26912
20:19 28.112022

В Ужгороді розповіли про ситуацію зі світлом. Фото, відео

Економіка 28374

Енергосистема України зазнала кілька масованих ракетних атак росіян. 

23 листопада країна пережила свій перший блекаут – повне вимкнення енергосистеми разом із атомними електростанціями.

За експертними оцінками, зараз в Україні зруйновано або пошкоджено 50% об’єктів енергетичної інфраструктури. 

Така ситуація вплинула і на західні області України. Зокрема «Закарпаттяобленерго» попереджало споживачів про аварійні вимкнення електроенергії. Тобто, зважаючи на об’єми споживання, ті чи інші підстанції будуть вимикатися від електропостачання. Передбачити це і попередити населення заздалегідь – неможливо. Як і неможливо передбачити на який час окремі населені пункти залишаться без світла. Про це йшлося під час брифінгу в Ужгородській міській раді.

– Ситуація вирішується частками секунд. Те обладнання, яке було зруйновано, цілодобово відновлюється, а на це потрібно багато часу і зусиль. Дефіцит потужності в енергосистемі для Закарпатської області на 28 листопада на рівні 200 мВт, а це всього 50% від потреби. Тож потрібно вимикати половину області, а в години пік – і до 70% області. При цьому енергетикам необхідно буквально за лічені хвилини ухвалювати рішення для того, щоб збалансувати систему, – розповів генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак. 

Що стосується графіків вимкнень, то вони коригуються потужністю енергосистеми:

– Графіки ми вивішуємо, і якщо нам доведуть потужність, яка підлягає заміні, то вони (ред. – графіки) реальні. Якщо потужності не вистачає для проведення заміни, то доводиться виходити за їхні межі, – зазначив Олександр Білак.

Також директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» наголосив на тому, що в першу чергу мова йде про забезпечення електроенергією об’єктів критичної інфраструктури: лікарні, амбулаторії тощо. Якщо у цей ланцюжок (схему) критичної інфраструктури потрапляють житлові будинки, то в них є світло.

Наразі неможливо спрогнозувати, коли ситуація стане кращою, зазначають у «Закарпаттяобленерго». На жаль, після кожної наступної атаки українці можуть залишатися без світла довше, ніж до цього. Річ у тім, що з кожним новим обстрілом країна втрачає унікальне обладнання, необхідне для відновлення енергосистеми. Уже зараз із цим є великі проблеми, а на виготовлення нового потрібен час.

Зі свого боку, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв повідомив, що лікарні, а також міський водоканал закупили генератори, тож вода все ж буде. Разом із тим, придбають для них генератори ще більшої потужності, кошти для цього є, тривають процедури закупівлі.

Працюватиме також і вуличне освітлення: у період, коли люди повертаються з роботи. 

– Було звернення від патрульних щодо цього, бо побільшало наїздів на пішоходів, аварійних ситуацій. Тому погодили питання, щоб частково залишити вуличне освітлення. Нагадаю, що ми розгорнули пункти незламності в місті. Відгукнувся й бізнес – дякую підприємцям, які облаштували місця, де люди можуть зігрітися та зарядити гаджети, – зазначив міський голова.

Як підсумок, під час брифінгу було прийняте рішення створити робочу групу для комунікації із обленерго, аби передусім врахувати потреби освіти – забезпечення електрикою садочків та шкіл.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах