7075
18:31 30.082017

Як отримати пенсію за померлого?

Економіка 2061

Місяць тому помер мій батько. Він тільки кілька місяців тому досяг пенсійного віку, оформив пенсію, але не встиг її отримати за два місяці. Чи можу отримати ці гроші я – його син?

Олександр В., смт Перечин

v5v4Kk4EO0PMsaRJ5LJG.r695x430

Згідно зі статтею 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсію, недоотриману у зв’язку зі смертю її одержувача, виплачують членам його сім’ї, які жили разом із пенсіонером на день його смерті. А також непрацездатним членам родини, які були на його утриманні, незалежно від того, де вони проживали. Якщо за отриманням пенсії звертаються кілька правовласників, гроші ділять між ними порівну.

Як отримати зазначені кошти? Треба звернутись до органу Пенсійного фонду України за місцем реєстрації померлого протягом 6 місяців із дня відкриття спадщини. В управлінні потрібно надати:

– свідоцтво про смерть;

– паспорт;

– документи, що підтверджують родинні зв’язки з померлим – свідоцтво про народження або про шлюб.

Якщо ніхто із членів сім’ї не звернувся за пенсією, вона входить до спадщини. Щоб її отримати, спадкоємець має звернутись до будь-якого нотаріуса, щоб він вніс суму до спадкового майна.
Допомога на поховання. У разі смерті пенсіонера особа, котрі здійснили поховання, можуть отримати допомогу в розмірі двомісячної пенсії, яку він отримував. Для цього треба звернутись в управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації пенсіонера з:

– паспортом;

– свідоцтвом про смерть або витягом із Державного реєстру актів цивільного стану;

– заявою про отримання допомогу.

Консультує ГУ ПФУ Закарпаття.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах