28999
13:35 4.062024

На Закарпатті підбили підсумки перерахунку пенсій та розповіли про призначення житлової субсидії

Економіка 3224

На Закарпатті нараховується майже 60 тисяч працюючих пенсіонерів, що становить 23,6% від загальної кількості отримувачів пенсій (253,7 тисяч осіб). Квітневий перерахунок проведено по 23 тисячах особових справ, тобто 38,3% працюючих пенсіонерів області. 

Про це під час брифінгу в Закарпатській ОВА розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

У травні цього року Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області провело перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок відбувся після надходження до Реєстру застрахованих осіб відомостей про суми нарахованих та сплачених страхових внесків за I квартал 2024 року. Строки подання такої звітності – протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу, тобто до 10

травня.

– Зазначений перерахунок було проведено особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2024 року набули не менш як 24 місяці страхового стажу або які відпрацювали менше 24 місяців, але від призначення чи попереднього перерахунку пенсії минуло не менш ніж два роки, – зауважила Анастасія Пентек. – Перерахунок здійснювався автоматично, без особистого звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України. Важливо, що в червні, крім перерахованої пенсії, виплачується і доплата за квітень і травень поточного року, оскільки перерахунок здійснювався з 1 квітня.

Квітневий перерахунок проведено по 23 тисячах особових справ, що становить 38,3% працюючих пенсіонерів області. Зокрема для 18,6 тисячі громадян згаданий перерахунок був доцільний з урахуванням лише

страхового стажу. У підсумку виплати цієї категорії пенсіонерів у середньому зросли на 108,58 грн. Перерахунок з урахуванням стажу та зарплати проведено для 4,4 тисячі пенсіонерів, виплати у яких зросли в середньому на 85,10 грн.

На фінансування згаданого перерахунку з бюджету було додатково спрямовано майже 2,4 млн грн.

Загалом на пенсійні виплати жителям Закарпаття щомісячно спрямовується понад 1 млрд грн. Так, у травні пенсіонерам виплачено 1,2 млрд грн. Середній розмір пенсії станом на 1 травня становить 4651,86 грн (+466,10 грн до 01.05.2023).

Субсидії на неопалювальний період

Під час брифінгу начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек розповіла і про призначення житлової субсидії на неопалювальний період. 

– Станом на 1 червня житлові субсидії на «літній» період призначено для понад 13 тисяч домогосподарств області. Середній розмір виплати – 150 грн. У травні на виплату субсидіантам спрямовано 32,6 млн грн.

Для порівняння: на кінець опалювального періоду в області нараховувалося 29,7 тисячі домогосподарств – отримувачів субсидій. Приміром, у березні середній розмір житлової субсидії становив 1606,46 грн, а на виплату субсидіантам спрямовано 56 млн грн, – зазначила Анастасія Пентек.

Головне управління з 1 травня провело перерахунок субсидій на неопалювальний період. Автоматично виплати було перепризначено тим субсидіантам, у яких не змінилися дані про майновий стан, склад домогосподарства та місце проживання. Якщо ж такі зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надати інформацію про них до органу Фонду протягом 30 днів.

Поряд з цим є певні категорії субсидіантів, яким варто звернутися за призначення житлової субсидії на неопалювальний період. Щоб субсидію призначили з 1 травня, з відповідною заявою до Фонду потрібно звернутися впродовж двох місяців з початку неопалювального сезону, тобто до кінця червня. Інакше субсидія призначається з місяця звернення.

Кому необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України

– якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи, які отримують субсидію за місцем свого тимчасового перебування;

– якщо у складі домогосподарства є особи, які орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;

– кількість осіб, які фактично проживають у домогосподарстві, менша чи більша, ніж кількість зареєстрованих осіб за цією адресою;

– до складу домогосподарства належать особи, доходи яких менші за розмір мінімальної заробітної плати та/або які не сплачують ЄСВ;

– особа звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (такий вид субсидії призначається раз на календарний рік);

– на підставі звернення надається житлова субсидія на неопалювальний період для тих осіб, кому житлову субсидію на опалювальний період було призначено в розмірі 0,00 грн.

До заяви про призначення (перерахунок) субсидії надається декларація про доходи й витрати осіб, які звернулися за призначенням допомоги, та в разі потреби – документи, що засвідчують особливі обставини (довідка ВПО, договір оренди житла тощо).

Заяву на призначення житлової субсидії можна подати особисто – до сервісних центрів ПФУ, уповноважених посадових осіб відповідних територіальних громад та ЦНАПів.

Це можна зробити також дистанційно – через вебпортал електронних послуг Фонду, мобільний застосунок «Пенсійний фонд», портал «Дія» або поштою на адресу Головного управління.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах