20322
19:53 16.062020

На Закарпатті нагадали продавцям насіння про необхідність наявності документів на їх товар

Економіка 3654

Від початку весняно-польових робіт Уряд врегулював відповідні зміни до постанови про карантинні заходи від 16 березня 2020 року № 211,  згідно з якими була дозволена  гуртова та роздрібна торгівля насінням та садивним матеріалом.

На ринках нашого краю та в спеціалізованих магазинах активно триває  реалізація насіння овочевих, квіткових, баштанних, а також однорічних та багаторічних трав. Обов’язковою умовою роботи таких торгових точок є дотримання санітарного та протиепідемічного режиму, обмеження кількості відвідувачів у торговельних залах та дотримання дистанції між ними згідно з Протоколом засідання Кабінету Міністрів України від 23 березня 2020 року № 10.

Нині  вирощуванням овочів займаються  як селяни, так і городяни. За такого попиту цілком ймовірний збут некондиційного посівного матеріалу. Порядок реалізації насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів регламентується ДСТУ 6006: 2008. На кожну партію насіння, що  реалізовується, повинні бути наявні документи, які на вимогу покупця  необхідно надати для ознайомлення.  Насамперед, це Довідка про сортові та посівні якості насіння, та/або сертифікати.

Як стверджують, спеціалісти відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області, які регулярно моніторять ситуацію, реалізатори насіння досить часто допускають у своїй роботі певні порушення законодавчих вимог. Серед найпоширеніших, відсутність чи прострочення документів, що засвідчують якість насіння; порушення стандарту ДСТУ 2240-93 щодо встановленого терміну використання насіння, що не повинен перевищувати 8 місяців (виробники насіння на пакетах вказують термін 12, 18, 24, 36 місяців).

Нерідко на ринках можна натрапити на пакети з насінням овочевих культур взагалі невідомого походження без маркування, які пропонуються покупцям. Буває, що в яскравих упаковках може бути розфасоване  насіння іншої культури, не кажучи вже про сорт.  

Щоб не стати жертвою таких «махінаторів», при покупці насіння і садивного матеріалу потрібно дотримуватися певних правил. Так, купувати вказаний товар потрібно лише за наявності супровідних документів, які засвідчують якість насіння (для насіння власного виробництва – сертифікату на насіння, за умови перепродажу насіння – Довідки про сортові та посівні якості), та за наявності фітосанітарних документів, які засвідчують фітосанітарний стан насіннєвого та посадкового матеріалів. Ці документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. 

Реалізація насіння без супровідних документів щодо його походження та якості – заборонена.

Водночас фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області проводять  роз’яснювальну роботу з реалізаторами насіння і стосовно дотримання карантинних вимог. З початку року було проведено понад 80 таких заходів.

Якщо у спеціалізованих крамницях у цій частині, можна сказати, все гаразд – продавці та покупці у захисних масках, торгові зали  обробляються дезінфікуючим засобом,  у вільному доступі знаходиться антисептик для обробки рук відвідувачів, загалом виконується вимога про одночасне перебування певної кількості осіб у приміщенні, то на ринках ситуація зовсім інша. Не всі реалізатори користуються індивідуальними засобам захисту, покупці не дотримуються відповідної дистанції, немає дезінфікуючих засобів. Тому фахівці ГУ ДПСС нагадують: за невиконання протиепідемічних вимог згідно з чинним законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Держпродспоживслужба

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах