька теплиць у одному з сіл неподалік містечка і вирощує разом з родиною багато городини. – Витрати неймовірно великі – і вода, і тепло, і насіння, і добрива, і сам ґрунт та його обробка. Але комусь потрібно і таким займатися. У мене беруть продукцію гуртовики і везуть сільгоспкультури мало не по всій Україні на реалізацію. Цей рік неврожайний, але що поробиш. На відкритому ґрунті огірочки вже ростуть, але до того, щоб їх збирати ще далеко», – наголошує він.

За словами фермера, на маринування огірки будуть у продажу в липні-серпні, цінова політика може бути різною.

«Торік у Ужгороді в сезон кілограм коштував 35 гривень. У Хусті – 25-30. У мене брали гуртовики по 20. Наразі точно сказати, що нас чекає, не готовий. Але моїми прогнозами, вартість кілограма може бути в межах 40 гривень», – додає він.

У Хусті на ринку свіжі цьогорічні огірки коливаються у ціні від 45 до 80 гривень за кілограм.

«Усі наші, з Виноградівщини, – нахвалює пані Марія. – У мене кілограм по 70. Хто як може, так збуває. Огірки тепличні, у городах людей все пропало. Щодо консервації, то до неї ще далеко. Найбільш затребуваними є маленькі угорські огірочки. Впевнена, у цьому сезоні вони будуть дорожчі, ніж у минулі роки. Дорожчає логістика, пальне, усе на світі. Та ще й погода нас не радувала цієї весни».

Поруч жіночка торгує огірками по 45 гривень. Називається Катериною.

«Я Берегівщини, – наголошує. – Продукція своя, домашня. Найчастіше продавати їду в Ужгород. Нині спробувала збути крам у Хусті, бо треба було їхати в місто у інших справах. Торгівля йде непогано, купують люди досить активно. Думаю, приїду ще».

У магазинах та супермаркетах наразі торгують переважно імпортною продукцією. Найбільше огірків із Туреччини. Кілограм таких огірочків – 74-80 гривень. Є навіть по 100. Вітчизняні – 70 гривень за 450 грам. Найдешевше вдалося знайти огірки у невеличких магазинах. У окремих можна придбати закарпатську свіжу продукцію навіть по 50 гривень.

Розсада загинула

Торгують досі на Хустському ринку і розсадою огірків. За штуку просять 10-15 гривень.

«Вирощую в будинку на підвіконні, – запевняє жіночка років 65. Каже, що з Велятина, називає себе Оленою. – Вдома в мене вже в землі огірки скоро зацвітуть. Так, весна в нас була непростою, ми мали заморозки. У квітні випав сніг. А ще й ми мали посушливу погоду. У холодні ночі рослини прикривала, щоб не пропали. А розсаду у горщиках на день завжди виношу на повір’я, щоб акліматизувалася. Інакше якщо з теплої хати висадити на грядку – шкода працю і вкладення, все загине».

Одна з покупчинь долучається до розмови і наголошує, що збирається садити огірки востаннє, якщо з ними щось трапиться – більше навіть не пробуватиме.

«Три рази пересіювала! Мала і розсаду. Купила і посадила ще на початку травня. Усе висохло. Насіння теж дороге. За 20 зернин у магазині дала 35 гривень. Розсаду брала по 15. Взяла 10 штучок. Сподівалася, що матиму свої огірки. Хоча б поїсти, не кажу навіть про консервацію. Але, видно, не доля. Зараз пробую садити востаннє. Якщо рослини загинуть, купуватиму готові огірки. Такого ще в мене ніколи не було!», – зазначає вона.

«Через холод усе пожовкло, – долучається до розмови ще одна краянка. – Гроші вклала, а врожаю не буде. Померзло, посохло усе. Тривожно, що погода вбила стільки рослин. І не тільки у мене! Перепади температур у нас були колосальні. Тепер маємо результат. Знаю стареньких, для кого огірки – єдиний «бізнес», невеличкий підробіток до маленької пенсії. Така ж картина і у них. У селах взагалі заробляти більше немає на чому – тільки на господарстві».

Утім врятувати врожай можна.

«У когось і влітку через спеку огірки гинуть, – каже інша продавчиня розсади пані Світлана. – Такі стрибки температури уже не вперше. Справді, не всі виїхали за кордон, дехто намагається хоч якось вирішити фінансові труднощі вдома. Я сама з Вишкова. Із усім треба працювати. Город – це вкладення. Це – і робота, і гроші. Потрібна і плівка, і агроволокно, і полив, і добрива, і засоби проти хвороб та шківдників, і саме насіння. Додам, що господарюють на землі не тільки пенсіонери. Хоч не масово, але молодь теж працює. Намагаюся вирощувати рослини без хімії. На допомогу приходить і попіл, і яєчне лушпиння, і часник, і дігтяне мило. Огірки вирощую так, щоб могли їсти і ми, і чужі!».

Огірки – рослини теплолюбові, тож аби вони не пропали, господиня радить не поспішати з висаджуванням їх у землю весною, якщо мова йде не про теплицю, а про відкритий ґрунт.

«Якщо прохолодно, а ви вже висадили розсаду, бодай корінці накривайте соломою. Під плівкою рослини можуть запаритися, але на ніч вона підійде. Треба пам’ятати про полив, але він не має бути надмірним. Посіяні в горщик огірки треба тримати на сонячному підвіконні. До свіжого повітря їх слід «привчати» поступово, виносячи горщики на двір. І висаджувати аж через кілька тижнів після такої «адаптації», – наголошує вона.

Тож у когось огірки вже дають урожай, а хтось вкотре їх тільки сіє, або висаджує розсаду. Але попереду як-не-як – ціле літо і, хочеться вірити, урожай більшість краян таки збере.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне