29831
17:05 25.112024

Краяни заощаджують на їжі. Від чого відмовляються?

Економіка 1322

Згідно з даними останніх опитувань, 64% українців економлять на продуктах харчування. Через зростання цін краяни змушені шукати альтернативу улюбленим стравам і купувати те, що обходиться дешевше. Нещодавно компанія Gradus Research провела доволі цікаве дослідження. У ньому наголошується, що все більше і більше людей навіть починають пропускати деякі прийоми їжа.

Результати опитування насторожують і лякають, адже попереду зима і нові ще більш серйозні витрати. Як збираються закарпатці розподіляти сімейний бюджет, від чого готові відмовитися? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Що показало дослідження

Спочатку з’ясуємо, які питання задавалися респондентам і як вони на них відповідали.

Майже половина опитаних (48%) зізналася, що від початку війни перестала споживати їжу у закладах громадського харчування і їсть вдома. Для пригодовування люди обирають найчастіше акційні товари у магазинах. Найбільше дефіцит коштів відчули ті, кому більше 56 років. 77% українців такого віку заощаджує на домашньому меню.

Найбільше на зміну раціону населення вплинув стрес через війну та подорожчання продуктів, підвищення тарифів на комунальні послуги. Найчастіше учасники опитування почали заощаджувати на кондитерських виробах (49%) та рибі та морепродуктах (48%). У той же час на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах та яйцях економлять лише 11% респондентів.

Цікаво також, що 42% населення почали більше вживати нездорових страв, 41% відчули послаблення апетиту і стільки почали пропускати бодай один прийом їжі. А ще 19% опитаних заявили, що почали більше вживати алкоголю, оскільки постійно відчувають стрес і тривожність.

Ціни стрімко зростають

Життя справді інтенсивно дорожчає. Тільки останнім часом цінники змінилися на дуже багатьох продуктах. І це – ще не пік. Попереду – зимові свята! Україна перетворюється на дорогу країну, у якій ціни зрівнюються з європейськими при низьких доходах населення.

За даними Державної служби статистики, протягом останнього року подорожчали абсолютно всі складові борщового набору. Загалом із 54 позицій, на основі яких розраховується індекс зростання споживчих цін, — 44 зросли у вартості.

У Національному банку, який займається контролем рівня споживчих цін, серед причин інфляції називають подорожчання оброблених продуктів через зростання вартості сирих, а також девальвацію гривні.

А от голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев наголошує, що на здорожчання вплинуло найбільше зростання витрат на енергоспоживання та оплату праці.

Протягом останніх 12 місяців із найбільш затребуваних продуктів, скажімо, капуста подорожчала на 208,8%, картопля — на 88,8%, морква — на 51%, буряк — на 38,6%, вершкове масло — на 24,9%, яблука — на 20,4%.

Варто додати, що при цьому заробітні плати та пенсії залишилися майже незмінними.

Що кажуть люди

«Карпатський об’єктив» опитав краян, як вони реагують на підвищення вартості продуктів, чи від чогось із них відмовились, чим саме замінили.

«Усе залежить від того, які прибутки має людина. Те, що у нашій державі населення зубожіло – це однозначно. Але якщо хтось заробляє 40-50 тисяч гривень, навряд чи на харчуванні буде заощаджувати. А от якщо взяти пенсіонерів, то більшість із них отримують менше 5 тисяч гривень на місяць. Із цих грошей на широку ноги пожити нереально. Таким людям доводиться розславляти пріоритети і купувати виключно найбільш необхідне. Жінка, наприклад, обиратиме, зафарбовувати сивину в перукарні, чи зробити це в домашніх умовах безкоштовно, витрачаючи гроші лише на фарбу. Вона воліє купити кілограм крупи чи макаронів і нагодувати родину. Звісно, це неприємно усвідомлювати, адже люди заощаджують практично на базових потребах. Я – людина працююча, але статки в мене невисокі. Тому купую менше м’яса, ковбас, риби. На гриби з чоловіком їздимо самі, вони є непоганою альтернативою м’ясній продукції, адже також містять білок. Повністю не відмовилась від жодного з продуктів, але марнотратством також не займаюся», – поділилася думками ужгородка Мирослава Дорошенко.

Найбільш вразливою категорією у ситуації зі здорожчанням є, безумовно, літні люди. Тож як виживають вони? Марія Довгій – пенсіонерка з Хуста. Каже, дещо з городини вирощує вдома, але від деяких продуктів довелося відмовитись.

«Маю невеликий город біля хати. Якщо в останні роки засаджувала його травою і квітами, то зараз вирощую цибулю, часник, моркву, капусту, селеру, трохи картопельки. Працювати у поті чола не маю сил, здоров’я. Чоловік взагалі ледве з ліжка підводиться. Діти за кордоном, матеріально допомагають, але на все ж не буду у них гроші просити. Заощаджую, на чому можу. Оскільки молочна продукція сильно подорожчала, молоко не купую взагалі, сметану беру магазинну, ту, що дешевша. Сир їмо рідко. М’ясо купую лише куряче, бо воно і легке, і найбільш доступне за ціною. Беру нечасто, 1-2 рази на місяць. На жаль, доводиться заощаджувати і на фруктах. Яблуньку маю, але вродила вона погано, а в цьому році яблука дуже дорогі. Кавун, для прикладу, їли влітку тільки раз. Загалом хоч зараз і непрості часи, але впевнена, що завжди так не буде. Після темної ночі завжди настає ранок», – переконана жінка.

Утім не тільки пенсіонери заощаджують на продуктах. Багатодітні родини також не розкошують.

«У мене четверо діток і всіх потрібно нагодувати. Для мене головне, аби було ситно та смачно. Я працюю, але чоловік наразі тимчасово непрацюючий, тож «тягну» все господарство» на собі. На овочах і фруктах намагаюся не економити, у них вітаміни, а дітям вони необхідні. Але хліб не купую, випікаю його вечорами сама. Так само булочки в школу для малечі. М’ясо купую, але готую, наприклад, не відбивні, а котлети, бо в фарш можна додати інших компонентів і більш ситно нагодувати родину. Крім того, закуповуюся переважно на груртівнях, де є знижки. На ринку та в магазинах ціни завжди вищі. Повністю відмовилася від риби. Але ми її й не надто любили. Також останнім часом почали їсти більше борошняних продуктів і круп, менше картоплі, бо вона дуже дорога. Приготувати обід чи вечерю для закарпатської жінки наразі – дуже непростий квест. Але нічого… із усім можна впоратися, усе пережити. Буде свято ще й на нашій вулиці», – наголошує мукачівка Еріка Нямеш.

На жаль, подібних історій серед краян чимало… Люди заощаджують, шукають підробітки, призвичаюються до труднощів… але все ж вірять у те, що покращення ситуації не за горами.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах