29181
15:47 24.072024

Закарпаття – лідер за запитом населення на встановлення сонячних електростанцій

Економіка 2179

Закарпаття серед лідерів у країні за показником збільшення динаміки запиту населення на встановлення гібридних сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, які дозволяють генерувати та накопичувати енергію.

Сьогодні в приватних домогосподарствах введені в експлуатацію та виробляють електроенергію із сонячного випромінювання понад 5 тисяч установок, і ця цифра зростає щодня.

Загальна потужність установок – майже 142 мегавати.

Для порівняння: у 2021 році такого обладнання вдома у краян було 2744 одиниці, нині ж цей показник сягнув 5 тисяч установок. Зараз черга на встановлення обладнання становить до трьох місяців. Компанії, які надають послуги зі встановлення гібридних сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, у терміновому порядку збільшують штати працівників, щоб забезпечити потреби мешканців області.

Закарпатська компанія буде реалізовувати перший в Україні кредитний кейс фізичній особі на придбання енергообладнання від «Ощадбанку», який оформлено 22 липня 2024 року. Держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту – до 480 тисяч гривень.

Зараз оформлено понад 30 заявок лише в Закарпатській області.

Краяни визначили цей напрямок як реальну альтернативу енергозабезпечення в умовах атак росіян на критичну інфраструктуру та аварійних відключень.

Гібридні сонячні електростанції у приватних домогосподарствах дають можливість людям не відчувати відключень та бути енергонезалежними від обставин, спричинених війною.

Одночасно це енергетична децентралізація та енергетична безпека. Таку систему не зможуть знищити окупанти, що зміцнює нашу обороноздатність і посилює спроможність країни протидіяти атакам ворога.

Про це повідомляє Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах