28994
14:50 2.062024

На ринках області з’явилася лісова суниця. Які ціни

Економіка 4412

Якщо сезон полуниці вже давно в розпалі, то суниця почала дозрівати лише нещодавно. Але закарпатці активно збирають її у лісах, запасаються на зиму і навіть продають надлишок. Дехто зізнається, що виживає в ці непрості часи передусім завдяки дарам карпатської природи – грибам та ягодам.

Якщо ще тиждень-два тому літр продавали по 300 гривень, то тепер ціни стали нижчими, адже суниці на ринках з кожним днем дедалі більше. Тож за скільки можна придбати цю вітамінну, цілющу дику ягоду? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ціни стартували з 300 гривень

Через теплу погоду суниця на Закарпатті цього року почала дозрівати раніше, ніж торік. Краяни збувають її ще з середини травня. У перші дні за літрову баночку просили 300 гривень. Потім вартість поступово стала дещо нижчою – 250. Цікаво, що минулого року першу суницю продавали дорожче – по 400 гривень.

Вирушаємо на пошуки смачних лісових ягід… але не до лісу, а на продуктовий ринок у Хусті.

Пані Олена торгує ягодами та молоком, сиром і сметаною. Каже, що реалізовує тільки власну продукцію та дари природи.

«Я збирала суницю в хащах, – ділиться вона думками з «Карпатським об’єктивом». – Місцевість екологічно чиста, поруч жодної живої душі, хіба що дикі звірі та метелики. Ягоди поливані тільки дощами, а не «хімією», як домашні. Дуже смачні, солодкі, незрілих не брала зовсім. Сама я з Нижнього Бистрого, що на Хустщині. У нас гірський ландшафт, тож за суницею треба дертися на узвишшя далеко не один метр. Складно, але ягода дуже корисна, і ми всі їмо її».

Суницю жінка продає в літрових відерцях та в банках. Ягода просто добірна – червоненька, ароматна, налита сонцем!

«Купують ще не дуже активно, – наголошує жінка. – Але підходять, цікавляться. На жаль, усім зараз непросто, коштів не вистачає майже кожному. Найчастіше збуваю ягоди молодим мамам, які беруть їх дітям, аби їли натуральну здорову їжу. Прошу 220 гривень за відерце. Декілька літрів за день збути вдається».

Неподалік жінка з Березова, що також на Хустщині, називається Оксаною. У неї ягоди розфасовані в півлітрові банки і стаканчики.

« У мене 0,5 літра по 130 гривень, – зазначає вона. – Суниця росте в кінці городу, там немає пилу та вихлопних газів від автомобілів. Ягоди сміливо може їсти кожен. У нас вони дешеві. Сусідка в Києві продавала по 1200 гривень за літр, і брали!»

Її перебиває жвава говірлива молодиця. Вона пропонує пів кілограма ягід по 120 гривень. Представляється Веронікою. Каже, що з Чорнотисова (колишня Виноградівщина, тепер Берегівщина).

«Суниця дозріває вже по всій області, але ціна буде триматися, бо ця ягода завжди дорожча за полуницю. Дрібненька, її важко і довго збирати. Проте вона корисніша, у ній більше вітамінів, – переконує дівчина. – У мене знайомі збирали суницю і на Мукачівщині, і на Берегівщині, і на Ужгородщині. В Ужгороді, до речі, я днями продавала ягоди по 260 гривень за літр. Купували доволі активно. Але найчастіше їду торгувати туди, де ближче, бо бензин теж не безкоштовний».

А що з приводу цін на лісові ягоди думають покупці?

«Дорого. Суниця – дика ягода, яку ніхто не висаджує і за якою ніхто не доглядає, – стверджує пані Марія. – У полуницю аграрії хоча би вкладення роблять. А так… пішов до лісу, наповнив кошик – і на ринок. Я пенсіонерка й не можу купити собі навіть 250 грамів».

Пані Тамара має інакшу позицію: «Суниця дуже дрібненька, і її важко збирати. Це також праця. Крім того, не у всіх вона росте на подвір’ях чи в садах. Комусь треба йти в гори, добиратись у важкодоступні місця. Я вважаю, що кожна робота має гідно оплачуватися. Так, ціни досить високі, але я купую ягоди дітям, бо дбаю про їхній імунітет та хороше самопочуття».

Ягода рятує від багатьох недуг

А чому корисно їсти суницю? Це знає хустська лікарка Ірина Сабов.

«Суниця взагалі є дуже цілющою рослиною. У народній медицині наші пращури використовували не тільки її плоди, але й листя, пагінці та корені. Дехто навіть зараз так покращує своє здоров’я. Скажімо, відвари і настої з корінців допомагають підвищити загальний тонус організму та зміцнити імунітет. Для приготування диво-зілля достатньо залити одну чайну ложку подрібненої сировини склянкою окропу, настояти 15–20 хвилин. Пити по пів склянки вранці та ввечері. Утім зараз я говорю про профілактику і займатися самолікуванням нікому не рекомендую! Що ж стосується самих ягід, то вони містять багато вітамінів, особливо С, який зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню ран та покращує стан шкіри. У суниці також є антиоксиданти – антоціани та елагова кислота. Вони допомагають боротися з вільними радикалами і зменшують ризик виникнення деяких хронічних захворювань. Завдяки наявності флавоноїдів та калію ця ягода сприяє зниженню артеріального тиску й покращенню роботи серця. Крім того, вона здатна зменшити запальні процеси в організмі, що корисно при хронічних захворюваннях, наприклад, артриті. Волокна, які містяться в ягодах, допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, запобігаючи запорам. А завдяки низькому глікемічному індексу споживання суниці регулює рівень цукру в крові і знижує ризик розвитку діабету. Деякі дослідження свідчать, що споживання ягід, багатих на антиоксиданти, поліпшує пам’ять та когнітивні функції. Загалом суниця – це смачний і корисний продукт, який варто включати до свого раціону для підтримки загального здоров’я. Враховуючи сезонність суниці, її корисно заморожувати й на зиму», – наголошує медикиня.

А чи є якась норма споживання ягід?

«Так, як і з будь-якими продуктами, існує рекомендована норма, щоб уникнути можливих негативних наслідків. Зазвичай для здорових дорослих людей вважається безпечним споживати близько 200–300 грамів свіжої суниці на день. Це приблизно 1–2 склянки. Однак варто пам’ятати і про індивідуальні показники. Комусь ягоди смакують, тож може з’їсти їх і більше, а в когось непереносимість продукту, тоді можна з користю для себе поласувати тільки 2–3 ложечками суниці», – стверджує пані Ірина.

Кому ж не варто їсти багато лісової смакоти.

«Існує декілька факторів, які треба враховувати для визначення індивідуальної норми, – стверджує медикиня. – Окремі люди можуть мати алергію на суницю. Якщо у вас є схильність до алергічних реакцій, починайте з невеликої кількості ягід, щоб перевірити відповідь організму. Крім того, високий вміст клітковини та кислот у суниці може спричинити дискомфорт у тих, хто має чутливий шлунок або захворювання шлунково-кишкового тракту. У таких випадках краще обмежити споживання і проконсультуватися з лікарем. Вагітним жінкам та матерям, які годують грудьми, також важливо дотримуватися балансу в харчуванні. Суниця може бути частиною здорового раціону, але слід уникати її надмірного споживання. Дослухайтеся до свого тіла і пам’ятайте, що помірність – ключ до здоров’я, тож навіть корисні продукти треба їсти в розумних кількостях».

Як би там не було, а наїстися суниці більшості краян хочеться досхочу. Однак через високі ціни багатьом ще доведеться зачекати, доки вартість лісової ягоди стане хоч трохи нижчою.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах