27220
12:17 30.012023

В Україні діє заборона ввезення із Азербайджану тварин, сприйнятливих до віспи овець і кіз

Економіка 4148

Згідно з офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) на території Азербайджанської Республіки зареєстровані випадки захворювання на віспу овець і кіз.

Відповідно до статті 96 Закону України «Про ветеринарну медицину», статті 53 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.11.2018 р. №553 «Про затвердження Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.04.2019 р. за №346/33317, та з урахуванням рекомендацій, викладених у Главі 14.9 Кодексу здоров’я наземних тварин, з метою запобігання занесенню на територію України збудника вказаної хвороби Головним державним ветеринарним інспектором України було видано Розпорядження на заборону ввезення в Україну із Азербайджанської Республіки тварин, сприйнятливих до віспи овець і кіз та репродуктивного матеріалу від них, необроблених вовни та шерсті від овець і кіз.

Довідково:

Віспа овець та кіз (лат. – Variola ovina, англ. – Sheep pox) – високо контагіозна особливо небезпечна хвороба, що характеризується лихоманкою, ураженням слизових оболонок папульозно-пустульозними висипами. Вірус віспи овець довго виживає в сухих віспяних скоринках, в лімфі при -5 – 10 °С протягом 4 – 5 років. Залишається активним в кошарах до 6 місяців, на пасовищах і в шерсті перехворілих овець – до 2 місяців. Він швидко гине при високій температурі. Застосовувані у ветеринарній практиці розчини дезінфікуючих препаратів (гідроксид натрію, хлорне вапно, формалін, карболова кислота, глутаровий альдегід та ін) швидко інактивують вірус на об’єктах зовнішнього середовища.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Збував метамфетамін: взяли під варту керівника одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті
09:44
У Мукачеві стартував Чемпіонат України з боксу
09:24
На Ужгородщині виявили водія у стані наркотичного сп’яніння
09:22
Нацгвардійці провели урок мужності для мукачівських старшокласників
09:11
В Ужгороді відзначили День прикордонника України
08:49
В Закарпатській обласній науковій бібліотеці відкрили 17 сезон засідань клубу літературних дебютів
08:31
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
Всі новини