30953
16:20 22.072025

В Ужгороді «золотий» хрін

Економіка 10887

В Ужгороді звичайний хрін – дефіцит. Особливо у період консервації…

Знайти в місті звичайний корінь хрону непросто – треба іноді всі ринки обійти. Чомусь ця багаторічна трав’яниста рослина є дефіцитною, хоча росте в городі багатьох краян і зовсім невибаглива, легко переносить будь-яку погоду, навіть мороз. Дехто хрін і не висаджує, він виростає сам, методом самосіву (насіння в період цвітіння розносить від сусідів вітер).

«Дуже важко викопати корінь хріну! Особливо в посушливу погоду. Я поки один викопала, два «аршови» зламала. Тепер чи знайдеться хтось, хто полагодить? Майже новий інструмент доведеться купувати», – бідкається «Карпатському об’єктиву» пані Марія.

Жінка постійно торгує продуктами на одному з міських ринків, живе неподалік Ужгорода. Але «диво-корінці» у неї потрібно наперед замовляти. Серед іншої городини їх у неї небагато. Вартість невеликого корінця доходить до 100 гривень!. На іншому місці молодиця продає тоненькі зовсім молоді корені по 20 гривень. Покупці розбирають їх одразу, не торгуючись.

Цікаво, що хрін є таким рідкісним товаром тільки в обласному центрі Закарпаття. У інших містах краю його на ринках багато і він дешевший. Для прикладу, днями у Мукачеві великі корінці хрону продавали по 20 гривень. Одного такого вистачить на цілу партію маринованих огірків (банок 20). У Хусті взагалі продуктовий ринок завалений хроном. Його продають практично на кожному кроці. За корінь просять максимум 10 гривень.

У той же час заощадливі ужгородські ґаздині нерідко вдаються до хитрощів. Купують хрін взимку перед Різдвом або навесні перед Великоднем. Тоді його можна більш вигідно придбати. Тож корінці люди заморожують і перед початком маринування огірків просто виймають із камер і відмочують у воді. Відтак хрін, наче свіжий, щойно з городу.

А загалом хрін – дуже корисний продукт. Він стимулює вироблення шлункового соку, покращує апетит і сприяє кращому засвоєнню їжі, допомагає у боротьбі з різними інфекціями та сприяє загоєнню ран. Багатий він і на вітаміни групи B, K, C, E, а також на кальцій, калій, магній, фосфор та інші мінерали. Вживати його в їжу рекомендують навіть лікарі. Тільки от купити в Ужгороді ці «золоті» корінці чомусь напрочуд важко.

Анна МАТІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Свекруха регулярно знущалася над невісткою та виганяла її з дому
17:39
В Ужгороді патрульні зупинили нетверезого водія BMW
16:36
На Закарпатті за тиждень засуджено організатора і переправницю, які намагались нажитись на переправленні ухилянтів – дайджест прокуратури
12:37
Один рух — і життя могло змінитися назавжди: ужгородські медики врятували 18-річного юнака
11:40
На Закарпатті бізнесу роз’яснили умови енергозабезпечення та доступні фінансові інструменти підтримки
10:42
Помер народний артист України закарпатець Степан Гіга
09:55
В Ужгороді попрощалися із Володимиром Бирою
09:15
Музика, що відкриває серця: як дебреценський ансамбль SONUS подарував Берегову світло Адвенту
08:30
У Мукачеві близько 90 водіїв притягнуто до адміністративної відповідальності за 10 днів на платних паркувальних майданчиках
16:21
Берегівська лікарня отримала нове реабілітаційне обладнання
16:01
Всі новини
Головне