30579
16:23 30.042025

Закарпатська полуниця уже на ринках. По скільки і звідки

Економіка 16297

У області нарешті почався довгоочікуваний сезон місцевої полуниці. Хоча в магазинах та супермаркетах продають і привозну, маємо вже й місцеву. Смаколики можна купити практично на всіх ринках краю. Велика, пахуча, яскрава, налита сонцем полуниця здалеку кидається у очі. Цариця ягід ще дорога, але її вартість уже нижча, ніж, скажімо, була перед Великоднем чи тиждень тому.

Тож чим корисна полуниця? За скільки і де її можна купити? Які ціни прогнозують виробники у розпал сезону? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Низькі ціни не прогнозуються

Здебільшого годує Закарпаття червоними ягодами Виноградівщина. Саме звідти везуть більшість продукції ті, хто безпосередньо торгує нею на ринках. Там – потужні тепличні господарства і багато аграріїв займаються вирощуванням полуниці професійно, поставляють її і в інші області України.

Якщо перед Великоднем вартість кілограма полуниці була 300 гривень, потім 250, то зараз її можна купити у рази дешевше.

Пан Василь – фермер із Виноградова. Має невелике господарство, теплиці.

«На відкритому ґрунті ягоди ще не дозрівають. Фактично стартував тільки сезон тепличної полуниці, – каже він «Карпатському об’єктиву». – Але вона не менш смачна і вітамінна. Продаю ягоди по 120 гривень за кілограм. У найближчі тижні вартість може впасти до 100-80 гривень. Але в розпал сезону дешевої полуниці чекати не варто. Від минулого року подорожчало практично все – і енергоносії, і розсада, і добрива. Пік сезону очікується на кінець травня-початок червня. По 10-15 гривень ніхто її точно продавати зараз не буде. Тож хто хоче робити запаси на зиму, найкраще запасатися ягодами тоді, коли ціни опустяться до 25-30 гривень за кілограм. Звісно, все залежатиме і від якості ягід. Дрібна полуниця завжди дешевша, велика, свіжа, запашна – дорожча. Але для варення, заморозки можна брати і найбільш бюджетну».

Пані Ірина торгує в Хусті на ринку полуницею. Каже, що купує товар у Виноградові на гуртівні. Ягоди в неї середні. За кілограм продавчиня просить 150 гривень.

«Дешевше поки не буде, – стверджує вона. – Весна в нас затяжна, холодна, погода не надто сприятлива для рослинності, особливо ранніх ягід. Тим не менше, покупці є. Хтось бере кілька штучок для дитини, хтось 500 грам, а хтось і кілограм. Звичайно, поки збуваю не ящиками, але й не нарікаю на відсутність попиту».

Світлана Томишин купує полуницю дітям. Не торгується. Набирає у пакет «на око». Виходить на 200 гривень.

«Якщо у таких дрібницях, як свіжі ягоди і фрукти, собі відмовляти, то навіщо взагалі жити, – каже жінка. – Приготую десерт, будемо їсти всією родиною. А дітям дам ще й ягоди з цукром та вершками. Дуже так люблять ними ласувати. Перед вживанням трохи відмочую і жодних проблем немає. Купувала полуницю цілу зиму в супермаркетах. На жаль, торік не заморозила, боялась, що пропаде в морозильній камері через відключення світла. Тепер точно у пік сезону візьму декілька ящиків, хай буде!».

Проте дехто поки не може собі дозволити насолоджуватися ароматом і смаком королеви ягід.

«Ранню не купую, занадто дорога, – зізнається Ілона Молнар. – Із моєї пенсії на головне важливо, щоб вистачило. Трохи впадуть ціни, от тоді можна і дегустувати. Та й вважаю ранню городину взагалі не дуже безпечною для здоров’я. Але люди їдять, дітям дають і нічого… Філе теж купуємо наколоте гормонами росту та антибіотиками. Так що тут, як кажуть, кожна палиця має два кінці».

А що в магазинах

Вартість ягід у магазинах трохи вища, ніж на ринку – 170-200 гривень. Найбільше ягід із Греції та Іспанії.

«Черг за ягодами немає, але потроху купують, – наголошує продавчиня однієї з крамниць пані Людмила. – Продукція в нас поки імпортна, але за кілька тижнів має бути вже й наша закарпатська. Щороку продаємо й місцеву, підтримуємо наших виробників».

А от у супермаркетах ціни набагато вищі. Скажімо, 250-грамова упаковка може обійтися у 150 гривень. Ягоди з Греції. Можна знайти і дешевше – за 140 гривень за ті ж 250 грамів, або ж за 120 гривень.

Їсти чи не їсти?

Але чи справді безпечно їсти ранні ягоди? Що про це кажуть лікарі?

«Звичайно, після зими і затяжної холодної весни усім нам хочеться посмакувати свіжою полуницею. Вона дійсно дуже корисна. Але рання може бути досить небезпечною. Вирощують ягоди нерідко у теплицях, а при цьому використовують усілякі стимулятори росту. Становити загрозу здоров’ю може навіть велика кількість добрив. А їх додають… аби прискорити дозрівання. У ранніх ягодах рівень нітратів і пестицидів може бути вищим, ніж у звичайних літніх. Нітрати самі по собі не дуже шкідливі, але в організмі можуть перетворюватися в нітрити, які токсичні. Крім того, рання полуниця може викликати сильнішу алергічну реакцію через більшу кількість хімікатів і підвищену біоактивність самої ягоди. Якщо плоди дуже гарні на вигляд, практично ідеальні, але всередині ще тверді або кислуваті, це може свідчити про штучне прискорення дозрівання», – каже «Карпатському об’єктиву» ужгородська лікарка Анастасія Клованич.

Тож як мінімізувати ризики?

«Добре мити ягоди. Бажано — під проточною водою, а ще краще на 10–15 хвилин замочити в холодній воді з содою або лимонною кислотою. Купувати варто тільки у перевірених виробників. Якщо є можливість — брати полуницю з фермерських господарств, які дорожать своєю репутацією. Також рекомендую звертати увагу на зовнішній на вигляд. Дуже великі, яскраві, ідеальні ягоди — підозрілий знак. Натуральна полуниця не завжди однакової форми і кольору. Навіть найкращу полуницю краще їсти помірно, особливо дітям або людям із хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту. Загалом їсти ранню полуницю можна, але з обережністю. Вибирати її потрібно уважно і не переїдати», – додає фахівчиня.

Тож яка найбільша користь у полуниці?

«Вона – справжній скарб для здоров’я! Найкраща – вирощена вдома у городі. Або ж куплена в сезон прямо від аграріїв. Всього 5–7 ягід можуть перекрити денну норму цього вітаміну С. Він зміцнює імунітет, підтримує шкіру пружною й допомагає у загоєнні ран. Полуниця також містить антоціани, кверцетин та еллагову кислоту. Вони допомагають боротися зі старінням, захищають клітини від ушкодження, знижують ризик раку. Ягоди сприяють зниженню «поганого» холестерину, зменшують запалення і покращують еластичність судин. Високий вміст клітковини допомагає нормалізувати роботу кишківника. Завдяки низькому глікемічному індексу полуниця майже не викликає стрибків цукру в крові (звісно, якщо їсти її без цукру чи вершків). Вона низькокалорійна — приблизно 30–35 ккал на 100 г. При цьому добре насичує завдяки воді та клітковині. Завдяки вітаміну С і антиоксидантам полуниця сприяє виробленню колагену, що тримає шкіру молодою та свіжою. І це – тільки кілька з основних переваг ягоди!», – запевняє лікарка.

Тож смакувати чи ні ранніми ягодами – вирішувати кожному особисто, але загалом їсти полуницю (у сезон) корисно всім.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне