28683
15:44 1.032024

Закарпатці почали садити картоплю. Чи сильно подорожчало вирощування «другого хліба»

Економіка 3868

Ця зима побила рекорди у питанні вартості картоплі. Таких цін наші краяни не пригадують. Люди навіть жартували, що «другий хліб» став золотим, адже ще нещодавно кілограм овочів коштував більше 25 гривень. І це при тому, що минулої осені картоплю продавали по 5-8 гривень.

Тож і не дивно, що багато мешканців області вирішили, що виростити хоча б декілька десятків кілограмів цього популярного продукту зможуть і самотужки на своїх городах, присадибних ділянках або земельних наділах.

Проте посадити картоплю також виходить не надто дешево… Тож у скільки обходиться висадка «другого хліба». Чому закарпатці так квапливо взялися до роботи? На який урожай розраховують? Це й дізнавався «Карпатський об’єктив».

Для чого поспіх?

Уже тиждень-два через соціальні мережі наші краяни вихваляються, що закотили рукави, почали обрізати дерева, розчищати поля та садити картоплю у різних куточках області.

«А для чого відтягати. Овоч стійкий до холоду. Навіть якщо випаде ще трохи снігу – не пропаде. Зима в нас була теплою, думаю, весна також порадує сонячною погодою. Хочеться до Великодня мати на столі ранній урожай, приготувати смачну картопельку з домашнім маслом та запашним кропом, як люблять діти й онуки», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» Ганна Кіш із Виноградова.

«Своєї картоплі не маємо, усе доводиться купувати. Торік посадкову продавали по 5-7 гривень. Зараз – уже не менше 10. Я 10-кілограмовий мішок купила мішок за 100 гривень. Боюся, що ближче до квітня, коли власне більшість краян і виходять на городи, дрібненька картопелька різко підскочить у ціні. Думаю придбати ще хоча б два мішечки і висадити більше. Ділянка хоч і невелика біля будинку, та з мішка три розраховую зібрати. Часи зараз непрості, треба самому вирощувати, аби щось мати, бо магазинних продуктів не докупуватися… усе виходить страшенно дорого», – розмірковує Олена Дудаш із Тячівщини.

«Я ще не садила, тільки сапала город. Але найближчими днями з чоловіком та дітьми братимемося до роботи. На щастя, картоплю маємо свою, відклала з минулорічного врожаю. Купувати її нині дорого, ціни «кусаються». Рятує те, що мешкаю у приватному секторі і маю вільний для вирощування городини клаптик землі. Але все одно задарма вирощування не обходиться, бо ще й добрива мушу придбати, і потім від жуків різні препарати купувати. Для посадки підбираю сприятливі дні за місячним календарем. Чому садити планую так рано? Не знаю. Сусіди так роблять, не хочу здаватися гіршою господинею за інших», – переконує Ірина Кормош із Ужгородщини.

Які ціни

Загалом закарпатці нарікають на високі ціни на посадковий матеріал. Саме цим і пояснюють своє бажання зібрати якомога більший урожай влітку.

«Я першу картоплю вже висадила. Планую зібрати її у липні і одразу висадити іншу, аби зібрати інший урожай десь у жовтні. Землі в нас небагато, тож кожен виходить із ситуації, як може. Чергуватиму «другий хліб» із іншими городніми культурами». Так рано, зізнаюся, не садила ще ніколи. Але життя змушує експериментувати. Кілограм картоплі зараз 20 гривень, а посадкової – 10-12. Минулої суботи купила на торговиці (тваринному ринку) два мішки по 9 гривень. Дешевше не знайшла», – стверджує хустянка Катерина Бринзей.

Справді, ціни на картоплю для висаджування високі не лише на ринках, але і в інтернет-магазинах, хоча в мережі є велике розмаїття продукції та дійсно цікаві сорти. Утім ціни немалі.

Наприклад, 2,5 кілограмів сорту «Гранада» коштує 98 гривень, червоної нідерландської столової «Еволюшн» – так само, кілограм «Синьоокої» – 89 гривень, «Удачі» – така ж вартість, а «Ласунки» – взагалі 259 гривень. П’ятикілограмовий мікс із різних сортів 410 гривень. 20-кілограмовий мішок голландського раннього сорту «Торнадо ІРМ» пропонують придбати за 710 гривень. Кілограм фіолетового «Гурману» – 200 гривень.

Добрива для картоплі від хвороб – від 80 гривень за 200-грамову упаковку. Курячий послід – 180 гривень за 10 кілограмів. Органічне добриво – 45 гривень за кілограм. Засоби обробки картоплі від колорадських жуків дешевші і їх також пропонують усілякі. Ціни стартують від 8-10 гривень за упаковку. Проте є й значно дорожчі.

Поки що орати поля наші земляки не почали, тож про вартість таких польових робіт наразі дізнатись не вдалося. А от аби перекопати невеличкий город, потрібно викласти 500-1000 гривень.

«Самій фізично працювати важко, бо немолода вже і хворію. Діти живуть за кордоном, чоловік три роки тому помер. Торік я знайшла людей, які перекопали мені ділянку у городі за 500 гривень. Зараз заплатила 700. І то просили тисячу, просто вдалося збити ціну. Наймала двох чоловіків. Ніде не працюють, але й заробити не дуже хочуть, бо ледве їх умовила. Той клаптик землі перекопали абияк… поспіхом… Потім сама змушена була розбивати грудки. На жаль, халатна праця. Більше їх не покличу. Хоча, з іншого боку, дуже важко знайти людей для такої роботи», – запевнила Наталія Юришин із Іршавщини.

Як бачимо, висадити картоплю обходиться не так уже й дешево…

Як зібрати щедрий урожай?

А як правильно садити «другий хліб», аби зібрати хороший врожай? Це знає аграрій із Хустщини Василь Демеш.

«Потрібно пам’ятати, що картопля – це живий організм і поводитися з нею відповідно, – каже він «Карпатському об’єктиву». – Протягом трьох зимових місяців бульби перебувають у стані спокою, усі процеси в овочах сповільнюються. Тому картопельку необхідно правильно передусім «розбудити». Для цього її варто винести на декілька діб у тепле місце. Найкраще – на свіже повітря у сонячні дні. При цьому температура повітря має бути не нижчою за 8 градусів тепла».

Загалом закарпатець радить не надто поспішати з висаджуванням картоплі, адже земля повинна прогрітися також.

«Не знаю, чому в цьому році люди організували флешмоб – хто раніше засадить город. Усьому повинен бути свій час. Картоплю найкраще садити у квітні. Але переконувати ні в чому нікого не буду. Додам тільки, що аби скоріше бульби проросли, їх перед висадкою потрібно проколоти. Така проста дія прискорює процес вегетації. Також не рекомендую утримувати посадковий матеріал у дуже теплому приміщенні протягом тривалого часу. Температура має бути максимум 12 градусів. Крім того, після проколювання картоплин вони мають знаходитися трохи часу у доволі вологому середовищі. Якщо це якийсь сарай, там можна увімкнути світло та підігрів», – наголошує пан Василь.

Паростки, за словами аграрія, на картоплі повинні бути не надто великими.

«Їхня довжина не повинна перевищувати 5-10 міліметрів, інакше вони обламаються під час висаджування і очікуваного ефекту швидкого проростання досягти не вдасться. Крім того, на паростки рослини витрачають багато енергії, нехай вони проростають уже в землі і при цьому одночасно формується правильна коренева система. Якщо на бульбі паростки вже з’явилися, можна сповільнити їхній ріст. Для цього картоплю потрібно зберігати при температурі 4-6 градусів. Аби уникнути гниття картоплі, перед висаджуванням її необхідно просушити», – поділився досвідом садівник.

Звісно, у кожного є власні секрети вирощування картоплі і часом вони сильно різняться між собою. Як би там не було, а закарпатці, почавши засаджувати ділянки вже з перших днів березня, дійсно розраховують на те, що невдовзі матимуть власні овочі і при цьому більшість хоче зібрати хоча у 3-5 разів більше, ніж «закопав у землю», аби компенсувати витрати та мати можливість їсти свою, домашню продукцію.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах