28962
10:43 25.052024

Закарпатські податківців взяли участь в обговоренні проблем адміністрування туристичного збору

Економіка 1272

Днями відбулась он-лайн зустріч на тему: “Адміністрування, проблеми надходжень та використання туристичного збору, можливі шляхи вирішення у територіальних громадах”. Участь у заході взяло керівництво та представники Закарпатської обласної військової адміністрації, ГУ ДПС у Закарпатській області, територіальних громад, представники туристичного бізнесу.

Зокрема Наталія Жук, начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Закарпатській області під час свого виступу детально розповіла про особливості справляння туристичного збору, окресливши коло платників та осіб, які звільняються від сплати збору. Вона повідомила, що за результатами 1 кварталу 2024 року в Закарпатській області налічувалося 410 платників туристичного збору, з них 60 юридичних осіб і 350 фізичних осіб-підприємців. За цей період сума надходжень туристичного збору склала 4 072 288 грн, що на 4,9% менше порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Протягом усього 2023 року туристичний збір сплатили 535 платників, а загальна сума надходжень становила 22 195 921 грн.

Спікерка звернула увагу на проблеми, пов’язані зі встановленням ставок туристичного збору місцевими радами. Із 64 територіальних громад Закарпаття 60 затвердили ставки туристичного збору, проте 3 громади (Горондівська ТГ, Керецьківська та Вільховецька сільські ради) взагалі не встановили ставок, а одна громада (Углянська сільська рада) встановила нульову ставку.

Наталія Жук зауважила, що ставки туристичного збору в області диференційовані і коливаються від 0,1% до 0,5% для внутрішнього туризму та від 0,1% до 5% для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати. Проте, деякі громади встановили досить низькі ставки, що не дозволяє їм максимально використати наявний туристичний потенціал та отримувати більші надходження до місцевих бюджетів.

Представниця податкової служби області також звернула увагу на необхідність визначення у рішеннях місцевих рад переліку податкових агентів зі справляння туристичного збору та їх оприлюднення, адже у рішеннях більшості громад такі переліки відсутні.

Наталія Жук наголосила на відповідальності за порушення порядку справляння та сплати туристичного збору, що передбачає штрафні санкції для платників та податкових агентів згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та Податкового кодексу України.

Податківці запросили учасників зустрічі до активної співпраці, зокрема використовуючи «Комунікаційну податкову платформу». Це дозволить знайти баланс між інтересами громад у наповненні бюджетів та стимулюванням розвитку туристичної галузі в регіоні.

ДПС у Закарпатській області 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах