
За скільки на Закарпатті можна купити свиню
Найбільший попит на свиней у нашому краї зазвичай перед Різдвом. Але не за горами Великдень, інше найбільше релігійне свято. І до нього наші краяни, як правило, запасаються м’ясом, бо на столі має бути традиційний шовдар. Ну і кожна господиня частує гостей на Пасху голубцями, котлетами, відбивними, рулетами та різними м’ясними стравами. У деяких селах області ще й до церкви у кошиках несуть домашню ковбасу.

Отже, «Карпатський об’єктив» вирішив вивчити, які наразі у різних куточках краю ціни на свиней – як дорослих, так і поросят. Де можна купити кабанчика дешевше і яких порід свиней пропонують покупцям наші ґазди та фермери.
Свиней продають небагато
Почали ми моніторити ціни з найбільшого тваринного ринку на Закарпатті – «Торговиці» у Хусті. Працює вона практично за містом і тільки по суботах. Крім самих тварин (коней, корів, кіз, овець, свиней), птиці (курей, гусей, качок, індичок) там продається багато кормів та сільськогосподарських продуктів. Звозять туди товари виробники (та і перекупники) чи не з усієї області.


На жаль, зараз тваринний ринок виявився доволі вбогим. Ще рік тому тут кипіла торгівля, тепер же мало як продавців, так і покупців. Свиней небагато. Переважно продають поросят (білих, м’ясних порід) віком від 5-6 тижнів до 2-4 місяців. Але не тільки…
«У мене в’єтнамські «веприки», – каже «Карпатському об’єктиву» пан Василь. Наголошує, що живе в Хусті і розведенням саме цієї породи займається більше 10 років. – У мене 5 дітей, треба їх годувати. Тому й продаю. Опоросилася моя Катя шість тижнів тому. За «свинятко» прошу 1200 гривень. Народилося семеро. Усі «хлопчики». Через два тижні чекаю на поповнення від Марусі. В’єтнамки досить плодючі. Народжувати можуть і 12 малят, за рік – до 24 поросят. У мене 6 самиць і хряк тепер. Колись мав свинку Маню, в якої бувало і 14 малих за один раз».

Поруч із ним торгує жінка років 50. Каже, що приїхала з Берегівщини. Представляється Ілоною.
«У мене мангалиці. Маю різного віку. Поросята в мене від 2 тисяч гривень і дорожче, залежно від того, скільки їм тижнів. За восьмитижневі прошу 3500 гривень. Дорослі в мене – по 85 гривень за кілограм ваги. Важать по 100-120 кілограмів, є й по 200 навіть», – наголошує вона.
Загалом доросла або підрощена свиня зараз коштує 9-25 тисяч гривень. Проте найчастіше її чомусь продають не як живу тварину, а просять за «кілограм ваги». При чому, сума (за кілограм) може варіюватися від 65 до 95 гривень.

Покупців на ринку також небагато. Ті, хто має намір купити, намагаються збити ціну. Якщо вдається, щиро радіють.
«Я купив парочку звичайних білих «свинчат», – наголошує пан Василь. – Приїхав сюди аж із Тячівщини. Але не шкодую, бо виторгував за 3800 гривень двох. Між іншим, у нас свині дуже дорогі. Брат живе на Одещині. У них парочку малих можна купити спокійно за 2,5 тисяч. Великих свиней продають по 45 гривень за кілограм».
Загалом на ринку свині є тільки у 6 продавців. Курей теж небагато. Коней у продажі не вдалося побачити взагалі, а корову продавав тільки один чоловік. Прикро, бо в попередні роки (ще навіть 2-3 роки тому) тут просто кипіла торгівля і вибір як худоби, так і птиці був величезним.

Купити за оголошенням
На тваринному ринку вдалося дізнатися, що зараз багато хто купує свиней, шукаючи оголошення у соцмережах та на відповідних сайтах. Потім покупець домовляється з продавцем і їде за «живим товаром» уже за вказаною адресою.
Тож ми також вирішили переглянути оголошення і дізнатися, де продають у нашому краї найдешевших поросят.
У Іршаві свинчат продають по 3500 гривень. Щоправда, вони підрощені, їм 2,5 місяців. Збувають і інших (вагою 13-30 кілограмів) по 3 тисячі.
Натомість у Хусті за некастрованих крячків вагою до 25 кілограмів французької породи просять 5164 гривні.
У Мукачеві вдалося знайти чи не найбільший вибір поросят. Є різні породи. Та й ціни демократичні. Наприклад, за 1,5-місячних мангалиць просять 2700 гривень, за тримісячних – 4 тисячі. Цей же виробник пропонує придбати в нього дорослих свиней по 100 гривень за кілограм ваги. Білих «п’ятачків» віком від 6 тижнів продають по 2500 гривень. Крім того, дорослу свиню можна купити за 9200 гривень. Продавець наголошує, що вартість акційна – 45 гривень за кілограм.

У Перечині за поросятко просять 2500-2800 гривень. Виробник навіть пропонує доставку. Мангалиць можна купити по 2 тисячі гривень. А от у Липчі, що на Хустщині, ґазда за восьмитижневих свиней цієї породи просить по 4 тисячі гривень.
Найдешевших свиней вдалося знайти на Ужгородщині. Наприклад, у Довгому Полі за в’єтнамок поросят просить від 800 гривень, ще й господар обіцяє, що при покупці двох надасть знижку. А у селі Концово 12-тижневі поросята породи «ландрас» (уже вакцинованих та кастрованих) продаються по 3500 гривень. Скажімо, у Тячеві за мангалиць такого ж віку потрібно викласти 3800 гривень. При цьому власник стверджує, що поросята живуть на вигулі на природі, їдять лише натуральні корми і пасуть траву. Але в селі Сільце (Берегівщина, колишня Виноградівщина) 2,5-місячних мангалиць можна придбати по 2,5 тисяч гривень. За такою ж вартістю поросят цієї породи пропонують у Липецькій Поляні, що на Хустщині.
Але нас більше зацікавили в’єтнамки. Тож ми вирішили зателефонувати одному з продавців із Берегова.
«Моїм поросятам 4 місяці. Маю 3 дівчат і 4 хлопчиків. Усі вже стерилізовані і привчені до будь-якої їжі. Я годую їх переважно комбікормом та крупами. За «свинча» прошу 2500 гривень, але можу віддати й трохи дешевше. Поросята здорові, мають чудовий апетит», – розповів пан Імре.

За його словами, м’ясо цих свиней є делікатесним, м’яке і ніжне на смак, а самі вони мають дуже раннє статеве дозрівання, їх легко і прибутково розводити. Проте їм необхідні вигульні майданчики і воля.
Загалом утримувати нині свиней – задоволення не з дешевих. Адже порося не тільки купити потрібно, але й годувати, забезпечувати саме здоровою, якісною їжею, вітамінами. Для них потрібно мати спеціальне приміщення для утримання, щоденно прибирати… Тож і не дивно, що все менше і менше краян мають вдома свиней і воліють купувати у магазинах м’ясо.
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися