Яблука, як і курчат, рахують по осені. Як вродили і скільки коштують
Початок-середина осені на Закарпатті супроводжується збором урожаю. Це стосується і садів, і городів. Ну і… звісно… лісів, бо для багатьох краян це ще й сезон «тихого полювання». Але мова піде не про гриби, а про фруктові дерева.


Найчастіше, особливо в селах, серед наших земляків прийнято хвалитись урожаєм картоплі, адже вона – фактично другий хліб для людей. Але й без інших вітамінних продуктів аж ніяк… І основним із них є яблука. Ці плоди в цьому сезоні були мало не золотими, адже навесні цвітіння в багатьох садах знищили заморозки і плоди просто не зав’язалися. Але не усі закарпатці залишилися без яблук. У декого дерева вродили непогано, тож є достатньо плодів і для себе, і на продаж.
Тож які ціни? Що роблять краяни з яблук і чому їх корисно їсти? Про це та інше – в матеріалі «Карпатського об’єктива».
На ринках хороший вибір
Садівники кажуть, що яблука, як і курчат, рахують по осені. Тож заготовити на зиму бодай декілька ящиків яблук у області вважається нормальним явищем. Навіть мешканці багатоповерхівок змушені робити запаси, зберігати продукти у підвалах чи на балконах, адже які сюрпризи готує нам зима, нікому не відомо.
Пані Вероніка з Виноградова продає яблука по 50 гривень. Має декілька сортів, усі з власного саду.
«Усі плоди відбірні, зірвані з дерев, не биті. Падениці в мене беруть сусіди свиням безкоштовно. Дехто продає, але мені головне, щоб не гнили у саду. Маю «йовнотки», «Годен», «Реден», «Чемпіон». Це – переважно пізні сорти, ранні збувала ще влітку. Собі теж планую залишити ящиків хоч 10, інше змушена продати, бо місця для зберігання недостатньо», – зізнається жінка.
Пані Ірина з Нижнього Бистрого просить за яблука по 45 гривень. Торгує ними в Хусті на овочевому ринку. Наголошує, що в цьому році ціни зросли на все, тому й яблука дорожчі, ніж минулої осені.


«Не у всіх добре вродило. Літо було посушливим, навіть у річках води було мало, колодязі пересохли. Яку ми мали весну – кожен пам’ятає. У нас гірська місцевість, вдарив мороз, цвіт примерз. У більшості краян біда з урожаєм фруктів. Та й самі дерева треба обробляти від шкідників, усі препарати зросли у вартості. На жаль, платоспроможність населення теж впала. Купують по декілька кілограмів. Колись же продавала восени яблука ящиками», – нарікає закарпатка.
А що кажуть покупці?
Для багатьох цьогоріч яблука дійсно стали золотими. Найбільше це стосується пенсіонерів.
«Звісно, свіжих фруктів хочеться кожному, – наголошує Валентина Молнар із Хуста. – Вітаміни потрібні всім, а те, що яблука корисні – ні для кого не секрет. Але зважаючи на вартість – у межах 50 гривень, не часто можу собі дозволити їх придбати. Банани, наприклад, 60 гривень за кілограм коштують, але ж їх із Африки везуть, а яблука – в городах місцевих мешканців ростуть. Тобто, логістика мізерна. А різниця у ціні несуттєва. Тому важко зрозуміти захмарні ціни на закарпатську продукцію».
Які ціни у супермаркетах
У торгових мережах вартість яблук різна. Наприклад, український червоний сорт «Гала» можна купити за 30 гривень. Рожевий – по 35.
Той же «Голден» коштує, як і на ринках, 50 гривень. А от «Ред Чіф» обійдеться в 75 гривень. Більшість яблук польські. Цікаво, що закарпатський «Голден» у супермаркетах збувають дорожче – по 69 гривень за кілограм.
Що з яблук роблять краяни
Більшість – зберігають у темних сухих підвалах цілу зиму. Бодай кілька ящиків більшість ґазд стараються купити. Але ті, в кого яблук багато, змушені думати й про переробку.


«Я маю сушарку і яблука сушу. Для цього підходять навіть биті, просто пошкоджені ділянки треба відрізати і нарізати плоди скибками. Цим займається мій батько. Він уже немолодий, сил для важкої фізичної праці не має, а сидіти без діла не може. Тож добре і йому, і всім нам. Я тільки завантажую фрукти в сушарку і вибираю їх, складаю у трилітрові банки. Компоти варю, але щоразу свіжі, тобто консервацією яблук не займаюся», – зізнається Оксана Ковач із Тячева.
А іршавчанка Надія Глушко готує з надлишку урожаю джеми.
«Рецепт у мене дуже простий. На кілограм яблук потрібно 3 склянки цукру та склянку води. Яблука чищу від шкірки, видаляю серцевинки, нарізаю на скибки та варю на повільному вогні 30 хвилин, додавши склянку цукру та воду. Потім додаю решту цукру і варю ще годину. Постійно помішую. Як варіант, на кілограм яблук можна додати ще кілограм апельсинів. Вийде ще смачніше. Такий джем підходить до багатьох страв і дуже смакує дітям», – зізнається господиня.
Юлія Рішко з Ужгородщини каже, що з яблук у неї виходить не гірший за магазинний, але набагато корисніший кетчуп.
«Я все роблю на око, точного рецепту не маю. Чищу і трохи проварюю яблука. Потім їх блендерую, додаю раніше приготовану томатну пасту, сіль, перець, цукор, трішки оцту. Проварюю хвилин 10 і складаю у простерилізовані банки. Ще пів години стерилізую й закатую. Із яблучних серединок дітям готую «Живчик». Не викидати ж добро! Заливаю серединки окропом і залишаю постояти добу. Потім проціджую через марлю, додаю цукор, лимонну кислоту і доводжу до кипіння. Покипіти має хвилин 6. Після того, як охолоне, можна або пити, або розливати в банки на зиму», – ділиться кулінарними хитрощами жінка.
Чому треба їсти яблука
Те, що яблука корисні – знають всі, але скільки саме краще споживати цього продукту для організму.


«Можна дуже довго перераховувати, які корисні речовини містяться в яблуках. Це і вітаміни, і антиоксиданти, і популярна нині клітковина, і багато іншого. Ці диво-плоди є дієтичними, за їхньою допомогою можна контролювати вагу, вони дають відчуття ситості. Кальцій, що міститься в них, укріплює кістки та зубну емаль. Антиоксиданти неймовірно корисні для гарної шкіри, а також покращують розумову активність. Завдяки наявності в яблуках вітаміну С, покращується імунітет, клітковина та флавоноїди виводять шкідливий холестерин. Але головне, як доводять вчені, яблука корисні для профілактики раку, – каже «Карпатському об’єктиву» лікарка з Хуста Олена Довжанин. – Загалом рекомендується дорослим з’їдати 1-2 яблука на добу. Дітям – одне. Краще їх їсти в першій половині дня. Для максимальної користі – зі шкіркою, але тільки домашні. Магазинні, які проходять складний і не надто безпечний процес обробки, краще чистити».
За словами медикині, якщо здорова людина з’їла одразу не 2, а 4 яблука, нічого поганого не станеться. Утім, якщо є хронічні недуги, краще радитися щодо раціону з фахівцями.
«Бажано бути обережними тим, хто страждає через печію, виразки, гастрити, або приймає якісь ліки. Надмірне вживання цих фруктів може викликати дискомфорт. Також порадила б не надто налягати на продукцію з супермаркетів. Перед вживанням, якщо ви вже зробили покупку, такі яблука краще трохи відмочити у підсоленій воді. У всякому разі, завжди кажу, що найбільше користі нам дають саме ті фрукти, які ростуть у нашій кліматичній зоні. Яблука – одні із них. Тому бажано таки на зиму ними хоч трохи краянам запастися», – наголошує лікарка.
Сезон збору дарів закарпатських садів триває. Тож будемо сподіватися, що ще вартість яблук цієї осені хоч трохи впаде.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися