Закарпатські ринки заполонив виноград. Які ціни
У області кипить торгівля дарами садів та городів. Осінь – час збору врожаю і краяни надлишок власної продукції реалізовують на ринках області. Нині там основним продуктом є виноград. А його на Закарпатті справді велике розмаїття сортів, адже виноградарство є давнім і традиційним заняттям багатьох місцевих ґазд. Навіть ті, хто не робить вино, вирощують виноград для того, щоб вітамінними смаколиками могли поласувати рідні. У більшості виноградники невеликі, але навіть вони дають достатньо продукції для того, щоб і самим було з чого поїсти, та ще й на продаж вистачило.

Тож які ціни на виноград? Що з нього роблять краяни? Чим він корисний і чому його треба їсти? Відповіді шукав «Карпатський об’єктив».
Скільки коштує
Почнемо з магазинів та супермаркетів. На жаль, більшість овочів та фруктів у мережевих торгових закладах є привозними. Винограду найбільше турецького. Ціни в діапазоні від 130 до 280 гривень за кілограм, залежно від сорту. Але, для прикладу, рожевий іспанський обійдеться у 360 гривень за кілограм, а білий італійський – у 240. По 190 можна придбати чорний український. Утім турецький Кишмиш можна купити всього за 85 гривень.
На ринках вибір не менший, а продукції багато саме нашої, закарпатської. Більшість винограду з Берегівщини та Мукачівщини. Хоча не тільки. Цінова політика теж дуже різна.
«У мене Кишмиш, весь виноград домашній. Вирощую його вдома у Виноградові. За кілограм прошу 130 гривень, – каже «Карпатському об’єктиву» Марія Ребрик. – Сортів у нас декілька. Білий, наприклад, а також синій віддаю по 100 гривень. Як грона, так самі ягоди великі, ароматні, солодкі, смачні. Купують продукцію досить активно. Не ящиками, але хтось кілограм-два, а хтось і п’ять. Комусь, на жаль, доводиться задовольнятися 200-300 грамами. Тут уже кому як дозволяють статки».
Пані Ірина торгує також виноградівським виноградом. Отоварюється, щоправда, на гуртівні, куди здають продукцію місцеві аграрії, сама не вирощує. Зізнається, що наразі за якістю наш край випереджає навіть сонячну Туреччину.
«Єдина проблема, що у будь-яку справу потрібні серйозні вкладення, а в нас недешеві і самі саджанці, і добрива. Це, відповідно, позначається на вартості готової продукції. У середньому продаю виноград по 150 гривень. Є й по 130. Сортів – більше 10. Весь дуже смачний, – наголошує вона. – Місцеві виноградарі перейшли на затребувану серед споживачів продукцію, висаджують витривалі невисокі куші, які дають хороші врожаї. Це стосується як столових, так і винних сортів. Нині «Ізабеллу» вже мало хто купує. Та й коштує такий виноград 10-30 гривень, пізно дозріває і дає маленькі плоди. Дехто віддає навіть безкоштовно, аби не викидати».
Варто додати, що ціни на виноград у цьому сезоні трохи вищі, ніж були торік. Проте це ще – не пік сезону і місцеві смаколики можуть ще трохи подешевшати.

Що роблять з винограду закарпатці
Безперечно, основним призначенням винограду в нашій області є вино. Проте це – окрема тема. Між іншим, дуже об’ємна, адже технологій багато і в кожного ґазди вона своя. Ще дехто виготовляє місцевий самогон, або коньяк. Але є й такі краяни, що не конкурують із виноробами і свій урожай спрямовують у інше русло.
Мукачівка Оксана Курта каже, що чоловік із винограду робить трохи вина, частину родина з’їдає в сирому вигляді, а більшість урожаю йде на виготовлення родзинок.
«Сушити виноград можна й на сонці, але все ж краще мати сушарку. Виноград має бути без кісточок. Тому років 10 тому ми всю стару «Ізабеллу» вирізали і висадили відбірні угорські сорти. Виноград низькорослий, не потрібні чотириметрові конструкції і драбини для збору. Дуже практично. Зірвати гроно може навіть дитина. Домашнє вино можна купити за символічну ціну, його робить кожен другий-третій закарпатець, а от родзинки дорогі. Тож ми вирішили, що найбільш раціонально займатися обробкою винограду. У родзинках багато вітамінів, вони підходять для десертів, випічки, компотів. Та й малеча залюбки ними смакує. Головне, аби сорт винограду був без кісточок. Цікаво, що зелені сорти після висушування стають червоними, а темні – чорніють. Перед сушінням виноград сортую, мию і обливаю окропом із содового розчину. Наші пращури сушили виноград на горищі, або на свіжому повітрі. Зараз же майже всі вдаються до електросушіння. Це і швидко, і практично. Дехто сушить навіть у духовці», – наголошує господиня.
Ірина Ковач із Тячева надає перевагу виноградному соку. Так само – заради дітей.

«Виноград – продукт універсальний. Недарма він багато разів згадується у Біблії. Із нього можна приготувати багато смаколиків. Свого часу я навіть його маринувала. Але зараз надаю перевагу виноградному соку. На 6 кілограмів плодів потрібно 300 грам цукру та 400 міліграм води. Бажано мати соковижималку. Але якщо її немає, плоди можна пропустити через марлю або дрібне сито. Варю 40 хвилин. Діти п’ють сік цілу зиму і практично не хворіють. Із перестиглого винограду можна зробити оцет. На 1,5 кілограма винограду додаю 1,5 літра води і 200 грам цукру. Бродити він повинен довго, 2-3 місяці. Додаю виноград і до квашеної капусти, а моя мама навіть джем із нього варила», – зізнається закарпатка.
Загалом із цього універсального продукту справді можна приготувати неймовірну кількість смаколиків. Дехто смажить виноград, як шашлик, із сиром, дехто готує желе, а хтось навіть кісточкам не дає пропадати і перетворює їх на олію.

Чим корисний виноград
Виноград – продукт дуже корисний, бо містить багато вітамінів, підвищує імунітет, очищає організм від токсинів.
«Користь винограду переоцінити важко. Він містить антиоксиданти, мідь, калій, вітаміни В, С, К. Цей унікальний продукт дуже корисний для роботи серця, очищає шкіру, виводить із організму шкідливі токсини, – наголошує лікарка з Хуста Олена Томишин. – Наприклад, клітковина, що міститься у винограді, покращує травлення. Але найбільш цінним цей фрукт вважається через те, що згідно з останніми дослідженнями, він є чудовим засобом проти онкології. Ще давні греки виноградом лікували багато усіляких недуг і зараз він входить до складу цілого ряду ліків».
Також, за словами медикині, продукт багатий пектинами, ефірними оліями, рядом амінокислот. Але переїданням ним може бути шкідливим.

«Ці ягоди можуть покращити стан шкіри, волосся, нігтів, допомагають боротися з грибковими захворюваннями, запобігають появі тромбів, навіть соком лікують мігрень. Але кожна медаль має зворотний бік. Тому на день краще з’їдати 130-150 грам продукту. Більше – може підвити кислотність у шлунку і викликати печію, або ж сильно розрідити кров. А ще надмірне вживання не надто корисне для зубів, бо може руйнувати емаль. Протипоказання є й при хронічних недугах та під час прийому ліків. Але при цьому, кожен сорт має свої переваги і загалом продукт вважається дуже корисним», – запевняє вона.

Сезон винограду тільки почався, тож наїстися досхочу вітамінних смаколиків у закарпатців є ще чимало часу. А хто не встигне – не страшно, бо можна навіть взимку насолоджуватися родзинками та соком.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися