
В Ужгороді продають ягоди довголіття
На Закарпатті почався сезон порічок, ягоди, яка вважається символом довголіття.

В Ужгороді на базарі кипить торгівля. Тут завжди людно, чимало як покупців, так і продавців. Багато хто збуває власну городину, вирощену своїми руками, дари садів та лісів. Продають і смородину. Її ще небагато, бо сезон щойно почався. Одна з продавчинь розповідає, що зібрала ягоди вдома. Вирощує їх не перший рік. «Я з села Тарновці, що на Ужгородщині», – каже вона. – На жаль, урожай слабкий. Далася взнаки погода. Ми мали холодну весну, заморозки та мало опадів. На кущі та дерева це вплинуло вкрай негативно. Багато врожаю померзло і пропало. Смородина вродила не рясно, але трохи плодів є. Дякую Богу хоч за це!». Літр чорної смородини в Ужгороді коштує 200-300 гривень, червоної – 150. Покупці нарікають, що дорого, купують слабо.
«Я хотіла заморозити, чекала на смородину. Дуже її усі любимо. Планувала взяти декілька кілограмів на зиму. Але з такими цінами хіба що куплю нам трохи поїсти, – зізнається одна з жінок, що роздивляється крам.
Цікаво, що у 2023 році приблизно в такий же час літр смородини в Ужгороді коштував усього 50 гривень, торік – 80-100. Але зараз, на жаль, бачимо суттєве подорожчання практично всіх ягід і фруктів – у тому числі суниці, полуниці, черешні.
А от смородину, незважаючи на захмарну вартість, таки їсти корисно. Ця ягода високо цінується ще з ХVІ сторіччя за її корисні властивості. Вона заслужено вважається джерелом здоров’я та довголіття. Із неї виготовляють багато видів ліків і у натуральному вигляді ця диво-рослина є чудовим цілителем. Нею лікують різні запальні процеси, вона виводить із організму шлаки та токсини, навіть гальмує ріст усіляких новоутворень.
Смородину наші краяни із року в рік активно використовують як для десертів, так і заморожують, готують із них компоти, джеми, варення, желе. Практично кожна господиня має в арсеналі декілька рецептів страв із цього смаколика. Шкода тільки, що вартість ягід така захмарна. Але будемо сподіватись, що ціна згодом таки стане нижчою, адже плодоносять аґрусові ще і в липні.
Аня МАТІ

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися