
Закарпатська полуниця уже на ринках. По скільки і звідки
У області нарешті почався довгоочікуваний сезон місцевої полуниці. Хоча в магазинах та супермаркетах продають і привозну, маємо вже й місцеву. Смаколики можна купити практично на всіх ринках краю. Велика, пахуча, яскрава, налита сонцем полуниця здалеку кидається у очі. Цариця ягід ще дорога, але її вартість уже нижча, ніж, скажімо, була перед Великоднем чи тиждень тому.

Тож чим корисна полуниця? За скільки і де її можна купити? Які ціни прогнозують виробники у розпал сезону? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».
Низькі ціни не прогнозуються
Здебільшого годує Закарпаття червоними ягодами Виноградівщина. Саме звідти везуть більшість продукції ті, хто безпосередньо торгує нею на ринках. Там – потужні тепличні господарства і багато аграріїв займаються вирощуванням полуниці професійно, поставляють її і в інші області України.
Якщо перед Великоднем вартість кілограма полуниці була 300 гривень, потім 250, то зараз її можна купити у рази дешевше.

Пан Василь – фермер із Виноградова. Має невелике господарство, теплиці.
«На відкритому ґрунті ягоди ще не дозрівають. Фактично стартував тільки сезон тепличної полуниці, – каже він «Карпатському об’єктиву». – Але вона не менш смачна і вітамінна. Продаю ягоди по 120 гривень за кілограм. У найближчі тижні вартість може впасти до 100-80 гривень. Але в розпал сезону дешевої полуниці чекати не варто. Від минулого року подорожчало практично все – і енергоносії, і розсада, і добрива. Пік сезону очікується на кінець травня-початок червня. По 10-15 гривень ніхто її точно продавати зараз не буде. Тож хто хоче робити запаси на зиму, найкраще запасатися ягодами тоді, коли ціни опустяться до 25-30 гривень за кілограм. Звісно, все залежатиме і від якості ягід. Дрібна полуниця завжди дешевша, велика, свіжа, запашна – дорожча. Але для варення, заморозки можна брати і найбільш бюджетну».
Пані Ірина торгує в Хусті на ринку полуницею. Каже, що купує товар у Виноградові на гуртівні. Ягоди в неї середні. За кілограм продавчиня просить 150 гривень.
«Дешевше поки не буде, – стверджує вона. – Весна в нас затяжна, холодна, погода не надто сприятлива для рослинності, особливо ранніх ягід. Тим не менше, покупці є. Хтось бере кілька штучок для дитини, хтось 500 грам, а хтось і кілограм. Звичайно, поки збуваю не ящиками, але й не нарікаю на відсутність попиту».

Світлана Томишин купує полуницю дітям. Не торгується. Набирає у пакет «на око». Виходить на 200 гривень.
«Якщо у таких дрібницях, як свіжі ягоди і фрукти, собі відмовляти, то навіщо взагалі жити, – каже жінка. – Приготую десерт, будемо їсти всією родиною. А дітям дам ще й ягоди з цукром та вершками. Дуже так люблять ними ласувати. Перед вживанням трохи відмочую і жодних проблем немає. Купувала полуницю цілу зиму в супермаркетах. На жаль, торік не заморозила, боялась, що пропаде в морозильній камері через відключення світла. Тепер точно у пік сезону візьму декілька ящиків, хай буде!».
Проте дехто поки не може собі дозволити насолоджуватися ароматом і смаком королеви ягід.
«Ранню не купую, занадто дорога, – зізнається Ілона Молнар. – Із моєї пенсії на головне важливо, щоб вистачило. Трохи впадуть ціни, от тоді можна і дегустувати. Та й вважаю ранню городину взагалі не дуже безпечною для здоров’я. Але люди їдять, дітям дають і нічого… Філе теж купуємо наколоте гормонами росту та антибіотиками. Так що тут, як кажуть, кожна палиця має два кінці».
А що в магазинах
Вартість ягід у магазинах трохи вища, ніж на ринку – 170-200 гривень. Найбільше ягід із Греції та Іспанії.
«Черг за ягодами немає, але потроху купують, – наголошує продавчиня однієї з крамниць пані Людмила. – Продукція в нас поки імпортна, але за кілька тижнів має бути вже й наша закарпатська. Щороку продаємо й місцеву, підтримуємо наших виробників».
А от у супермаркетах ціни набагато вищі. Скажімо, 250-грамова упаковка може обійтися у 150 гривень. Ягоди з Греції. Можна знайти і дешевше – за 140 гривень за ті ж 250 грамів, або ж за 120 гривень.

Їсти чи не їсти?
Але чи справді безпечно їсти ранні ягоди? Що про це кажуть лікарі?
«Звичайно, після зими і затяжної холодної весни усім нам хочеться посмакувати свіжою полуницею. Вона дійсно дуже корисна. Але рання може бути досить небезпечною. Вирощують ягоди нерідко у теплицях, а при цьому використовують усілякі стимулятори росту. Становити загрозу здоров’ю може навіть велика кількість добрив. А їх додають… аби прискорити дозрівання. У ранніх ягодах рівень нітратів і пестицидів може бути вищим, ніж у звичайних літніх. Нітрати самі по собі не дуже шкідливі, але в організмі можуть перетворюватися в нітрити, які токсичні. Крім того, рання полуниця може викликати сильнішу алергічну реакцію через більшу кількість хімікатів і підвищену біоактивність самої ягоди. Якщо плоди дуже гарні на вигляд, практично ідеальні, але всередині ще тверді або кислуваті, це може свідчити про штучне прискорення дозрівання», – каже «Карпатському об’єктиву» ужгородська лікарка Анастасія Клованич.
Тож як мінімізувати ризики?
«Добре мити ягоди. Бажано — під проточною водою, а ще краще на 10–15 хвилин замочити в холодній воді з содою або лимонною кислотою. Купувати варто тільки у перевірених виробників. Якщо є можливість — брати полуницю з фермерських господарств, які дорожать своєю репутацією. Також рекомендую звертати увагу на зовнішній на вигляд. Дуже великі, яскраві, ідеальні ягоди — підозрілий знак. Натуральна полуниця не завжди однакової форми і кольору. Навіть найкращу полуницю краще їсти помірно, особливо дітям або людям із хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту. Загалом їсти ранню полуницю можна, але з обережністю. Вибирати її потрібно уважно і не переїдати», – додає фахівчиня.
Тож яка найбільша користь у полуниці?
«Вона – справжній скарб для здоров’я! Найкраща – вирощена вдома у городі. Або ж куплена в сезон прямо від аграріїв. Всього 5–7 ягід можуть перекрити денну норму цього вітаміну С. Він зміцнює імунітет, підтримує шкіру пружною й допомагає у загоєнні ран. Полуниця також містить антоціани, кверцетин та еллагову кислоту. Вони допомагають боротися зі старінням, захищають клітини від ушкодження, знижують ризик раку. Ягоди сприяють зниженню «поганого» холестерину, зменшують запалення і покращують еластичність судин. Високий вміст клітковини допомагає нормалізувати роботу кишківника. Завдяки низькому глікемічному індексу полуниця майже не викликає стрибків цукру в крові (звісно, якщо їсти її без цукру чи вершків). Вона низькокалорійна — приблизно 30–35 ккал на 100 г. При цьому добре насичує завдяки воді та клітковині. Завдяки вітаміну С і антиоксидантам полуниця сприяє виробленню колагену, що тримає шкіру молодою та свіжою. І це – тільки кілька з основних переваг ягоди!», – запевняє лікарка.
Тож смакувати чи ні ранніми ягодами – вирішувати кожному особисто, але загалом їсти полуницю (у сезон) корисно всім.
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися