31011
18:00 28.072025

На Закарпатті вже продають «давлячки»

Економіка 4010

Урожай дозріває, краяни радіють – на ринках Ужгорода з’являються все новіші овочі і фрукти. Зараз мешканці прилеглих до обласного центру сіл почали торгувати невеликими смачними грушами, які називають «дичками», «давлячками».

Журналістка “Карпатського об’єктива” поцікавилася, звідки така назва і які ціни на вітамінні смаколики.

Хлопчина років 20 торгує грушками на Корятовича. Каже, сам зібрав і нахвалює свою продукцію. «Прошу 20 гривень за кілограм, – розповідає він. – Грушки смачні айбо мало сухі. Дуже добрі для компоту. Росли у такому місці, де немає ні вуличного пилу, ні вихлопних автомобільних газів”.

Привіз він «дички» із Зарічева. Біля нього подібним крамом торгують ще декілька жінок. Люб’язно пропонують груші покупцям.

«І у Васі смачні, і мої теж, – зауважує одна з них. – Купують «давлячки» непогано, усім хочеться чогось натурального. Це ж наші, закарпатські дари природи, не заморські банани, привезені невідомо звідки, вирощені бозна в яких умовах, незрозуміло чим оброблені, щоб не псувалися протягом тривалого часу. Наші ж дички натуральні!».

До розмови долучається ще одна жіночка. Вона наголошує, що в її селі ці груші всі називають «давлячками».

«То загальновідома назва, – із посмішкою переконує вона. – Давлячки, бо сухі. Коли їх людина їсть і вони не зовсім дозріли, давлять “гиртанку” (горло). Тому так люди прозвали. Бо душать, стають у горлі. Вони такі як дикі. Дуже вітамінні! Із нинішніми цінами на інші фрукти – прекрасний варіант «зарядитися» літніми вітамінами!”.

Продавці додають, що такі груші добре сушити, взимку із них виходить смачний і багатий на корисні речовини компот.

Дички-давлячки досить швидко розкуповують ужгородці, одна з головних причин – доступна ціна. Переважно беруть їх у десерти, але дехто хоче і просто поласувати самими грушами без жодних добавок.

Анна МАТІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах