30884
12:17 10.072025

Зима буде без заморозки та консервації. Закарпатці нарікають на захмарну вартість ягід та фруктів

Економіка 4073

Ціни на свіжі вітаміни у цьому сезоні б’ють усе рекорди. Такої захмарної вартості ягід та фруктів краяни не пригадують. Враховуючи, що в державі війна, а заощадливі мешканці області завжди роблять на зиму заготовки, зараз люди з острахом оглядаються на продукти, адже купити їх із запасом не виходить. Покупці обурюються, мовляв, зарплата та пенсія залишаються незмінними, а все довкола дорожчає.

Тож що і скільки купують краяни? Чи беруть продукти для заморозки, компотів та варення? Які ціни на полуницю, суницю, черешні та інші смаколики з садів та лісів? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Полуниця стала золотою

Королева ягід полуниця була дорогою торік, але зараз її вартість просто захмарна. У супермаркетах цінники зашкалюють – 260 гривень за кілограм. І це – у пік сезону! На ринках ціна трохи нижча, але не сильно.

«Полуниця в мене з Виноградова. Уся свіженька, – нахвалює одна з продавчинь, що торгує ягодами у Хусті. – Дорога, бо не вродила, померзло навесні у людей все. Дешевше вже в цьому році точно не буде. Тепер у всіх така біда. Та і гниє сильно, люди купують не ящиками, а по кілограм-два. Продукт же швидко псується».

Поруч покупчиня обурюється, що минулого літа по 30-40 гривень ягід було багато, а зараз вартість удвічі більша.

«Торік не брала заморожувати, бо боялася блекаутів. Зараз, як в анекдоті, хоч у кредит купуй найбільш необхідні продукти. Ціни на ягоди 115-130 гривень. Вчора сусідка ще по 100 придбала, нині вже вартість знову підскочила. Я – по 120 взяла. Розумію, що робота з ягодами серйозна, але ж вони в нас золотими стали. Не буде в мене, на жаль, ні варення, ні заморозки в цьому році. Хоч дуже люблю полуницю, та не по кишені вона стала мені», – з гіркотою зазначає вона.

Лісові ягоди продають взагалі по 200 гривень за 400-грамовий стакан.

«Суниця росте не вдома на городі. За нею в гори дертися треба. Дорога складна, робота важка. Вставати потрібно о 5 ранку. Я в Нижньому Бистрому ягоди назбирала. По таких хащах за ними лазила, що не кожен туди добереться. Та і крихітних тих плодів назбирати на стакан чимало потрібно. Трохи залишила для себе, перетерла з цукром, заморозила, а інше збуваю. Роботи немає, а продукти купувати потрібно. Складно тепер усім нам», – запевняє жіночка років 40.

Продає вона також червону смородину (порічки).

«У всіх по 80 за літр, я можу віддати по 60 навіть, – стверджує продавчиня. – Я з ягід готую багато десертів. Вони дуже багаті на вітаміни. Їх можна і висушувати, і заморожувати, і використовувати для різної консервації. Саме з червоних порічок виходить дуже смачне желе. Маю ще й білі та чорні, просто не зірвала, не привезла продавати. На жаль, торгівля й так іде дуже слабо. У людей немає грошей та й покупців загалом небагато!»

Першість за черешнями

Черешня цьогоріч стала рекордсменкою. Експерти кажуть, що її вартість побила 10-річний рекорд. У середньому вона коштує в магазинах 200 гривень за кілограм. У окремих – навіть 450-800. На ринку, щоправда, місцеві смаколики дешевші.

«Зазвичай я торгувала черешнями вже у травні, – каже «Карпатському об’єктиву» Ірина Кадар, одна з продавань. – Тепер дозріли аж практично всередині червня. Низька температура навесні далася взнаки. Сезон закінчується. Вартість не впаде. Прошу за кілограм 170 гривень. Усе моє, вирощене вдома без хімії. Я пенсіонерка, мушу підробляти. Купують люди неохоче. Найбільше брали два кілограми в одні руки».

Вишні зараз теж дорогі – 180 гривень.

«Діти дуже люблять компот із черешень і варення з вишень. У попередні роки й усілякі настоянки готувала, і горілкою їх заливала, і заморожувала без кісточок. Наразі не купила ні те, ні інше. Із такими цінами навіть свіжого наїстися не можна. Беру періодично по 300-500 грам, більше не дозволяють статки. Передчуваю, що зима в нас буде дуже важкою!» – ділиться роздумами покупчиня, яка представляється Катериною.

З’явилася на ринку в Хусті вже і лохина. Коштує 100 гривень за кілограм. Яфин поки що немає. Утім з’явилися персики та абрикоси з Берегівщини.

«На жаль, похвалитися хорошим врожаєм у цьому році мало хто може. Померзло практично все. Дерева вродили слабо. Персики продаю по 130 гривень, абрикоси – по 150. Усі домашні, фермерські. Чекати, що ціни впадуть не варто. Так, торгують у нас і привозними фруктами, переважно турецькими, але ціни практично ідентичні», – стверджує одна з продавчинь.

Біля дарів садів покупців справді небагато. Пані Юлія бере кілограм персиків, запевняє, що дітям.

«Вдома в нас усе знищила холодна погода. Із врожаю будуть хіба що пізні яблука, – нарікає жінка. – Із консервацією біда. Із такими цінами зробити заготовки не вийде. Куплю найближчим часом максимум два кілограми і зроблю трішки «леквару». Усі вдома дуже його любимо. Та цієї зими доведеться від багато чого відмовитися. Раніше робила з персиків компоти, джеми, варення, додавала їх в йогурти, смузі. Тепер просто поїмо з чоловіком та дітьми у сирому вигляді, аби насолодитися смаком».

На жаль, ціни справді неприємно вражають. При цьому, як не прикро, чекати подешевшання, як переконують самі ж продавці та аграрії не варто, а сезон на багато вітамінних продуктів спливає до завершення. Нові ж фрукти, які з’являтимуться у міру дозрівання теж навряд чи порадують вартістю.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах