30763
11:27 12.062025

На ринках області з’явилися персики. Звідки і по скільки?

Економіка 9454

На Закарпатті, незважаючи на прохолодну погоду, кипить торгівля дарами садів. Між продуктами є вже й цьогорічні. Переважно, щоправда, поки тепличні. Зазвичай мова про полуницю. На жаль, вона доволі дорога – 130-220 гривень за кілограм. Ціни, до слова, на королеву ягід, змінюються чи не щодня. При цьому вона хоч і дуже смачна, але через брак сонця, не дуже солодка. Та не полуницею єдиною торгують у нашому краї. Останнім часом іншим топовим продуктом на ринку стали персики.

Звідки вони привезені? Яка їхні вартість? Коли чекати сезону? Про це і дізнавався «Карпатський об’єктив».

Ціни дуже різні, як і країни-імпортери

На ринку в Хусті персиків дуже багато. Навіть більше, ніж ягід. Покупців біля них теж вистачає. Хоча ціни високі.

«За кілограм прошу 200 гривень, – каже «Карпатському об’єктиву» одна з продавчинь. Називається Марією. – Фрукти смачні, солодкі, стиглі, якісні».

На запитання, чи це вже дари закарпатської природи тільки посміється.

«Ще ні. У нас із такою погодою хіба що в липні будуть. Це – із Європи!, – уточнює вона.

Утім із якої країни крам жінка відмовляється відповідати. Тому вирушаємо долі.

Неподалік торгує пані Ірина. Ринок – її місце роботи. Продає вона практично цілий рік овочі і фрукти. Більшість продукції закуповує у Виноградові на гуртівні.

«Персики в мене поки не наші, а з Греції, – запевняє вона. – Там значно тепліше, ніж тут. Торгувати ними більш практично, ніж ягодами. Полуниця в таку погоду швидко псується. Та й через дощову весну високого урожаю чекати не варто. А от персики в другій половині – наприкінці червня на Берегівщині достигнуть. Тоді привезу наші. А поки що які є. За кілограм прошу 160 гривень».

Цікавимося цінами ще в одного чоловіка, що торгує персиками, гранатами, та цитрусовими.

«У мене турецька продукція. Кілограм персиків реалізовую по 180 гривень. Думаю, як за такі ранні фрукти, це нормально. Тим більше, що продукція не з місцевих садів, привезена здалеку. А це – ще й додаткові транспортні витрати. Не думаю, що в найближчі 2-3 тижні наші дозріють!», – стверджує він.

Покупців біля персиків теж чимало.

«Дорогувато. Але дитині кілограм візьму. Вітамінів у всіх нас зараз не вистачає. Краще фрукти, ніж ліки. Медикаменти, між іншим, ще дорожчі. Щодо нітратів не турбуюся. Відмочую все у підсоленій воді і їмо без проблем, – каже хустянка Світлана Майор.

«Візьму хоча б кілька штук нам із дідом. Ми хоч і пенсіонери, але теж хочеться чогось смачного. Ціна чимала, але наші вдома померзли, врожаю не буде. Все одно купувати доведеться. Звичайно, чекаю на закарпатські персики та абрикоси. Вони найсмачніші!», – запевняє інша покупчиня Корнелія Волощук.

А як було торік

Торік торгувати в Хусті на ринку персиками почали ще 22 травня. Вони теж були привозні, не місцеві. Переважно – з Туреччини. Хоча в минулому році весна була справді ранньою і теплою. Абрикоси коштували 180 гривень за кілограм, персики – 200, нектарин – 150.

А от два роки тому персики на початку літа коштували 250 гривень, абрикоси – 200 гривень за кілограм. Так само вони були турецькими і першими закарпатськими смаколиками почали торгувати всередині червня.

Які ціни в супермаркетах

У магазинах персики дорожчі. Наприклад, жовті турецькі коштують у середньому 299 гривень за кілограм, червоні грецькі 139 гривень за упаковку (500 грам). Пів кілограма нектарину коштує 149 гривень. Кілограм абрикосів – у межах 400 гривень.

А от у інтернет-магазинах вартість нижча. Грецькі персики можна знайти від 130 гривень за кілограм. При тому, що в деяких крамницях області кілограм смачного фрукту коштує навіть 350 гривень.

Персики – це ризик

Закарпатські садівники переконані, що великого урожаю у цьому році не буде через несприятливі погодні умови. Тож більшість продавців і надалі торгуватимуть імпортною продукцією.

«У цьому сезоні ми мали дійсно непросту весну. Коли цвіли дерева, вдарили заморозки, пішов сніг. Потім різко потеплішало і знову похолодало. Для дерев це стрес. Та й загалом персики – це завжди ризик. У нас головним постачальником залишається Туречинна. Є ще іспанська продукція. Є грецька. Вони витісняють нашу. У нас як: зібрав фрукти, продав за два тижні і все – сезон закрито. Тому у нас у області, регіоні сприятливому для вирощування персиків та абрикос, на подив, на ринках сезон починається і закінчується імпортною продукцією. І не через те, що в нас немає кому вирощувати фрукти чи що немає своїх фруктів. Просто так, на жаль, вигідніше для перекупників», – наголошує садівник із Берегівщини Іштван Нодь.

За словами аграрія, закарпатські персики дозріють десь наприкінці червня – на початку липня.

«Я говорю не про поодинокі дерева ранніх сортів, а про сезон, – каже він. – Саме в цей період вони набудуть найкращих смакових властивостей, стануть ароматними. Головне, щоб було тепло, щоб наливалися сонцем. Загалом сезон триває майже до кінця липня. У мене більше 10 сортів персиків – кожен плодоносить по-різному. А хтось має і більше 50 сортів. Зараз тішуся, що дерева у квітні взагалі не загинули. А от що врожай чекає на нас слабший, ніж зазвичай – це прийнятно. Таке буває», – додає пан Іван.

Також він наголошує, що ціни прогнозувати поки що не береться

«На вартість вплине цілий ряд факторів. Вирощування садових культур – це не тільки посадив дерево навесні і зібрав урожай восени чи влітку. Це – серйозна праця! А ще – і добрива, і полив, і підрізання, і обробка від шкідників, і постійний щоденний догляд за рослинами Усе дорожчає, погода не служить. Тож дешево продукція у цьому році не буде. Але буде натурально і смачно», – запевняє аграрій.

Тож хто дуже хоче скуштувати «персидських плодів», може вже зараз насолодитися ними. А кому більше до смаку наші рідні закарпатці, тому доведеться ще трохи зачекати, поки фрукти дозріють.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне