29046
16:00 12.062024

На Закарпатті вже продають свіжу кукурудзу. Які ціни

Економіка 1036

На ринках області з’являються все нові й нові продукти, вирощені руками краян. Цьогорічна тепла весна неабияк вплинула на строки дозрівання урожаїв. Раніше, ніж зазвичай почали торгувати і полуницею, і черешнями, і вишнями, і лісовими ягодами. А зараз мешканці області вже мають змогу ласувати кукурудзою, або як кажуть у деяких куточках Закарпаття, «струками».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Які ж ціни на «жовте золото»? Чи задоволені покупці вартістю? Чим корисний продукт? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ціни високі. Ажіотажу немає

В Ужгороді на П’яному базарі за качан кукурудзи просять 70 гривень. Кажуть, вирощена на Берегівщині, варити довго не потрібно, за 10-15 хвилин вже можна їсти.

Купують такий дорогий продукт покупці неохоче.

«Почекаю, коли по 10 буде. Хоча б по 15. За кільки штук, аби на всю родину, треба таку суму віддати, що картоплі на місяці купити можна. Хоча, бачила, що дехто по 2-3 качани дітям усе ж бере», – зізнається Емілія Фезекош.

У Мукачеві кукурудза дешевша – 50 гривень. Утім черги за нею також немає.

«Приємно, звісно, що кукурудза вродила так рано, але витрачати такі фантастичні кошти на те, щоб її скуштувати не буду. Спочатку і полуницю першу по 300 гривень продавали, тепер нею всі ринки завалені по 40. Я також дочекаюся, коли вартість «струків» стане доступною», – наголошує Катерина Антал.

У Хусті на продуктовому ринку також є свіжа кукурудза. І також – по 50 гривень.

«Я з Виноградівщини. Тепер це вже Берегівщина. Кукурудзу маю різних сортів. Насіння купую угорське, якісне. Воно недешеве. Плюс ще витрачаюся на добрива. Беру тільки органічні, аби продукція була екологічною, без ГМО. А роботи на городі скільки! Один Бог знає! І посадити, і прополоти, і посапати потрібно… але урожай хороший, на нарікаю. Хтось думає, що вкинув зернинку у землю і вже все – ламай «струки». А скільки спину потрібно гнути, аби виплекати ту рослинку! «, – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» садівниця Олена Поп.

Тим часом до неї підходить молода жінка і бере два качани.

«Дітям купую, – пояснює вона. – Ми з чоловіком поки переб’ємося. А їм необхідні вітаміни, хай скуштують, тим більше, що дуже люблять. Зварю їм на вечерю, буде замість десерту».

Також вартістю цікавиться бабуся. Підходить, спираючись на палицю.

«Із моєї пенсії, виходить, кукурудза – це розкіш. Сотню за два «струки» нам із дідом не можу віддати. Садити щось уже сил немає, а продукт дуже здоровий. Не дарма наші пращури довго жили і ніколи майже не хворіли, бо їли багато «мелаю», ще й хліб із нього пекли. На жаль, доведеться чекати, коли ціни стабілізуються і тоді вже купуватиму кукурудзу і я», – запевняє вона, представляючись пані Марією.

Загалом ажіотажу за раннім продуктом немає, утім потроху, по декілька качанів, кукурудзу закарпатці уже ж купують і дегустують.

Чому кукурудзу потрібно їсти

Про користь кукурудзи ніхто не сперечається. Що «цариця полів» є багатою на вітаміни і що її називають продуктом довголіття – відомо практично всім. А які ще в неї корисні властивості і чому її варто їсти?

«Кукурудза – неймовірно потрібний для організму продукт, – каже «Карпатському об’єктиву» лікарка з Мукачева Світлана Дан. – Передусім, вона містить значну кількість клітковини, яка сприяє здоровому травленню, допомагає запобігти запорам і підтримує здоров’я кишківника. Також у ній багато антиоксидантів, таких як лютеїн і зеаксантин, які корисні для зору і допомагають знижувати ризик вікової макулярної дегенерації. Вона багата на вітаміни групи B (вітамін B1, B3, B5, B6), вітамін C, фолієву кислоту, а також містить мінерали, такі як магній, калій, фосфор, залізо і цинк. Завдяки високому вмісту вуглеводів, кукурудза є хорошим джерелом енергії, що особливо важливо для активних людей і спортсменів. Ця злакова культура не містить глютену, що робить її безпечною для людей з целіакією або непереносимістю глютену. Зерна тонконогових містять фітонутрієнти, які сприяють здоров’ю серця, знижуючи рівень “поганого” холестерину (LDL) і підвищуючи рівень “хорошого” холестерину (HDL). Завдяки вмісту клітковини, кукурудза допомагає регулювати рівень цукру в крові, що може бути корисним для людей з діабетом або метаболічним синдромом. Вітамін С і антиоксиданти, які містяться в цьому продукті, сприяють підтримці здоров’я шкіри, сприяючи синтезу колагену і захисту від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Це – тільки деякі х корисних властивостей кукурудзи. Загалом вона дуже корисна і її варто включати до свого раціону».

А скільки на добу можна з’їсти кукурудзи? Чи є якісь обмеження?

«Кукурудза може бути корисною частиною збалансованого раціону, але, як і будь-який продукт, її слід вживати в помірних кількостях. Рекомендована добова норма кукурудзи залежить від кількох факторів, таких як вік, рівень фізичної активності, загальний стан здоров’я та інші індивідуальні особливості. Дорослій людині рекомендується споживати близько 1-2 чашок овочів на день, і кукурудза може бути частиною цієї норми. Враховуйте, що одна чашка вареної кукурудзи містить приблизно 125-150 грамів продукту. Також вона містить більше калорій і вуглеводів порівняно з деякими іншими овочами. Тому, якщо ви стежите за калорійністю свого раціону або контролюєте рівень цукру в крові, не перебільшуйте з її кількістю. Одна чашка вареної кукурудзи містить приблизно 125-150 калорій і 30-40 грамів вуглеводів. Важливо вживати кукурудзу разом з іншими овочами, білками і здоровими жирами для забезпечення збалансованого харчування. Це допоможе уникнути надмірного споживання вуглеводів. Загалом, споживання кукурудзи в помірних кількостях є безпечним і корисним для більшості людей. Однак важливо враховувати індивідуальні потреби та загальний баланс харчування», – наголошує фахівчиня.

Чи всім можна їсти кукурудзу?

«Хоча кукурудза є корисним продуктом для більшості людей, є певні групи, яким слід вживати її обережно або взагалі уникати. Наприклад, тим, у кого алергія на кукурудзу. Вона зустрічається рідко, але можлива. Симптоми можуть включати свербіж, висипання, набряк, проблеми з диханням та інші алергічні реакції. Якщо ви підозрюєте у себе алергію на кукурудзу, слід звернутися до лікаря для діагностики. Людям із синдромом подразненого кишківника (СПК) або іншими розладами травлення, такими як хвороба Крона або виразковий коліт, може бути складно перетравлювати кукурудзу через її високий вміст клітковини та потенційний вміст ферментованих оліго-, ді-, моносахаридів і поліолів (FODMAPs), які можуть викликати здуття та гази. Через високий вміст вуглеводів і цукрів у цьому продукті, людям з діабетом або метаболічним синдромом слід контролювати споживання, щоб уникнути різких коливань рівня цукру в крові. Кукурудзяний сироп, особливо високофруктозний, може викликати проблеми у людей з непереносимістю фруктози. Цей продукт часто використовується в оброблених харчових продуктах і може спричиняти шлунково-кишкові розлади. Хоча кукурудза є безпечною для більшості дітей та вагітних жінок, важливо, щоб вона була частиною збалансованого раціону. У деяких випадках, наприклад, при наявності ризику харчової алергії, слід консультуватися з фахівцем. Загалом, для більшості людей кукурудза є безпечною та корисною частиною раціону. Однак, якщо у вас є певні медичні стани або підозри на алергію, завжди краще проконсультуватися з лікарем перед внесенням змін до свого раціону», – запевнила лікарка.

Хоча ціни на кукурудзу ще високі, але й перший врожай краяни зібрали цьогоріч на цілий місяць раніше, ніж зазвичай, тож невдовзі вартість цього продукту стане більш доступною для більшості закарпатців.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах