24324
22:19 22.122021

Угорщина постачатиме газ Україні

Економіка 4026

Вже з 1 січня 2022 року Угорщина розпочне постачати Україні гарантовані обсяги газу – угода дозволить транспортувати до 8 млн. кубометрів газу щодня.

Про це повідомив у Facebook гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон.

За інформацією чиновника, вперше з 2014 року Україна збільшує свої гарантовані потужності для імпорту газу з Європи.

«Оператор ГТС України та оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду про взаємодію щодо введення з 1 січня 2022 року гарантованих потужностей для транспортування природного газу в напрямку Угорщина-Україна», – зазначив Макогон.

Він наголосив, що це створить можливості для доступу українських трейдерів до LNG-терміналу на острові Крк (Хорватія) та, відповідно, для диверсифікації джерел постачання газу.

«Угода дозволить фізично транспортувати щодобово до 8 млн. кубометрів газу з Угорщини в Україну. Це, наприклад, як денний обсяг споживання газу Києвом, який є найбільшим споживачем газу», – уточнив Макогон.

Разом із добовими потужностями зі Словаччини (27 млн. кубометрів) загальний обсяг гарантованої потужності для імпорту газу в Україну збільшиться до 8 млн. кубометрів на добу. Поки угода укладена на три тестові місяці, щоб узгодити та налаштувати всі технічні та операційні процеси. Угода буде продовжена з квітня 2022 року, й надалі збільшуватимуться гарантовані потужності в цьому напрямку.

«Вже з 31 грудня можна буде забронювати потужності для імпорту газу з Угорщини через платформу RBP на щодобових аукціонах. Перший місячний аукціон відбудеться 17 січня», – додав Макогон.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах