4961
10:51 20.032017

Деякі нюанси подання декларацій фізичними особами

Економіка 1796

Фахівці органів ДФС у Закарпатській області інформують, чи потрібно фізичній особі подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом року було отримано доходи у вигляді процентів по депозиту від двох та більше податкових агентів.

minfin

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) визначений статтею 179 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), а згідно з підпунктом «б» пункту 179.4 статті 179 якого платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації в інших випадках, визначених розділом IV Кодексу, повідомила «Карпатському об’єктиву» ДФС у Закарпатській області.

Так, особливості нарахування) виплати) та оподаткування податком на доходи фізичних осіб у вигляді доходів у вигляді процентів визначені пунктом 170.4 статті 170, згідно з підпунктом 170.4.1 пункту 170.4. статті 170 Кодексу податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь процентів є особа, яка здійснює таке нарахування. Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб – це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), само зайнята особа, представництво нерезидента-юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або не грошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 8 та розділом IV Кодексу (підпункт 14.1.180 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Відповідно до абзацу 1 підпункту 170.4.1 пункту 170.4. статті 170 Кодексу податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює такі нарахування. Доходи, зазначені у підпункті 170.4.1 пункту 170.4. статті 170 Кодексу остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.

Отже, якщо фізична особа протягом звітного податкового року отримувала лише доходи у вигляді процентів на вкладний (депозитний) рахунок, які нараховувалися податковими агентами, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації, оскільки вказані доходи оподатковуються податковими агентами під час їх нарахування.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві пройшов благодійний велозаїзд на підтримку ЗСУ
16:00
Памʼять жертв політичних репресій сьогодні вшанували в обласному центрі Закарпаття
15:56
Педагогиня із Закарпаття перемогла на всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2024»
14:14
У Будапешті відкрилася персональна виставка художниці закарпатського походження
13:55
Полуниця та черешні на Закарпатті дивують ціновими стрибками
13:06
На гірських маршрутах поруч із державним кордоном з’явилося багато ведмедів
12:00
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
Всі новини