29137
09:00 15.072024

Закарпатці готуються до блекаутів і масово скуповують генератори та зарядні станції

Економіка 3101

Мешканці області уже зараз активно готуються до зимових вимкнень світла. Одні «штурмують» спеціальні магазини у своїх містах, інші роблять замовлення через інтернет. Проводити холодні морозні ночі в холоді та темряві не хочеться нікому. Хоч люди і сподіваються на найкраще, але хочуть бути готовими і до найгірших сценаріїв. Тож основними великими покупками зараз стали генератори та зарядні станції.

Тим часом ціни разом зі зростанням попиту на товар стрімко пішли вгору. Краяни нарікають на різке і сильне здорожчання товарів, що можуть допомогти під час блекаутів. Тож яка зараз вартість генераторів і зарядних станцій? Наскільки зросла їхня вартість? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Може коштувати і 400 тисяч гривень

Ужгородець Василь Петрик зізнається, що два роки тому придбав генератор для свого приватного будинку за 12 тисяч гривень, утім згодом віддав його батькам, бо слабенький. Зараз придбав собі новий, більш потужний, але за ціною у рази вищою.

«Середня ціна на генератори зросла наразі відсотків на 60. Найдешевший можна знайти за 14-16 тисяч гривень. Але він тільки освітлюватиме будинок і від нього може працювати фен чи праска. Одночасно увімкнути декілька електроприладів не вийде. Вартість більш-менш нормального генератора варіюється від 30 до 100 тисяч гривень. Безшумний може коштувати і 200 тисяч. Якщо потужність 55 кВт, ціна сягає і 400 тисяч. Загалом дизельні генератори зросли у вартості чи не найбільше. Бензинові – не так сильно. Я купив для будинку на два поверхи за 67 тисяч», – поділився думками з «Карпатським об’єктивом» чоловік.

Іван Ковач із Тячева займається підведенням генераторів. Запевняє, що у цьому році їх купують відсотків на 200 більше краян, ніж у 2022 році.

«Я не встигаю виїжджати на замовлення, – наголошує електрик. – Але тривалі вимкнення світла допікають людям. Ще влітку жити можна, а от зими боїться багато хто. Самотужки підключати генератор небезпечно, адже помилка може спричинити пожежу. Крім того, перед заправкою йому треба дати охолонути. Не можна зберігати пальне поруч із генератором! Це – основні рекомендації, які б я дав закарпатцям. Крім того, генератори призначені для будинків, у квартирах їх встановлювати не можна, навіть на балконах. Вони повинні знаходитися на відкритому повітрі хоча б за метрів 6 від хати, гаражу, сараю. Також їх потрібно захистити від дощу, якщо руками торкнутися мокрого генератора, можна отримати ураження струмом».

За його словами, вибирати генератор також краще з фахівцем, бо дехто основну увагу звертає на вартість, а не на технічні характеристики і потужність.

«Генератор – задоволення не з дешевих. Але краще брати такий, щоб від нього не тільки світилася лампочка. Для цього достатньо навіть акумулятора від автомобіля. Бажано, аби працював і холодильник, телевізор, комп’ютер, заряджався телефон. Генератор для бізнесу більш потужний і дорогий. Для домашнього користування може підійти дизельний або бензиновий агрегат потужністю до 7-8 кВт. Ціна може коливатися від 35 до 50 тисяч гривень за дизельний. Бензиновий можна купити і за 26-30 тисяч. Хороші інверторні генератори є по 70 тисяч. Звісно, якщо продукція брендова, її ціна буде в рази вищою», – стверджує пан Іван.

Також він додає, що найбільше у нас генераторів турецьких, а найчастіше їх везуть із Чехії, Угорщини, Словаччини, Румунії, Польщі, Туреччини та Німеччини. Але серед агрегатів є й чимало китайських. Більшість із них нижчі за вартістю і досить непоганої якості.

Портативні зарядні станції – це великі потужні повербанки, які можуть заряджати прилади, котрі працюють від електрики. Вони підходять для квартир, офісів, будинків, кемпінгу.

Саме цей крам у цьому році подорожчав чи не найбільше.

Найдешевші зарядні станції – від 4 тисяч

Федір Калинич із Хуста торгує саме такими пристроями і наголошує, що більшість продукції є китайською, тож довга і складна логістика позначається і на вартості.

«Деколи на доставку потрібно чекати і місяць-два, а часом навіть більше. Попит серед населення на зарядні станції зріс приблизно у 3 рази. І це – всього за декілька місяців. А от вартість стала вищою останнім часом відсотків на 40. Портативні станції є ідеальними для квартир. Яку саме обирати – залежить від конкретних потреб людини. Є станції й по 15-16 тисяч, є й по 30-40, навіть по 60-70. Найдешевші можна придбати по 4 тисячі. Але вони досить слабенькі. Вартість деяких моделей подорожчала навіть відсотків на 60. Краще брати більш потужні пристрої і обирати надійних виробників», – стверджує чоловік.

Крім того, хустянин наголошує, що перед тим, як робити покупку, передусім варто визначитись, для чого саме використовуватиметься зарядна станція.

«Станції є різні: на 300, 500 та навіть 1000 Вт і більше. Та варто мати на увазі, якщо виробник сумнівний, якість може бути також не надто хорошою. І вже за 2-3 місяці товар може вийти з ладу. Також краще не експериментувати з експлуатацією і дотримуватися того, що повідомляється в інструкції, бо дехто самотужки пробує збільшити потужність, чи поділитися світлом із сусідом. Зарядна станція – не генератор, зберігатися вона повинна не на балконі, не на подвір’ї, а у приміщенні з кімнатною температурою. Якщо вона взимку стоятиме на морозі, батарея швидко стане непридатною для роботи. Крім того, прилади більшої потужності, ніж дозволено, бажано не заряджати, техніка може згоріти», – запевняє Федір Калинич.

Мукачівка Наталія Кашин купила зарядну станцію через інтернет. Зізнається, що покупка обійшлася набагато дешевше, ніж у звичайному спеціалізованому магазині.

«Консультант допоміг мені обрати правильний пристрій, а станція була вдома через три дні. Обійшлося мені диво техніки у 21 тисячу. Додатково отримала у подарунок запасну батарею. Зарядна станція на 606 Вт, досить непогана. Звісно, не найдорожча з можливих, бо є й за 150 тисяч. Маю гарантію на 24 місяці, тож вважаю придбання вдалим. Термін служби мав би бути більше 10 років. Одночасно може живити декілька пристроїв, не тільки холодильник, але й ноутбук, електрокамін. Усього містить 7 різних розеток. Випробувала, працює нормально, тож, гадаю, до зими, якою б вона не була, я готова і у квартирі буде тепло, світло та затишно», – стверджує жінка.

Загалом закарпатці запасаються ще й іншими речами першої необхідності: дровами, портативними лампами, кемпінговими ліхтариками, повербанками. Свічки поки більш активно не купують.

Крім того, замість заморожування фруктів та овочів ґаздині цього літа більше займаються консервацією, готують компоти, джеми, повидла та маринують гриби, огірки, помідори, кабачки. Дехто, роблячи запаси м’яса, переробляє його на паштети.

Звісно, вимкнення електроенергії не тішать нікого, але краяни перестраховуються, аби якомога затишніше провести зиму зі світлом, теплом та ситим шлунком.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах