28943
08:59 17.052024

Чи подорожчає світло і що з цього приводу думають краяни

Економіка 2026

Після нових обстрілів росією об’єктів енергетичної інфраструктури, в Україні знову заговорили про можливе підвищення тарифів на електроенергію. Подібні атаки торік призвели до того, що з 1 червня 2023 року вартість світла таки стала дорожчою. Ціну уряд підняв до 2,64 грн/кВт-год.

Тож наразі знову з’явилася ймовірність перегляду вартості електроенергії. І люди побоюються, що звичні блага цивілізації навіть без відключень стануть для них недоступними… Тож чого чекати і що з цього приводу кажуть закарпатці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Чого чекати від урядовців

У владних кабінетах зараз дійсно обговорюється питання тарифів на електрику. Урядовці визнають, що останнім часом ситуація в енергетиці в державі значно погіршилася. Крім того, з травня спливає термін дії PSO (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії). Це означає, що чиновники отримають змогу знову переглянути тарифи на комунальні послуги для всіх категорій населення. Утім піднімати вартість газу та опалення поки що, згідно з мораторієм, не можна. У той же час він не поширюється на електроенергію, тож її подорожчання цілком можливе.

Такий розвиток подій, зокрема, передбачає міністр енергетики Герман Галущенко.

«Сьогодні ситуація ще складніша, порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків», – запевнив він у інтерв’ю виданню «Bloomberg» і припустив, що через значні збитки ціна світла зросла удвічі, тож аби вирішити питання, зараз уряд вивчає різні варіанти фінансування ремонту енергооб’єктів.

Як написав у соцмережі нардеп Андрій Герус, який очолює Комітет Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг, незначне подорожчання комунальної послуги таки можливе. При цьому, за його словами, тариф не підвищуватиметься до ринкового рівня, тому що він і так досить високий.

Про це ж заявляє заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

«Це питання завжди дуже чутливе й дуже складне. Зараз ми розуміємо, що пошкодження української енергосистеми дійсно були значними… Поки що рішення щодо перегляду тарифу на електроенергію не ухвалене, тривають підрахунки, дискусії» – наголосила вона в етері телемарафону і додала: «Якщо підвищення тарифів і буде, то воно буде достатньо незначним для споживачів і буде продовжувати дію пільгового механізму, який компенсує вартість електроенергії для побутових споживачів».

Чиновники не приховують, що ситуація в енергетиці у державі нині вкрай напружена і стверджують, що поки що компенсація різниці між поточними тарифами та собівартістю виробництва електроенергії лягала на плечі промисловості, бізнесу та бюджету, та оскільки вони вже не можуть справлятися з витратами самотужки, доводиться думати над зміною собівартості світла для населення.

Тож, скоріш за все, до нових цін на світло закарпатцям варто готуватися уже найближчим часом.

Як реагують на зміни краяни

До нових витрат закарпатці вже звикли… Проте, безумовно, вони нікого не радують.

«Видатки щомісяця зростають. Ще нещодавно платив за світло 500 гривень на місяць, зараз більше ніж 700. Якщо подорожчає, буде й тисяча. При цьому прибутки зовсім не зростають, через війну у багатьох фінансові труднощі. Розрекламовані субсидії отримати може далеко не кожен, бо у їхньому нарахуванні також є нюанси. Якщо хтось із родини не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, доходів при цьому не має, про допомогу держави можна забути. Найчастіше це стосується чоловіків. Реєструвати безробіття ніхто не поспішає, бо… якщо дивитись правді у вічі, бояться, остерігаються виклику до військкомату. При цьому якщо у попередні роки багато хто їздив на заробітки за кордон, заробляв нормальні кошти, аби забезпечувати родину, ставити на ноги дітей, платити ті ж комунальні послуги, то наразі у сильної статі такої змоги немає. Багато хто животіє, перебиваючись тимчасовими заробітками, підробляє, де може. І ще один важливий нюанс. У невеликих містах і селах знайти роботу непросто. Навіть не кажу про те, аби вакансія була за фахом чи з гідною оплатою праці. Взагалі місць дуже мало, а то й немає зовсім. Тож чергове подорожчання електроенергії сприймаю з великою насторогою, не знаючи, як дивитися у завтрашній день», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» тячівець Василь Ковач.

Не надто райдужно сприймають ситуацію і жінки.

«Сама виховую доньку. Працюю у магазині продавчинею. Зарплата невелика, а витрат дуже багато. Продукти дорогі, комуналка – також. Про якісь розваги навіть не думаю, заощаджую, на чому тільки можна. Засадила город, аби мала хоч щось своє, не купувала на ринку. Розумію, що економіка держави наразі потребує кращого, що нас бомблять і виводять із ладу енергетику… проте куди ще підвищувати тарифи! Навіть 100 гривень щомісяця із сімейної казни серйозно за рік б’є по бюджету. Важко зводити кінці з кінцями. А ще на моїх плечах літні батьки, яким постійно потрібно купувати ліки, бо хворіють. На мою думку, було б доцільно більш ретельно захищати енергетичні об’єкти, аби не було таких великих втрат, як маємо зараз. Звісно, все розумію… війна… Але, з іншого боку, прості споживачі постраждають найбільше навіть якщо тарифи збільшаться тільки для бізнесу, адже це потягне за собою нові цінники на предмети першої необхідності, їжу», – запевнила хустянка Дарина Волощук.

Однак є й такі, хто намагається не засмучуватися і готовий платити за світло стільки, скільки потрібно.

«Звісно, будь яке зростання цін та тарифів, не радує нікого…. Адже часи тепер непрості. Однак якщо обіцяють, що підвищення буде несуттєвим, сильно вдарити по гаманцях конкретних людей це не зможе. Наприклад, кожен із нас платитиме на 20 гривень більше за електроенергію, ніж раніше… По всій державі при цьому із кожного споживача назбирається серйозна сума на те, аби відремонтувати пошкоджені об’єкти і щоб у нас знову не було відключень. Я готовий платити за світло краще більше, ніж у минулому, але тільки щоб не було так, як торік взимку, коли ми годинами, а то й майже цілими днями сиділи без нього взагалі… у темряві і холоді. Із двох зол, як кажуть, завжди краще вибирати найменше. Тому перестороги людей хоч і розумію, але особисто надаю перевагу безперебійному енергопостачанню, нехай і за більшу суму, ніж остогидлим відключенням. Через попередження про перегляд тарифів не надто засмучуюся. Принаймні зараз, поки тепла погода, немає морозів, на порозі літо, за світло зможуть спокійно платити всі. А якою буде ситуація згодом, взимку – відомо поки що одному тільки Богу. Та якось буде точно. Ми сильні, витривалі і все переживемо», – аргументує мукачівець Петро Сливка.

Як би там не було, а більшість краян новаціям зовсім не радіють. Закарпатці наголошують, що доведеться ще більше заощаджувати світла і затягати паски, обираючи щомісяця, від чого б можна відмовитися, аби заплатити за комунальні послуги… або ж шукати додатковий підробіток…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах