На Закарпатті кипить торгівля горіхами. Які ціни
Урожай краяни зібрали, а тепер ним торгують на ринках. Серед тих, хто мешкає у приватному секторі мало в кого немає бодай одного дерева горіха. Дехто висаджує цілі плантації і непогано заробляє на ядрах. Хтось використовує ще й лушпиння для обігріву та перетинки для лікарських настоянок. Горіхи неймовірно корисні. І не тільки найбільш поширені на Закарпатті волоські, але й ліщинові, фундук… а також усі ті, які хоч у нас не ростуть, але їх можна придбати у магазинах.

Тож по скільки у області продають горіхи? Чому їх потрібно вживати? Що найчастіше готують із них краяни? Про це та інше – у матеріалі «Карпатського об’єктива».
Скільки коштують
У Хусті на овочевому ринку горіхи продають цілий рік. Найбільше – волоських, або як ще їх називають – грецьких. Можна знайти різних сортів і розмірів. Їхня вартість майже однакова.
Пані Марія з Монастирця продає нечищені величезні горіхи. Вони розміром більші за сірникову коробку. Каже, що в неї в саду декілька таких дерев, урожай зібрала непоганий.
«У нас такі горіхи називають «коропанями». Та і в інших селах теж відома ця назва. Вона народна. По-науковому сорт не знаю. Але ядра дуже смачні, солодкі, жовті, великі. Продаю нечищені, бо роботи багато, чистити не встигаю. Хоча без лушпиння можна збути набагато дорожче. Відрами їх покупці не беруть, але потроху розходяться. Не кожен же має вдома сад. За кілограм прошу 120 гривень», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» продавчиня.
Недалеко від неї торгує інша жінка чищеними горіхами. Каже, що з Велятина, представляється Марією.

«Літрова банка горіхів у мене коштує 180 гривень. Продаю їх зараз, бо потрібні гроші. Перед зимовими святами будуть набагато дорожчими. Тоді жінки купують їх чи не найбільш інтенсивно – для випічки. А ми вдома із горіхами багато страв готуємо – вони й до гомбовців добрі, в до різних десертів, і для кіфликів. І самі горішки гриземо. Вони і смачні, і корисні», – переконує вона.
Що готують
Діана Вовчок купує два кілограми лущених горіхів. Стверджує, що поки з них готувати нічого не буде, але загалом у кулінарії використовує горішки постійно.
«Діти дуже люблять горіхове масло. Я їх підсушую у духовці, перемелюю на кавомолці, змішую з розплавленим шоколадом та медом. Смачно і просто. Можна просто з хлібом їсти, і можна додавати до десертів, – зізнається господиня. – Мелені горіхи додаю й до салатів, до шпинатного супу-пюре, із них виходить смачна начинка для млинців та різної випічки».
Тетяна Палчей горіхи не купує, має свої два дерева. Із ядер готує халву, якою дуже люблять ласувати її доньки.

«Потрібно всього 500 грам горіхів і 250 грам цукру. Аби злізла шкірка, горіхи заливаю ненадовго узваром. Потім перебиваю блендером до консистенції пюре. Цукор розтоплюю на повільному вогні. Потім змішую з горіховою масою, фасую у форми і ставлю на декілька годин у холодильник. Також із горіхів можна зробити котлети. Беру штук 15 на чверть буханця хліба. Додаю 3 картоплини, 3 зубчики часнику. Хліб та горіхи попередньо замочую на хвилин 15. Зливаю воду і всі складові перемелюю у м’ясорубці. Додаю яйце, сіль, перець, формую котлети і обсмажую їх на олії. Також із горіхів виходить смачне рослинне молоко. Таке зараз продають у магазинах. Горіхи замочую на годину, промиваю, всипаю у блендер. Додаю воду і мед. Подрібнюю. Можна процідити, якщо блендер не дуже потужний. Найкраще підходить мигдаль. Але можна використовувати і волоські горіхи, й арахіс, навіть ліщину».
Інші горіхи
Якщо за волоськими горіхами більшість краян вирушають або в сад, або на ринки, то за іншими – у супермаркети та магазини. Тож скільки вони коштують?
Мигдаль є одним з найбільш популярних горішків. Найкраще обирати натуральний, не смажений. Такий підійде для більшості страв. Але найбільше продається саме смаженого і коштує він в межах 60-110 гривень за 100 грам. А от кілограм сирого обійдеться в 350-500 гривень.
Ціна на арахіс залежить від того, чи він сирий, чи смажений, чи солений і варіюється в межах 85 – 180 гривень за кілограм.
Вартість фундука коливається від 300 до більш ніж 880 гривень за кілограм. Ціна залежить від типу, обробки та місця продажу. Якщо горіхи сирі, їх можна придбати по 310-430 гривень за кілограм. Смажені зерна дорожчі — від 320 до 600 і більше. А закордонний сирий горіх може коштувати і 900 гривень за кілограм.
Горішки ліщини можна придбати й на ринках. Коштують вони від 80 гривень за кілограм нечищених. Але в магазинах їхня вартість зростає до 300-400 гривень.

Чим корисний горіх
Кажуть, що горіх є дуже корисним для роботи мозку та багатий на корисні речовини.
«У горіхах міститься клітковина, яка є дуже корисною для травлення. І те, що ці золоті ядра сприятливо діють на мозок – не міф, не народна вигадка. Справді, магній та вітамін В2 підвищують здатність запам’ятовувати, підтримують міцною нервову систему, допомагають у боротьбі зі стресом. Дуже багато цих речовин у мигдалі, – наголошує хустська лікарка Катерина Кемінь. – Фолієва кислота зміцнює імунітет, дуже добре діє на плід та організм жінки під час вагітності. Вітамін Е та антиоксиданти, якими багатий фундук, покращують стан шкіри. Звичайний волоський горіх є безцінним для нервової системи, знижує рівень холестерину та зменшує ризик інсульту і серцевих недуг. Але горіхи треба їсти сирими. При смаженні більшість корисних речовин втрачають свої властивості».
Утім і надто зловживати горіхами не варто, бо у всьому має бути міра.
«На добу рекомендується з’їдати жменьку горіхів, це – 20-30 грамів. Така порція забезпечує організм усім необхідним. Горіхи калорійні, тож якщо хтось стежить за вагою, це варто мати на увазі. Якщо переїсти цих продуктів, може бути здуття живота, проблеми із травленням. У декого буває й алергія на горіхи. Також тим, хто має проблеми з підшлунковою, краще щодо норми проконсультуватися з лікарем. А загалом цей продукт – дуже корисний і їсти його потрібно», – додає медикиня.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися