31004
09:00 28.072025

Нарешті дочекалися. На ринках області з'явилися яфини

Економіка 3827

Чорне золото Карпат. Одна з найбільш вітамінних ягід уже дозріває. Чорниця, яку закарпатці називають яфинами, вважається візитівкою нашого краю, хоча росте тільки у високогір’ї. Дійти до ягід непросто. Дехто вибирається на полонини одразу на декілька днів, хтось їде вдосвіта, а потім ще й дереться на гору пішки, бо далеко, стрімко, недоступно… Краяни, які живуть неподалік яфинників непогано заробляють на «чорному золоті». Бо ж коштує воно недешево. У цьому сезоні – поготів.

Тож за які ціни на яфини? Де їх можна назбирати? Чому потрібно їсти? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Дорого, бо неврожай

Пані Ірина із Тячівщини торгує яфинами на Хустському ринку. Зізнається, ягоди в горах уже є, але їх небагато…

«Ми мали природні аномалії весною. У мене вдома замерзли фруктові дерева, тож що дивуватися, що у високогір’ї морози у квітні пошкодили ягоди. Їх зараз багато не буде. Погода не сприяла врожаю», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» жінка.

Збирає яфини тячівка разом із онуками, збуває одна.

«Діти в Чехії, онучата зі мною. Беру їх у гори, привчаю до роботи. е надто раді, але діватися нікуди. На Апецькій полонині збирачів багато. Від найближчого села їхати туди не менше двох годин. Вирушати треба вже о 3 ранку. Буває, що там і ночуємо, бо добиратися довго. Беремо з собою провізію – їжу, воду, намет, у якому ночуємо, ховаємося від спеки. Удень, коли сонце надто пекуче, збирати ягоди не можна, можна тепловий удар дістати. Увечері продовжуємо роботу. Вдосвіта – так само. Збираємо спеціальними гребінцями. За день можна назбирати до 20-30 кілограмів яфин. Але треба бути обережним, там отруйні гадюки водяться. Не дай Бог стати на змію, чи рукою необережно схопити. Це ж територія плазунів, чужі в горах ми. Також варто всім, хто хоче йти в гори, завчасно подумати про те, щоб захистити тіло від голок рослин, опіків, а також мати головний убір», – додає вона.

За 900-грамове відерко яфин жінка просить 400 гривень. Зізнається, що вдома є багато перекупників, які можуть гуртом забрати весь товар, але платять слабо. Усе ж є й такі, хто здає, аби не їздити по ринках, чекати годинами на покупців.

Поруч із нею торгує пані Олена із Нижнього Бистрого, що на Хустщині. Демонструє свої сині руки, зауважуючи, що такий «манікюр» у неї саме від збирання ягід.

«Кілограм віддаю за 300 гривень, – каже вона. – У нас у селі назбирала. Ростуть і в Березові. Природа нас дійсно винагородила унікальними куточками, не лише гарними місцинами, але й щедрими лісами. Але яфини – не полуниця, що в саду можна висадити, дертися на ними неймовірно важко, урожай ніякий. Тому й ціни високі. Ягід ще буде, цілий липень ще попереду, але навряд чи вартість суттєво впаде. «Чесати» яфини лише здаватися може, що легко. Насправді ж то пекельна праця під спекотним сонцем. Але що робити?! Роботи немає, жити з чогось мушу. Дари лісу дають можливість хоч трохи заробити! Так і живемо з того, що сад і город вродять, та що в горах вдається назбирати – ягід, грибів».

Загалом яфини завжди мали немалу вартість. Наприклад, у 2023 році літр коштував на початку сезону 120 гривень, торік – 150. Наразі ж цінова політика справді вражаюча.

Найбільше ягід збирають у Воловецькому, Міжгірському, Великоберезнянському та Рахівському районах. Але трапляються практично в кожному, щоправда не так масово.

Чому яфини мають бути в раціоні

Користь від цих ягід важко переоцінити. Їх називають і плодами довголіття, і природними антиоксидантами, і гірськими рятувальниками. Наші пращури завжди ними лікувалися. Але й офіційна медицина цілющі властивості диво-смаколиків не заперечує.

«Чорниця – це смачна та корисна ягода, яка має багато переваг для здоров’я. Зокрема, яфини містять велику кількість антиоксидантів, наприклад антоціанів, які допомагають захистити клітини від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Регулярне вживання плодів може підтримувати здоров’я очей і знижувати ризик розвитку катаракти та вікової макулярної дегенерації. Чорниця може допомогти знизити артеріальний тиск, покращити рівень холестерину та сприяти загальному здоров’ю серця. Дослідження показали, що яфина здатна позитивно впливати на когнітивні функції та пам’ять, особливо у літніх людей. Також вона наділена протизапальними властивостями, що може допомогти при лікуванні різних захворювань. Ягода є джерелом харчових волокон, що сприяють нормалізації травлення та запобіганню запорів. Також вона регулює рівень глюкози, що особливо важливо для людей із діабетом», – наголошує лікарка з Хуста Маріанна Вовчок.

За словами медикині, рекомендована норма вживання яфин може коливатися, але загалом вважається, що 150-200 г свіжих ягід на день є доречною кількістю для досягнення позитивних ефектів. Ягоди можна вживати у свіжому вигляді, заморожувати, додавати до смузі, йогуртів, каш та десертів.

«Яфини смачні і корисні найбільше термічно необроблені. Їсти їх без нічого – найкращий варіант, оскільки таким чином ягода зберігає всі свої корисні властивості. Свіжу чорницю можна вживати самостійно або додавати до салатів, йогуртів, каш, смузі чи десертів. Але як бути восени та взимку? Заморожування зберігає більшість корисних речовин. Заморожені яфини можна використовувати для приготування смузі, випічки, або додавати до круп’яних страв. Важливо заморожувати ягоди без додавання цукру. Сушені яфини також корисні, але в них зменшується вміст води, тож вони можуть містити більше калорій на одиницю ваги. Сушену ягоду можна вживати як перекус або додавати до мюслі. Чорничні соки, варення, джеми, желе також можуть бути корисними, але краще обирати без додавання цукру та консервантів», – стверджує фахівчиня.

Отже, сезон почався. Хоч рік називають неврожайним але яфини в горах є… Хто не може вибратися до лісу, може придбати ягоди на ринках. Хоч ціни й не надто доступні, та через тиждень-два вони хоч трохи опустяться. У будь-якому разі бодай декілька літрів цих диво-плодів влітку планує купити більшість закарпатців. Заморожувати будуть не всі, але хоча б скуштувати, поки є нагода природні вітаміни варто.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах