29141
09:18 15.072024

На ринках з’явилися перші закарпатські кавуни. Які ціни?

Економіка 3607

Ринки області заполонила найбільша смугаста ягода. Ціни в цьому сезоні вищі, ніж були торік. Але продукція різна. Крім місцевої, продають і з Одещини, з Азербайджану та з європейських держав.

Краяни купують кавуни досить активно. Кажуть, що їхня вартість, відколи сезон стартував, дещо знизилась, а ласувати солодкими вітамінами хочеться доволі багатьом.

«Карпатський об’єктив» дізнавався, якою є вартість як закарпатських, так і привозних кавунів і на ринках, і в супермаркетах краю.

Із поля – по 15 гривень

Василь Нодянош із Виноградівщини (зараз – Берегівщина) вирощує кавуни вже третій рік. Запевняє, що цьогоріч урожай дуже хороший.

«Ми мали теплу весну і гарний початок літа, тож кавуни дозріли раніше, ніж у минулому сезоні. Звісно, вдарило по нас, аграріях, вимкнення світла та тарифи на електроенергію. Крім того, подорожчало насіння, більше довелося платити за добрива. Тому певні труднощі таки у нас були. Тим не менше, тішуся, що урожай непоганий, кавуни дозрівають добре, виросли на славу великими», – каже фермер «Карпатському об’єктиву».

За словами пана Василя, у 2023 році він почав продавати кавуни наприкінці липня – у серпні, а зараз – уже у перших числах другого місяця літа.

«У мене бере урожай багато гуртовиків. Ціни помірні: 18-20 гривень. Дехто віддає й по 15. На ринках, звісно, вже трохи вищі. Але «накрутки» не такі вже й суттєві. Крім того, вартість поволі ставатиме ще нижчою», – наголошує закарпатець.

На ринку – від 25 гривень

На продуктовому ринку в Хусті кавунів багато. Є продукція від різних аграріїв.

«У мене кавуни з Виноградова. Більшість продавців отоварюється там на гуртівні. Продаю по 25 гривень за кілограм. Уся продукція свіжа, якісна. Ягоди солодкі, ароматні, без нітратів. Торік на початку сезону я продавала по 40 гривень. Закарпатські баштанні зараз користуються великим попитом по всій Україні. Наші кавуни везуть у різні куточки держави, закуповують супермаркети. На Сході багато територій заміновано, там проблематично вирощувати смугасті ягоди, тож добре, що в нас аграрії винахідливі й кліматичні умови сприятливі», – наголошує власниця однієї з торгових точок Катерина Матяш.

Неподалік торгує смаглявий чоловік. Називається Гаріком, каже, що з Азербайджану.

«У мене найкращі кавуни, налиті сонцем. Продукція азербайджанська. Продаємо разом із братом. Просимо по 35 гривень за кілограм. Поки покупці не дуже активно беруть, але хто раз скуштує, стає постійним клієнтом», – нахвалює він свої ягоди-гіганти.

Пані Оксана збуває продукцію з Одещини. Наголошує, що кавуни не менш смачні за місцеві.

«Віддаю по 23 гривні за кілограм. Дехто й по 2 кавуни купує. Ціни зараз трохи впали. Ще недавно ягоди коштували 30-35 гривень за кілограм. За декілька тижнів будуть ще дешевші», – переконує вона.

У супермаркеті – від 22 гривень

Іспанські кавуни у супермаркетах продають чи не найдорожче – по 60 гривень за кілограм. Але водночас можна придбати одеські по 22 гривні. Грецькі збувають по 24 гривні. Безнасінні українські – 63 гривні за кілограм.

«У середньому ціна кавуна – 22-27 гривень. Купують найчастіше половинками. Іноді – навіть четвертинку. Найдешевше у нас були по 20 гривень – із Одещини, найдорожче – грецькі по 39 гривень. Закарпатські – в межах 27 гривень. Вибір загалом маємо непоганий», – зазначає адміністраторка одного із супермаркетів пані Аліса.

Хоч у різних супермаркетах продукція різних виробників, та цінова складова майже аналогічна. Цікаво, що на Одещині самі аграрії кавуни віддають за безцінь. На сайтах оголошень багато хто пропонує придбати гуртом продукцію по 5-10 гривень за кілограм. А аграрії із Херсонщини готові віддати продукцію по 7 гривень. Дніпропетровські фермери збувають кавуни по 12 гривень за кілограм.

Чому потрібно їсти кавуни

Лікарка з Ужгорода Анжеліка Коновалець наголошує, що в сезон на кавуни потрібно «налягати», бо вони чудово очищають організм від шкідливих речовин і містять багато корисних мікроелементів.

«Кавуни – це не тільки смачний, але й корисний фрукт. Їх неодмінно варто включити у свій раціон. По-перше, вони на 92% складаються з води, що дозволяє чудово підтримувати водний баланс в організмі. По-друге, ці ягоди багаті на вітаміни A, C, B6, а також на калій і магній. Вітамін A підтримує здоров’я очей, вітамін C підсилює імунітет, а калій допомагає регулювати кров’яний тиск. По-третє, кавуни містять антиоксиданти, такі як лікопін, який знижує ризик розвитку деяких видів раку і серцево-судинних захворювань. По-четверте, високий вміст води та клітковини в кавунах сприяє кращому травленню і запобігає закрепам. По-п’яте, у них низький вміст калорій, що робить їх відмінним варіантом для перекусів при дієтах для схуднення. По-шосте, вітаміни A і C сприяють здоров’ю шкіри, допомагаючи запобігати пошкодженням, викликаним сонячними променями, та зберігати шкіру зволоженою. Таким чином, кавуни не тільки освіжаючі, але й приносять багато користі для здоров’я», – поділилася думками з «Карпатським об’єктивом» фахівчиня.

А скільки ж смугастих ягід можна з’їдати на добу?

Кількість кавуна, яку можна з’їсти на день, залежить від індивідуальних потреб і стану здоров’я кожної людини. Оптимальною вважається порція розміром 1-2 чашки (приблизно 150-300 грамів) ягід на день. Це забезпечить організм необхідними поживними речовинами без зайвого навантаження на травну систему. Важливо пам’ятати і про різноманітність у харчуванні. Кавун корисний, але не варто заміняти ним інші фрукти та овочі. Включайте в раціон різні джерела вітамінів і мінералів. Якщо у вас є проблеми з рівнем цукру в крові або інші медичні стани, консультуйтеся з лікарем щодо споживання кавуна. Хоча він містить природній цукор, у великих кількостях він може вплинути на рівень глюкози в крові», – запевнила медикиня.

А як правильно вибрати смугасту ягоду, аби в ній не було нітратів?

«Вибрати кавун без нітратів може бути складно, оскільки це хімічні речовини, які важко виявити без спеціального обладнання. Однак є кілька порад, які можуть допомогти зменшити ризик придбання кавуна з високим вмістом шкідливих речовин. Передусім купуйте ягоди у сезон. Найкращий час – літо (з липня до вересня). У цей період баштанні дозрівають природним шляхом і менш імовірно, що їх обробляли нітратами. Якщо є можливість, просіть сертифікати, купуйте у перевірених продавців. Звертайте увагу на зовнішній вигляд. Кавун повинен мати рівномірне забарвлення без жовтих або білих плям, які можуть свідчити про нерівномірне дозрівання. Стиглий кавун видає глухий звук при постукуванні. У нього плодоніжка повинна бути сухою. Сама ягода має бути важчою, ніж здається на вигляд. Це означає, що вона наповнена водою і соковита. У стиглого кавуна м’якоть має бути зерниста, а не гладка. Надто яскравий або неприродно червоний колір м’якоті може свідчити про наявність нітратів або барвників. У стиглої ягоди насіння має бути коричневим або чорним. Якщо зустрічається біле або жовте, кавун, можливо, був оброблений хімікатами», – запевнила Анжеліка Коновалець.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах