16630
08:30 27.052019

Оподаткування доходу фізичної особи від продажу акцій через рахунок умовного зберігання

Економіка 7831

Як оподатковується дохід резидента – фізичної особи, отриманий від продажу акцій через рахунок умовного зберігання (ескроу) на вимогу заявника – власника домінуючого контрольного пакета акцій, який є:

– резидентом – юридичною особою;

– резидентом – фізичною особою, яка не є самозайнятою особою;

– нерезидентом – юридичною особою;

– нерезидентом – фізичною особою.

Особа, яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій, або будь-яка її афілійована особа, або уповноважена особа (заявник вимоги) має право надіслати до товариства публічну безвідкличну вимогу про придбання акцій в усіх власників акцій товариства (публічна безвідклична вимога). У разі подання до товариства публічної безвідкличної вимоги всі акціонери акціонерного товариства, крім осіб, що діють спільно із такою особою, та її афілійованих осіб, та саме товариство зобов’язані у безумовному порядку продати належні їм акції цього товариства заявнику вимоги.

Заявник вимоги сплачує ціну акцій акціонерам шляхом перерахування грошових сум банківській установі, в якій заявником вимоги відкрито рахунок умовного зберігання (ескроу), бенефіціарами якого є акціонери, у яких придбаваються акції (їхні спадкоємці або правонаступники, або інші особи, які відповідно до законодавства мають право на отримання коштів).

За договором рахунка умовного зберігання (ескроу) банк зобов’язується приймати та зараховувати на рахунок умовного зберігання (ескроу), відкритий клієнту (володільцю рахунка), грошові кошти, отримані від володільця рахунка та/або від третіх осіб, та перераховувати такі кошти особі (особам), вказаній володільцем рахунка (бенефіціару або бенефіціарам), або повернути такі кошти володільцю рахунка за настання підстав, передбачених договором рахунка умовного зберігання (ескроу).

Придбання акцій заявником вимоги та продаж цих акцій акціонерами не потребує обов’язкової участі торговця цінними паперами та отримання ліцензії на здійснення валютних операцій або інших дозволів та погоджень державних органів, у тому числі Національного банку України.

Для акціонерів результатом операцій з обов’язкового продажу акцій на вимогу власника домінуючого контрольного пакета акцій є виникнення доходу, який включається до розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, податком на доходи фізичних осіб та військовим збором відповідно до чинних норм та положень, встановлених Податковим кодексом України (далі – Кодекс).

Об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Крім того, такий дохід є об’єктом оподаткування військовим збором.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку податковим (звітним) періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого податкового (звітного) року.

Таким чином, дохід від продажу акцій, що нараховується (виплачується) резиденту – фізичній особі переліченими у запитанні заявниками (резидентом – юридичною/фізичною особою, нерезидентом – юридичною/фізичною особою), включається до загального річного оподатковуваного доходу такого резидента – фізичної особи в розмірі інвестиційного прибутку та оподатковується на загальних підставах податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків, і військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Такий резидент – фізична особа зобов’язана подати річну декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Резидент – юридична особа, яка здійснює нарахування (виплату) доходу, виконує функції податкового агента в частині відображення доходу від операцій з інвестиційними активами у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за фактом внесення коштів на рахунок умовного зберігання (ескроу).

Це та інші роз’яснення викладені в Узагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування операцій обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета, яка затверджена Наказом Міністерства фінансів України 26 квітня 2019 року № 181 (Додаток № 2), ознайомитися можна https://www.minfin.gov.ua/news/view/nakazy-ministerstva-finansiv-ukrainy–?category=aspekti-roboti.

ДФС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах