31033
11:09 31.072025

Сезон консервації в розпалі. По скільки на Закарпатті огірки та помідори

Економіка 5231

Місцеві господині зараз у роботі: активно скуповуються, обмінюються рецептами, консервують на зиму огірки та помідори, готують лечо, різні закрутки. Найбільшим попитом традиційно користуються огірки. Їх і маринують, і засолюють. Але цінами краяни розчаровані, бо кажуть, що на ринках вартість на сезонні овочі занадто висока.

Тим не менше, купувати огірки доводиться, адже готові магазинні закрутки обходяться ще дорожче. Тож які ціни? Що кажуть покупці та продавці? З’ясовував «Карпатський об’єктив».

У тренді угорські огірки

У Хусті на продуктовому ринку яблуку ніде впасти. Продукції садів і городів багато. Шум, наче у вулику. Хтось біля м’ясної крамниці підгодовує безпритульного собаку, який вдячно махає хвостом і ласує кісткою, хтось голосно розповідає про те, які закони наприймали у Верховній Раді, хтось спрагло п’є воду з пляшки і освіжає живильною вологою руки та обличчя. Хтось же поспішає з повними сумками до виходу, бо вже скупився, а хтось завзято торгується з продавчинею, що продає великі домашні огірки. Жінка, що розклала крам на прилавку, доводить, що дуже важко виростила їх через весняні холоди.

«У нас у селі з першого разу не зійшли ні в кого. Купила дороге голландське насіння і вже розсаду вбив мороз. Змушена була пересісти. Зійшли. Далі листя почало жовтіти. Треба було обробляти, щоб врятувати. Це ж не просто кинув у землю насінини і збирай врожай. Це – робота. А підв’язування, полив, добрива… Та й усе подорожчало, а жити з чогось треба, пенсія мала», – бідкається вона.

Представляється продавчиня Марією. Каже, що з Велятина. Городиною торгує часто, бо з виручки від продажу живе. Вона поправляє на голові зелену хустку і продовжує завзято хвилювати свою продукцію.

«Огірки великі, але то сорт такий. Вони – не переростки. Для салату підходять ідеально. Якщо «закладу вати», то можна на чотири частини розрізати. Але я цілими у трилітрові банки їх складаю. Такі ж смачні, як і маленькі. Віддаю по 20 гривень за кілограм. Інші й по 30, і навіть по 35 просять», – додає вона.

Врешті-решт молода покупчиня просить зважити їй 5 кілограмів і шукає гаманець, аби розрахуватися.

«Зима довга, щось їсти треба. Маленькі дорогі, тож беру дешевші. Якщо подешевшають, куплю ще і законсервую. Ціни на магазинні захмарні! Літрова баночка – 120 гривень. Саме була в супермаркеті і звернула увагу. А в мене вдома всі консервацію люблять. Та й як-не-як хоч якісь овочі на зиму потрібно заготовити», – наголошує вона.

Та все ж найбільшим попитом серед закарпатців користуються маленькі угорські огірки. Хтось справді їде за продукцією до Угорщини, а хтось такі огірочки вирощує і в нас у області. Найчастіше цим займаються аграрії Берегівщини.

Пані Олена щодня на ринку. Він – її постійне робоче місце. Товар вона везе з Виноградова. Там на гуртівні скуповується більшість хустських «оптовиків», що збувають городину. У жінки різноманітна продукція – капуста, картопля, буряк, часник, цибуля…

«Зараз найбільш затребуваним товаром є огірки. Маю як салатні – по 25 гривень, так і для консервації. Угорські маленькі продаю по 50 гривень. Були вже й по 40, але щось ціни раптово піднялися, – ділиться вона думками з «Карпатським об’єктивом». – Я й сама мариную тільки такі. Вони виходять твердими, хрусткими і дуже смачними. На зиму щороку «закатую» щонайменше 100 літрових банок тільки огірків».

За словами продавчині, купують краяни огірки досить непогано. Хтось і 10 кілограмів, а хтось і 20 за один раз. Проте все ж не такими партіями, як декілька років тому.

«Колись і по 5-6 ящиків брали. Зараз такого немає. Війна, економічна криза. Зарплати малі, ціни та тарифи високі. Люди дуже збідніли. Дехто й роботи не має, і за кордон виїхати на заробітки не може. Розумію нарікання покупців. Але я ж і сама товар купую, а не вирощую, тож подарувати не маю змоги ті ж огірки нікому. Усім нам важко», – зітхає жінка.

До неї підходить клієнтка і цікавиться, чи ще буде подешевшання, бо не знає, що робити – купувати огірки для консервації чи чекати.

«Із полуницею «пролетіла», бо сподівалася, що її вартість стане нижчою, а вона несподівано для мене просто зникла з прилавків. Так залишилася без заморозки, – ділиться вона думками. – Зараз я у відпустці, маю вільний час. Хотілося б консервацією зайнятись, але все таке дороге, що диву даюся. Візьму кілограмів 8, аби хоч щось було. Якщо ціни впадуть, докуплю ще».

Тим часом пані Олена важить огірки і переконує, що якщо їхня вартість і стане нижчою, то не надто суттєво. За її словами, ціни «стрибають» непередбачувано, тому щось спрогнозувати наперед дуже важко.

Вибір томатів великий, але ціни невтішні

Помідорів на ринках краю також багато. Є різні сорти і вибір справді хороший, але вартість – 30-35 гривень за кілограм влаштовує не усіх.

«Я й маринувати б хотіла купити, і для лечо. Роблю і кетчуп, і томат домашній, і аджику. Помідорів потрібно мені багато, та дорогі дуже», – каже одна з покупчинь. Представляється Анжелікою. Біля жінки дівчинка з ранцем на плечах, постійно смикає її за руку, кудись кличе.

«Донька у перший клас іде. Вирядити її до школи – теж чималі видатки. Маю ще сина-третьокласника. Але ж їсти їм теж потрібно. Тому візьму три кілограми помідорів, замариную. Мусять ціни ще впасти. Помідори і восени будуть. Іншого виходу не маю, купуватиму їх у декілька етапів. Без консервації не можу обійтися, краще м’яса не куплю», – розмірковує хустянка.

Торгує помідорами жіночка років 50. Висока, струнка, з мозолястими натрудженими руками. Але при цьому доглянута і дуже привітна. Розповідає, що приїхала з Вишкова і звати її Ганна. Городини в неї на столі багато, переважно це картопля, кабачки, сливи та томати.

«Продаю помідори по 30 гривень, – запевняє вона. – Не оброблені хімією, натуральні, пахучі, домашні. Самі їмо їх, із них «закатую» для родини. Рецепт у мене дуже простий, можу поділитися. Складаю помідори в банку, додаю листя хрону, зелень петрушки, кілька зубчиків часнику і перець горошок. Роблю маринад. На літр води потрібно столову ложку солі, три ложки цукру та дві оцту. Використовую яблучний 9%, але підійде будь-який. Кришки стерилізую окремо. Помідори виходять дуже смачними. За таким же рецептом «мариную» і огірки».

Загалом, незважаючи на невтішні ціни, потроху закарпатці запасаються продуктами на зиму, консервують томати та огірки. Дехто – навіть кабачки та капусту. Люди кажуть, що не мають іншого виходу, а вирощувати городину вдома є можливість також далеко не у всіх.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах