30953
16:20 22.072025

В Ужгороді «золотий» хрін

Економіка 10928

В Ужгороді звичайний хрін – дефіцит. Особливо у період консервації…

Знайти в місті звичайний корінь хрону непросто – треба іноді всі ринки обійти. Чомусь ця багаторічна трав’яниста рослина є дефіцитною, хоча росте в городі багатьох краян і зовсім невибаглива, легко переносить будь-яку погоду, навіть мороз. Дехто хрін і не висаджує, він виростає сам, методом самосіву (насіння в період цвітіння розносить від сусідів вітер).

«Дуже важко викопати корінь хріну! Особливо в посушливу погоду. Я поки один викопала, два «аршови» зламала. Тепер чи знайдеться хтось, хто полагодить? Майже новий інструмент доведеться купувати», – бідкається «Карпатському об’єктиву» пані Марія.

Жінка постійно торгує продуктами на одному з міських ринків, живе неподалік Ужгорода. Але «диво-корінці» у неї потрібно наперед замовляти. Серед іншої городини їх у неї небагато. Вартість невеликого корінця доходить до 100 гривень!. На іншому місці молодиця продає тоненькі зовсім молоді корені по 20 гривень. Покупці розбирають їх одразу, не торгуючись.

Цікаво, що хрін є таким рідкісним товаром тільки в обласному центрі Закарпаття. У інших містах краю його на ринках багато і він дешевший. Для прикладу, днями у Мукачеві великі корінці хрону продавали по 20 гривень. Одного такого вистачить на цілу партію маринованих огірків (банок 20). У Хусті взагалі продуктовий ринок завалений хроном. Його продають практично на кожному кроці. За корінь просять максимум 10 гривень.

У той же час заощадливі ужгородські ґаздині нерідко вдаються до хитрощів. Купують хрін взимку перед Різдвом або навесні перед Великоднем. Тоді його можна більш вигідно придбати. Тож корінці люди заморожують і перед початком маринування огірків просто виймають із камер і відмочують у воді. Відтак хрін, наче свіжий, щойно з городу.

А загалом хрін – дуже корисний продукт. Він стимулює вироблення шлункового соку, покращує апетит і сприяє кращому засвоєнню їжі, допомагає у боротьбі з різними інфекціями та сприяє загоєнню ран. Багатий він і на вітаміни групи B, K, C, E, а також на кальцій, калій, магній, фосфор та інші мінерали. Вживати його в їжу рекомендують навіть лікарі. Тільки от купити в Ужгороді ці «золоті» корінці чомусь напрочуд важко.

Анна МАТІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті інженеру технагляду повідомили про підозру: громаді Перечина завдано майже пів мільйона гривень збитків
17:21
Мукачево вшанує пам’ять полеглого захисника Миколи Кияна
16:55
Бюджет під ялинку і традиційні урочистості: що відбувалось на святковому засіданні Закарпатської облради
16:32
На Закарпатті підбили підсумки реалізації регіонального плану із захисту прав ромської громади
16:11
На Закарпатті під час свят прогнозують до 20% зростання пасажиропотоку на кордоні
15:49
Закарпаття посилює міжнародну співпрацю: угорські партнери передадуть допомогу бригаді «Хижак»
15:26
В Ужгороді влаштували новорічне шоу з участю повітряних гімнасток
15:14
На Закарпатті підбили підсумки ветеранської політики за 2025 рік і визначили пріоритети на 2026-й
14:52
Майже тисяча ужгородських дітей безкоштовно відвідали казкову виставу в облмуздрамтеатрі
14:30
6 років ув’язнення за наркоторгівлю: в Ужгороді прокуратура довела вину рецидивіста за збут психотропів
14:08
Всі новини
Головне