9110
15:54 15.012018

Селян позбавили права продавати домашнє молоко

Економіка 2428

Уже з 1 січня 2018 року почала діяти заборона на продаж виробникам домашнього молока. Так, згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, переробні підприємства більше не зможуть закуповувати молоко в селян, а через рік, з 2019-го, купуватимуть його лише в спеціалізованих фермерських господарств.

Тож із 1 січня 2018 року на полицях магазинів залишаться три сорти молока: екстра-класу, вищого і першого. Молокозаводи не зможуть брати на переробку домашнє молоко, бо для них діє відповідна заборона – Антимонопольний комітет України може ініціювати низку перевірок для з’ясування, скільки «домашнього» міститься в продуктах з відповідними ярликами.

Експерти почали говорити про те, що ця вимога ставить під загрозу всю молочну галузь в Україні. Річ у тім, що приблизно 25–30% молока в країні виробляють селяни, для яких утримання корів є часто єдиним джерелом доходів. За європейськими стандартами, таке молоко класифікується як другий сорт, а це значить, що з початку року переробні підприємства мали від нього відмовитися.

Утім в останній момент цю дату вирішили перенести на півроку – до 1 липня 2018 року. Відповідне рішення прийняв підкомітет «Молоко і молочні продукти» Технічного комітету Інституту продовольчих ресурсів НААН. Він відправив на доопрацювання редакцію Державного стандарту України 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови».

Ціни на українське молоко у 2017 році дещо зросли, але, на думку експертів, залишилися відносно низькими. У 2018-му очікується, що економічне зростання та зростання світових цін зможуть стимулювати розвиток виробництва молока серед комерційних підприємств. Однак дрібні виробники, швидше за все, продовжуватимуть зменшувати стадо через низьку прибутковість.

Так, у 2017 році обсяг виробництва молока становив 10,3 млн тонн, тоді як очікування 2018 року – 10,25 млн тонн. Також, за даними світових аналітиків, варто очікувати і зниження виробництва масла в Україні. Прогноз для 2018 року становить 104 тис. тонн, що на 3 тис. тонн менше, ніж у 2017-му.

Нагадаємо, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка сприяє європейській інтеграції нашої країни, офіційно набрала чинності 1 вересня 2017 року.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах