28702
16:12 7.032024

Гречка подешевшала – виборів не буде. Що з продуктів подорожчало на Закарпатті

Економіка 886

Закарпатці жартують, що останнім часом впала ціна на гречку, а це означає, що найближчим часом виборів в Україні точно не буде. Також додають, що трохи знизилася вартість яєць, а отже в Міноборони відбулися якісь серйозні зміни (пригадуючи скандал із закупівлею цього продукту для військових позаторік). Утім жарти – жартами, а далеко не всі ціни на продукти на ринках та в магазинах області стали останнім часом нижчими. Тим більше із наближенням великоднього посту, коли багато хто з краян харчується їжею рослинного походження, багато овочів та фруктів суттєво подорожчали.

Детальніше в цінах розбирався «Карпатський об’єктив».

Що стало дешевшим

Почнемо з хорошого. У мережевих супермаркетах зараз кілограм гречки можна купити за 22-44 гривні. 400-грамова пачка в середньому коштує 15-20 гривень. Загалом вибір цих круп душе широкий, як і цінова гама. За думку експертів, гречка подешевшала дякуючи тому, що у минулому році наша держава зібрала рекордний урожай продукту – більше 207 тисяч тонн, тож у країні утворився надлишок крупи. За підрахунками, вартість гречки за останній місяць впала ще на 9 відсотків.

Ціни на цукор також знизилися на 6,3%, а на соняшникову олію на 5,9%. Десяток яєць став дешевшим на 9% і коштує наразі від 40 до 60 гривень. У середньому в магазинах ціна яйця – 5,50 гривень.

Утім це не стосується домашніх яєць. Наприклад, у Мукачеві, за домашнє куряче яйце просять 8 гривень, у Хусті та в Ужгороді його можна купити й по 7.

«Я в основному везу людям продукцію на замовлення. Попередньо анонсую у соцмережі. Постійні клієнтки замовляють цілими кошиками, через це даю дешевше. Маю вдома 50 курей. Несуться, дякувати Богу, добре. Сама мешкаю в селі під обласним центром, їхати недовго, маршрутки є постійно. Тож і мені добре, бо якась копійчина до пенсії є, і людям непогано, бо мають свіжі якісні смачні яйця», – зізнається «Карпатському об’єктиву» Олена Гайдош.

Домашню запашну олію на ринках області можна купити 1,5 літра за 70-100 гривень, 5 літрів – за 250-300.

М’ясо

Ціни на м’ясну продукцію майже не змінилися.

Найбільш затребуваним продуктом серед закарпатців є куряче філе, оскільки воно залишається найбільш доступним по вартості. Кілограм філе коштує від 140 до 190 гривень, залежно від того, де його купувати.

«У мене своя ферма, завжди м’ясо свіженьке, – розповідає «Карпатському об’єктиву» власниця однієї з торговельних точок у Хусті Галина Петренко. – Філе продаю по 160 гривень. Вартість кілограма тушки – 85 гривень, стегна – 115, гомілка – по 80. Стегна індички по 185 гривень. Крила – по 80».

В Ужгороді кілограм свинини стартує у вартості від 230 гривень. Продають і про 260, і навіть по 300. Сало – 180-220 гривень. Шинка – в межах 220 гривень. Пікниця – 270, «корейка» – від 230, лопатки – від 200. М’ясо птиці 160-220 гривень. Теляча вирізка – 300-330 гривень, яловичина – 250 гривень, ребра – 250-260 гривень, телячий ошийок – 230, стегно теляче – 300, м’ясо кроля в середньому 200 гривень за кілограм.

Загалом останнім часом м’ясна продукція подорожчала не сильно, більше зростання цін очікується перед Великоднем.

Овочі фрукти

Продукти, що містять найбільше вітамінів власне найбільше й зросли у вартості. На жаль…

Продовжує бити сумні рекорди картопля. Хоч по всій державі широко анонсується подешевшання «другого хліба», на Закарпатті його досі продають у середньому по 20-25 гривень. І немає різниці, де купувати: на ринку, в магазині чи в супермаркеті.

Не радує цінниками і капуста. ЇЇ продають по 20-40 гривень. А у зв’язку з нещодавнім підтопленнями кількох районів, де на Закарпатті вирощують цей продукт, ранній цьогорічний урожай також буде недешевим.

«Запаси капусти з минулої осені вже вичерпуються, вона починає псуватися, гнити. Крім того, розсаду в багатьох аграріїв у нашому краї підтопило. У цьому році стихія вже вдруге підмочує урожай. Спочатку у січні, а потім – у лютому. У багатьох вода завдала серйозної шкоди. Тому перед пасхальними святами, коли зазвичай господині купують свіжу капусту на голубці та на салати, їх чекає значне розчарування, бо вартість продукту буде досить високою, принаймні значно вищою принаймні, ніж минулої весни», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» фермерка з Виноградівщини Ірма Конолош.

Досить добре зате цьогоріч тримаються ціни на моркву та цибулю, адже наприкінці минулого сезону вони були просто захмарними. Зараз кілограм моркви коштує 12-20 гривень, максимум – 35, цибулі – 18-25 (так само максимум – 35). Буряк у середньому продають по 20-25 гривень, огірки – 110-135, помідори 89-140.

Дещо подорожчали, як не прикро, яблука. Якщо ще нещодавно за кілограм на ринках області просили 15-20 гривень, то зараз їх продають по 20-30. Це ж стосується і бананів. Декілька тижнів кілограм можна було купити за 50 гривень, наразі ж за кілограм потрібно віддати 64-70 гривень. Лимони – 70-90, апельсини – 80-100, мандарини – 85-120, виноград – 110-120 гривень за кілограм. Полуниця ж, щоправда привозна – 200 гривень за 500 грам.

Зросла також вартість молочної продукції: сирів, йогуртів, молока, масла, кефіру, сметани.

Які прогнози

Чітких прогнозів щодо ціноутворчих процесів на весну у експертів немає, адже ціни на одну і ту ж продукцію періодично змінюються то в один, то в інший бік. Кажуть, що все залежить як від попиту, так і від пропозиції.

Єдине, що припускають, це – що найближчим часом вартість деяких овочів може зрости в ціні ще на 2-7%. Утім про які саме продукти йде мова, не уточнюється. Натомість зазначається, що усе залежить від якості самих овочів, які наразі знаходяться у сховах, інфляції, світових трендів та погодних чинників. Серед продуктів із найбільшим інфляційним ризиком Центр біржових технологій, зокрема, називає рибу, морепродукти, хліб, хлібобулочні вироби, молочку продукцію та алкоголь. Також у зоні ризику можуть опинитися затребувані овочі і фрукти, що пов’язано передусім із сезонним скороченням внутрішніх запасів. Тим більше, що в минулому році саме ця категорія продуктів показала одне з найвищих подорожчань серед усіх товарів продовольчої ніші.

А от м’ясо, птицю, яйця, крупи, соняшникову олію та бобові аналітики відносять до менш ризикових груп і припускають, що суттєво вони найближчим часом не будуть дорожчати. Навпаки – можуть навіть ще трохи подешевшати.

Як там буде насправді – покаже тільки час, адже жоден прогноз не може передбачити форс-мажорних обставин та зі стовідсотковою точністю назвати очікувані ціни.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах