28445
12:35 26.012024

Закарпатська митниця підвела підсумки міжнародної співпраці за минулий рік

Економіка 2287

У Міжнародний день митника, який щороку відзначається 26 січня, Закарпатська митниця традиційно підводить підсумки своєї співпраці з митними органами іноземних держав за 2023 рік.

Завдяки своєчасному отриманню інформації від іноземних колег, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортного товару в Україну, а й виявляють ухилення від сплати суб’єктами ЗЕД у повному обсязі митних платежів, що суттєво впливає на наповнення головної скарбниці держави.

Торік на адресу митних органів іноземних держав направлено 78 запитів щодо підтвердження можливих фактів митних порушень. На підставі їхніх офіційних відповідей задокументовано 37 справ про митні правопорушення на загальну суму 38,3 млн. грн.

Здебільшого це були різні оборудки зі зменшення розміру митних платежів при імпорті транспортних засобів та інших товарів комерційного призначення, хитромудрі методи приховування від митного контролю тютюнових виробів та дороговартістної техніки, інші протизаконні схеми, добре сплановані та прораховані ділками. Але, завдяки хорошій налагодженій міжнародній співпраці, досвідчені митники виявляють та документують факти правопорушення, застосовуючи до «комбінаторів» не лише адміністративні санкції у вигляді штрафів, а в деяких випадках – і конфіскацію товарів за рішенням суду.

Так, у рамках міжнародної взаємодії, викрито правопорушення незаконного ввезення на митну територію України транспортних засобів на підставі документів, що мають ознаки підробки або в яких зазначені неправдиві відомості. А також «гуманітарні» автомобілі, які нібито очікували благодійні організації. А насправді їх завозили у вигляді гуманітарної допомоги, аби обійти оподаткування, передбачене при імпорті машин.

Зафіксовані випадки недекларування валюти, яку ввозять громадяни на митну територію України в сумі, що значно перевищує дозволену законодавством суму без письмового декларування, а це 10 тисяч доларів США. При цьому, «добросовісні» порушники декларували переміщення готівкових коштів на суміжній стороні кордону, але при в’їзді в Україну, чомусь «забували» їх вказати та задекларувати. Підставою для вилучення готівкових коштів була відсутність будь-яких документів про легальність наявної в них валюти.

На сьогодні економічна безпека кордонів України не менш важлива складова державної інституції – митниці, і є невід’ємним елементом контролю й управління за порядком переміщення вантажів через пункти попуску. І тісна міжнародна співпраця Закарпатської митниці з митними органами інших країн світу – тому яскравий приклад, що демонструє відчутні позитивні зрушення в стабільному наповненні бюджету та відновленні економіки України, яка щоденно потребує мільйони на армію, оборону та безпеку.

Про це інформує пресслужба Закарпатської митниці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини