28786
13:05 30.032024

Скільки коштує чистота? 

Економіка 2114

Почалося весняне прибирання

Після довгої холодної зими, незважаючи на погоду, кожному хочеться не лише теплоти, але й чистоти. Традиційно навесні наші ґаздині беруться за наведення порядку в будинку, квартирі, шафах та в думках. Прибирають також на подвір’ях, у городах та садах.

Дехто при цьому користується послугами клінінгових компаній або наймає людей для розчищення територій, якщо мова йде про присадибні ділянки. Але більшість усе ж порається власними силами. При цьому засоби для чистоти із року в рік дорожчають.

Тож у скільки в цьому сезоні обходиться закарпаткам генеральне прибирання перед Великоднем? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Чисті вікна – половина справи

Хоч не всі господині починають наведення ладу саме з миття вікон, але про них не забувають ніколи.

Отже, для початку, купимо мікрофібру. Найдешевша коштує 30 гривень. Є й набори (по 5 штук) за 63 гривні. Дехто ж досі використовує бабусині методи – надає перевагу ганчіркам та старим газетам.

Щодо процесу миття, то тут також, як кажуть, на колір і смак. Окремі ґаздині користуються водою з оцтом. Але більша частина жінок воліє купити спеціальний засіб. Ціни доволі помірні – від 40 гривень. Якісніші – від 100 гривень. Але однієї банки очищувача скла вистачить на всі вікна, ще й залишиться.

Якщо вікна великі, знадобиться ще й спеціальна швабра. Коштує такий нехитрий пристрій від 120 гривень. Утім є й по 500, і по 700, і вони більш багатофункціональні та зручні у використанні.

Тамара Угрин із Ужгорода дуже любить чистоту. Зізнається, що миє вдома вікна кожен сезон. Вона радить переходити до робочого процесу передусім у суху та безвітряну погоду.

«Починати варто зі зняття штор та занавісок, потім із миття рам та підвіконь. Лише відтак можна братися до скла. Аби вікна були чистими і не було розводів, найкраще використовувати спеціальні засоби. Якщо ж не вистачає коштів, воду з оцтом краще замінити додаванням лимона або лимонної кислоти. По-перше, не буде неприємного запаху, по-друге, краще відмиє бруд. Можна також додавати крохмаль із розрахунку 1 столова ложка на літр води. Для блиску, як би це нині не звучало старомодно, справді найкраще підходить зім’ятий старий газетний папір. Такого ефекту не дає жодна мікрофібра. Також надає блиску сіль. Для цього у склянці води треба розвести її 2 столові ложки, а потім, після зволоження скла, протерти його сухою ганчіркою», – поділилася жінка секретами з «Карпатським об’єктивом».

Звісно, купувати нові штори та занавіски… нехай навіть до Пасхи… у цьому році будуть не всі наші земляки. Але випрати ті, що є вже вдома, доведеться кожній закарпатці. Дехто робить це вручну, а дехто у пральній машині. Визначити вартість прального порошку в загальному важко, адже кожна жінка надає перевагу конкретному виробнику та підбирає засіб за певною ціновою категорією. Утім найбільш дешевий порошок можна купити за 160 гривень. Середня ціна – 200-300 гривень за пачку. Капсули для прання обходяться приблизно в таку ж ціну. Гелі – так само. Відбілювач – від 120 гривень.

Прибраний будинок стає комфортнішим

В ідеалі навесні хочеться повного перезавантаження всього, а тобто – побілки. Але обмежимося прибиранням. Коли довкола все сяє чистотою, на душі вже стає більш райдужно.

Почнемо з килимів. Для їхньої чистоти передусім варто мати вдома пилосос. Коштують такі побутові прилади для сухого прибирання від 2,5 тисячі гривень. А от баночка засобу для чищення килимків та доріжок обійдеться в гривень 250-300. Швабра для миття підлоги коштує від 200 гривень. Мийна рідина – від 140.

Але, крім цього, варто подбати й про плитку у ванній та на кухні. Ціна на такі засоби – в межах 300 гривень. Поліроль для меблів – від 150 гривень. Миючі губки – від 25 гривень за упаковку. Засіб для чищення ванни – від 80 гривень, для акрилових ванн – від 100, для миття унітаза – від 60. Універсальний очищувач – від 200.

«За 900 гривень я купила набір для прибирання. У комплекті засоби обходяться дешевше, – зазначила Руслана Продан із Мукачева. – У ньому є препарати і для видалення іржі, і накипу, і нальоту, і для дезінфекції, і для нейтралізації запахів. Загалом – 11 різних баночок. Вистачить на декілька разів. Загалом генеральне прибирання проводжу два рази на рік. Починаю з комори. Оглядаю, що залишилося після зими, та наводжу лад, дещо викидаю. Відтак переходжу до прибирання кімнат: спочатку – спальні, потім – вітальні й дитячої. Далі – до кухні, коридору і в останню чергу – до ванної. Звичайно, у кожної ґаздині власна схема, тож свою не вважаю за кращу, просто для мене вона зручна. Витиранням пилу та миттям дзеркал у мене займаються діти, усе інше роблю самотужки. Також у ванній перемиваю всі квіти та полички для них».

Загалом, за середніми підрахунками, аби купити тільки засоби для наведення чистоти в оселі, потрібно витратити до тисячі гривень.

Подвір’я, сад, город

Звичайно, навесні хочеться, аби під вікнами зеленіла трава та пахли духмяні квіти. Ну… хоча б, аби не було сміття та бруду… Мешканці багатоповерхівок час від часу гуртуються і організовують спільні толоки. А от ті, хто проживає у приватному секторі, про красу довкола дбають самотужки.

Не будемо говорити про послуги ландшафтних дизайнерів, тільки про елементарні речі для чистоти.

Отже, набір для підмітання подвір’я коштує в межах 800 гривень. Є й за 400, і навіть за 260. Оремо віник-щітку можна купити за 300, совок – за 50-350. Пакети для сміття – 15-45 гривень. Відро – від 75 гривень. Ножиці для обстригання дерев та кущів – 300-2000 гривень. Шланг поливальний, аби помити двір, – від 240 гривень.

Найчастіше таким займаються не жінки, а ґазди.

«Дружина в мене закріплена за чистотою у будинку, а я – за подвір’ям. Лад у городі та саду наводимо разом. Щовесни у дворі роблю порядок власними силами: мию підлогу та меблі в альтанці, чищу мангал, огорожу, викидаю все зайве з гаража, із сараю, з підвалу. Займає в мене весь цей процес декілька днів, залежно від погоди. Витрати в мене на прибирання невеликі, бо в господарстві маю все. Єдине, що купую, – це рукавиці. Пара обходиться у 25 гривень. Ну, і також щовесни купуємо квіти для горщиків: петунії, пеларгонії. У середньому на таке задоволення витрачаємо гривень 300», – наголошує Ігор Сливка з Хуста.

Якщо ж вдаватися до послуг найманих працівників, які займаються розчищенням ділянок, обрізкою дерев та іншими видами надвірних робіт, потрібно для цього готувати 300-500 гривень за сотину.

Утім затрати та власні старання того варті, бо ж кожному хочеться відчувати затишок та комфорт довкола себе: як у квартирі чи будинку, так на подвір’ї, у саду чи навіть біля невеличкого квітника.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах