30939
13:31 19.072025

В Ужгороді вже продають «угорки»

Економіка 8925

Літо радує вітамінними овочами та фруктами, але не тішить цінами. На жаль, навесні багато майбутнього врожаю знищила погода. Тому у цьому сезоні сільськогосподарська продукція дорожча, ніж у минулі роки.

В Ужгороді на Заньковецької вже почали продавати один із найбільш улюблених серед краян сортів слив – угорку.

Ці сливи на Закарпатті з’явилися із Угорщини, але їхнє походження достеменно невідоме. Припускається, що на початку ХХ сторіччя сорт завезли з Азії і “окультурили”. Відтак уже до усієї Європи сливи потрапили з Угорщини і через це отримали таку назву. Оскільки Закарпаття в ті часи входило до складу Австро-Угорщини, сливи «угорського» сорту у нас з’явилися практично одразу, як про них стало відомо. Це було настільки давно, що закарпатці вважають, як і бограч, ці фрукти своїми.

Пані Анна з Ужгорода однією з перших почала торгувати «угорками». Ґаздиня добре знається на сливах, тож охоче ділиться знаннями про них. Каже, що вони дуже смачні, якщо їсти їх у сирому вигляді та для варення, джему. «У компоти не особливо підходять. А от для леквару – угорки ідеальні, – розповідає вона «Карпатському об’єктиву». – Такий смачний виходить, що наїстися не можна». За словами жінки, вирощує вона вдома сливи давно, рослини невибагливі, відзначаються хорошою врожайністю. «Сливи загалом витривалі, але погода постійно вносить у наше життя свої корективи. Весною їх «побив» мороз. Дещо вродило, але не надто рясно. Торік сливи град понищив, тому звикла вже до різних ситуацій», – зауважує вона.

Сливи в ужгородки гарні, великі, солодкі і ароматні. Поки що «угорки» продаються лише в декількох місцях. Їхня вартість – 130-150 гривень.

Особливо сливами цікавляться внутрішньо переміщені особи. Для них «угорка» – це ніби якась екзотика. Купують фрукти, аби хоча б спробувати на смак, бо захоплені цікавою назвою, яку раніше не чули. Ужгородці також підходять до пані Анни, питають про вартість, купують, але небагато – на 50-100 гривень, пів кілограма.

Дехто з покупців зізнається, що сливи заморожує на зиму і потім робить із них ґомбовці, а дехто навіть бере, аби, зібравшись із друзями та родиною на пікнік, додати до бограчу, бо «угорка», мовляв, надає йому укупі з копченостями особливих смакових якостей.

Окремі з ужгородців хоч і задивляються на сливи, але чекають, поки їхня вартість стане нижчою, бо сезон «угорки» тільки починається. А ті, хто вирощує сливи вдома, кажуть, що в серпні варитимуть із них домашній «леквар».

Аня МАТІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах