27340
10:57 19.022023

Зміни у виплатах житлових субсидій: що потрібно знати жителям Закарпаття?

Економіка 8276

З 1 грудня минулого року до органів Пенсійного фонду перейшли функції адміністрування субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг – незалежно від того, чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні.

До 1 квітня 2023 року усі особові справи одержувачів субсидій та пільг мають бути передані від органів соціального захисту населення до структурних підрозділів Пенсійного фонду України.

Процес стартуваву жовтні 2022 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року №1041. Крім органу, який відповідає за призначення та виплату субсидій, для самих одержувачів нічого не змінилося. З 1 грудня вже звертатися із заявами на отримання субсидій та пільг – у органи Пенсійного фонду, а також у ЦНАПи, соцгромади Житлові субисдії і все, що з ними пов’язано – відтепер це функції Пенсійного фонду. Раніше оформленням, призначенням, нарахуванням та виплатами державних допомог на комуналку опікувався департамент соціального захисту населення Закарпаття. А зараз, за потреби – звератися у сервісні центри Пенсійного фонду. Два десятка звернень щодо субсидій і пільг – у середньому в день надходять до Сервісного центру Ужгородського відділення Пенсійного фонду. Помісячна статистика така – за грудень 160 заявок. За січень – 235. Процес передачі справ від департаменту соцзахисту населення до структурних підрозділів Пенсійного фонду стартував з грудня 2022 року. Наразі, вже прийняті особові справи субисдіантів від Ужгородського, Берегівського та Хустського осередків. А ще можна подати заяву на субсидію поштою або через портал Дія – це з останніх новацій. 36 тисяч громадян, яким призначена субсидія, станом на 1 січня 2023 року перебувають на обліку Пенсійного фонду. Нараховано – двадцятьом вісьмом тисячам . Вікторія Поляковська зауважила, що при недостовірних даних у деклараціях, які можуть подаватися як свідомо так і не свідомо, суму виплат доведеться повернути. Таких випадків у Закарпатті – майже три десятки. Процес передачі особових справ триватиме до 1 квітня 2023 року. Працівники Пенсійного фонду кажуть, все іде спокійно, хоч роботи і додалося, а найбільше питання – це місце під архів для зберігання документів.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах