30953
16:20 22.072025

В Ужгороді «золотий» хрін

Економіка 10917

В Ужгороді звичайний хрін – дефіцит. Особливо у період консервації…

Знайти в місті звичайний корінь хрону непросто – треба іноді всі ринки обійти. Чомусь ця багаторічна трав’яниста рослина є дефіцитною, хоча росте в городі багатьох краян і зовсім невибаглива, легко переносить будь-яку погоду, навіть мороз. Дехто хрін і не висаджує, він виростає сам, методом самосіву (насіння в період цвітіння розносить від сусідів вітер).

«Дуже важко викопати корінь хріну! Особливо в посушливу погоду. Я поки один викопала, два «аршови» зламала. Тепер чи знайдеться хтось, хто полагодить? Майже новий інструмент доведеться купувати», – бідкається «Карпатському об’єктиву» пані Марія.

Жінка постійно торгує продуктами на одному з міських ринків, живе неподалік Ужгорода. Але «диво-корінці» у неї потрібно наперед замовляти. Серед іншої городини їх у неї небагато. Вартість невеликого корінця доходить до 100 гривень!. На іншому місці молодиця продає тоненькі зовсім молоді корені по 20 гривень. Покупці розбирають їх одразу, не торгуючись.

Цікаво, що хрін є таким рідкісним товаром тільки в обласному центрі Закарпаття. У інших містах краю його на ринках багато і він дешевший. Для прикладу, днями у Мукачеві великі корінці хрону продавали по 20 гривень. Одного такого вистачить на цілу партію маринованих огірків (банок 20). У Хусті взагалі продуктовий ринок завалений хроном. Його продають практично на кожному кроці. За корінь просять максимум 10 гривень.

У той же час заощадливі ужгородські ґаздині нерідко вдаються до хитрощів. Купують хрін взимку перед Різдвом або навесні перед Великоднем. Тоді його можна більш вигідно придбати. Тож корінці люди заморожують і перед початком маринування огірків просто виймають із камер і відмочують у воді. Відтак хрін, наче свіжий, щойно з городу.

А загалом хрін – дуже корисний продукт. Він стимулює вироблення шлункового соку, покращує апетит і сприяє кращому засвоєнню їжі, допомагає у боротьбі з різними інфекціями та сприяє загоєнню ран. Багатий він і на вітаміни групи B, K, C, E, а також на кальцій, калій, магній, фосфор та інші мінерали. Вживати його в їжу рекомендують навіть лікарі. Тільки от купити в Ужгороді ці «золоті» корінці чомусь напрочуд важко.

Анна МАТІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Дерцені відкрили пам’ятну дошку та меморіальну кімнату на честь Міклоша Жуковського
17:26
Хустянка створює з сухоцвітів квіткові композиції
17:00
«Історична та культурна спадщина в прикордонному регіоні»: міжнародна конференція у скансені
16:38
На Закарпатті в межах програми «єРобота» 8 підприємців отримали гранти на власну справу
16:17
Оркестр і електрогітара: в Ужгородській музичній школі стартували звітні концерти
15:55
В Україні запроваджують інститут радників з питань захисту прав ромської національної меншини, наразі єдиний працює у Берегові
15:34
У Чопі міська рада виплатить компенсацію за ДТП через неналежний стан дороги
15:13
Мукачівка шиє адвент-календарі у техніці печворк
14:52
У Тарасівці через коротке замикання згоріла надвірна споруда з сіном та трактором
14:30
На Хустщині двоє раніше судимих побили пенсіонерку, щоб викрасти алкоголь
14:07
Всі новини
Головне