29177
14:37 23.072024

На ринках уже продають цьогорічні яблука. Які ціни?

Економіка 3122

На ринках області продукція із садів та городів краян у цьому сезоні з’явилася майже на місяць раніше, ніж у минулому році. Наразі вже декілька тижнів поспіль кипить торгівля новим урожаєм яблук. У 2023 році перші налиті сонцем плоди почали продавати майже наприкінці липня. Зараз торгували яблуками уже в червні.

У минулому році ціни на перші врожаї стартували від 25 гривень. Яка ж вартість яблук зараз? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ціни впадуть, але несуттєво

За інформацією Мінфіну, в Закарпатській області середня ціна на яблука зараз 21, 47 гривень. Утім ідеться про торішній врожай. При цьому в Україні загалом середня ціна становить 25,56 гривні. Наголошується, що в цьому сезоні вартість яблук буде на 20-40% вищою, ніж раніше, окрім Закарпаття. У нас очікується, що ціни у пік сезону будуть на 30% нижчими, ніж у 2023 році.

Аграрій із Хустщини Василь Бокоч запевняє, що яблука пізніх сортів коштуватимуть у межах 14-18 гривень, незважаючи на те, що багато хто збуває продукцію з великими потугами.

«Сад – це потужний ресурс із дуже великими вкладеннями. Це ж не тільки купив саджанці, висадив і сидиш під деревом та чекаєш урожай. Це – і обрізка, і добрива, і збирання плодів, і полив, і оплата роботи найманих працівників. На жаль, не завжди на продукцію є належний попит. Також дається взнаки й те, що переробна галузь майже не працює або ж виробникам пропонуються занижені ціни. Пропозиція на ринку на місцеву продукцію досить низька при тому, що все заполонили привозні яблука», – каже він «Карпатському об’єктиву».

Нарікає садівник і на вимкнення світла, мовляв, у спеку зберігати продукцію складно і рятує тільки те, що яблука – фрукти, які не дуже псуються.

«Рятує те, що через спеку яблука майже не псуються. Утім із грушами ситуація складніша. Особливо, якщо вони соковиті. Але є інший бік питання. У надто сонячну погоду яблука можуть осипатися з дерев, а «падениці» нікому не потрібні або ж їх купують практично за безцінь. Єдиний вихід, якщо вже так сталося, – переробляти урожай самотужки на соки, варення та іншу консервацію. Але тут знову ж таки дається взнаки вартість електроенергії, а також постійні вимкнення світла. Працювати на генераторі неймовірно затратно, та іноді іншого виходу немає», – зазначає аграрій.

На думку пана Василя, незважаючи на всі труднощі, ціни на продукцію у цьому сезоні у області все одно нижчі, ніж у аналогічний період минулого року.

«У 2023 році кисло-солодкі перші яблука стартували у вартості від 25 гривень. Зараз вони в середньому по 20. Але це – якісна продукція, не оброблена хімією, як польські яблука, котрі продаються у супермаркетах», – наголошує фермер.

Ціни стартують від 15 гривень

В Ужгороді на П’яному базарі ранні яблука також можна купити від 15 гривень. Дехто з продавців люб’язно нахвалює продукцію і пропонує забирати з дому навіть дешевше…

«Я з Оноківців, – зазначає пані Світлана. – Маю різні сорти ранньої продукції. Є кисло-солодкі яблука, є «донешта», є рожевий налив – «петрунівки». Усі соковиті та смачні. Зелені продаю по 20 гривень за кілограм, червоні – по 15. Зелених маю дуже багато, кілограмів 200, тому пропоную через соцмережі забирати в мене прямо з дому, бо не щодня маю змогу їздити до Ужгорода. Яблука можуть довго не псуватися, продукція у мене якісна».

За словами жінки, покупці купують найчастіше по 1-2 кілограми яблук. Ящиками поки ніхто не бере.

«Яблука дуже здорові й корисні, у них багато вітамінів. Це – не цукерки, які псують зуби і відбирають у дітей апетит. Уся моя продукція натуральна і свіжа. Хотілося б, щоб молоді мами більше купували дітям фруктів, а не шкідливої їжі», – стверджує продавчиня.

Інша садівниця також продає власний урожай. Вона зізнається, що частіше в неї покупці просять минулорічні яблука.

«Старі запаси вичерпуються, а люди надають перевагу більш пізнім сортам, які поки не дозріли. Свіжий «кисляк» смакує не всім. Цьогорічну продукцію збуваю по 25-30 гривень, залежно від сорту. Минулорічні яблука в мене коштують 35. Дехто просить навіть по 40 за кілограм. При цьому більшим попитом користуються усе ж осінні, солодші, хоча вони й дорожчі», – наголошує літня жінка, називаючи себе Ольгою.

Які ціни у супермаркетах

У супермаркетах середня вартість яблук – 28-30 гривень. У асортименті є як продукція українських фермерів, так і європейських. Окремі сорти, скажімо «муцу» продають і по 55 гривень, або ж «симиренку» по 60. Але можна вибрати і щось дешевше. Скажімо, «канзі» «гренні сміт» реалізовують по 13. А от «голден» вартує в середньому 25-30 гривень. Але яблука переважно з минулорічних запасів. Найдорожче – упаковка з 4 яблук сорту «пінк леді» (Нідерланди) коштує 149 гривень.

Серед товарів найбільше яблук із Польщі, Румунії, Бельгії. Є також на прилавках закарпатських магазинів і місцева продукція, але вона доволі дорога – в межах 30-40 гривень за кілограм.

Чому варто їсти яблука

Яблука вживати у їжу радять усі лікарі. Але в чому ж їхня найбільша цінність? Мукачівська лікарка Ірина Юришин переконана, що цей продукт є справді незамінним.

«Яблука неймовірно корисні для здоров’я. Вони містять багато вітамінів і мінералів, таких як вітамін С, калій та антиоксиданти. Крім того, у них є багато клітковини, яка допомагає регулювати травлення і сприяє здоров’ю кишківника. Антиоксиданти в яблуках, зокрема флавоноїди, можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань. Клітковина ж допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, що корисно для людей з діабетом або тих, хто прагне знизити ризик цього захворювання. Антиоксиданти і вітаміни сприяють здоров’ю шкіри, захищаючи її від ушкоджень та старіння. А от вітамін С, який міститься в яблуках, сприяє підвищенню імунітету і допомагає боротися з інфекціями. Важливо, що яблука – низькокалорійні, але мають високий вміст води і клітковини, що допомагає відчувати насиченість і контролювати апетит. Регулярне споживання цих фруктів має бути важливою частиною здорового харчування і способу життя», – зазнає медикиня.

А скільки яблук варто з’їдати на добу?

«Оптимальна кількість яблук, яку варто з’їдати на день, залежить від індивідуальних потреб і стану здоров’я. Зазвичай, рекомендується споживати одне-два яблука на добу. Це забезпечує достатню кількість вітамінів, мінералів і клітковини без надмірного споживання калорій та фруктози, – стверджує спеціалістка і додає: – Не обмежуйтесь тільки яблуками. Важливо мати різноманітний раціон, включати в нього й інші фрукти та овочі. Але все ж намагайтеся регулярно споживати свіжі яблука, оскільки вони мають найбільше поживних речовин. І тільки якщо у вас є специфічні дієтичні потреби або медичні обмеження, краще проконсультуватись із лікарем або дієтологом».

А що робити, якщо яблука не смакують? Чи можна їх замінити іншими овочами та фруктами? На думку Ірини Юришин, можна, але не варто.

«Звісно, найкраще ласувати саме яблуками. Не думаю, що таких, хто категорично не може або не хоче їх їсти… так уже й багато. Утім, якщо вже зовсім не хочеться вживати яблука, є багато інших продуктів, які можуть забезпечити подібні поживні речовини і користь для здоров’я. Серед альтернативних фруктів передусім можна назвати груші. Вони мають подібний смак і текстуру, багаті на клітковину, вітамін С і калій. Варто включити в меню і багаті на вітамін С, фолієву кислоту і клітковину апельсини, полуницю, малину, яфини та інші ягоди, що мають високий вміст антиоксидантів, вітамінів і клітковини, а також багаті на вітаміни С, А та інші мікроелементи персики й нектарини. Корисними є й банани, які вважаються добрим джерелом калію, вітаміну С і вітаміну B6. Порекомендувала б також споживати багато грейпфрутів, ківі та моркви. У них міститься бета-каротин, вітамін К і клітковина», – наголошує вона.

Загалом важливо мати різноманітний раціон, що включає різні джерела вітамінів і мінералів. І якщо є можливість, від яблук краще усе ж не відмовлятися. Тим більше, що порівняно з багатьма екзотичними смаколиками їхня вартість усе ж для закарпатців є доступною будь-якої пори року.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах