28451
18:34 24.122023

Скільки коштує зимовий відпочинок на Закарпатті

Економіка 11249

Зі снігом чи без, а зима щороку приходить 1 грудня. У такий час Карпати стають найбільш суворими для тих, хто прагне підкорити омріяні висоти. Щороку сміливців є чимало… хоча зимове сходження завжди важче за літнє… і коштує більше.

Найчастіше такі маршрути обирають власне не закарпатці, а мешканці інших куточків України, як, між іншим, і екскурсійні тури. Самі ж краяни воліють або залишатися у теплих домівках, або надають перевагу просто катанню на лижах.

Тож де найчастіше взимку відпочивають туристи на Закарпатті? А де проводять час самі мешканці області? Скільки коштує дозвілля та відвідини яких саме місць цього року в тренді? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Підкорення вершин

До війни українці потроху призвичаїлись. Люди звикли жити з цим і почали більше відпочивати, ніж на початку повномасштабного вторгнення. Закарпаття – найтихішу і спокійну область – для дозвілля обирають навіть частіше, ніж до війни.

«Найчастіше до нас їдуть саме кияни, одесити, мешканці Дніпра, Харкова, Миколаєва. Внутрішньо переміщені почали вже майже відчуватися закарпатцями, вони за два роки вивчили більшість маршрутів, побували у багатьох місцях. Їм зараз потрібен не простий похід у гори, а певний екстрим. Дехто взимку вирушає навіть підкоряти Говерлу. Я б не радив іти без інструктора. Гори таять у собі багато різних небезпек! Потрібно уважно стежити за погодою, мати певний рівень підготовки, а не просто бажання зробити гарне селфі з висоти! Якщо говорити конкретно про зимові походи, то найбільш популярними є власне сходження на Говерлу, похід на Руну, на Боржавські полонини, на Піп Іван Чорногірський, на Пікуй, Красію, маршрут Драгобрат-Свидовець. Походи можуть бути як одноденними, так кількаденними», – розповідає «Карпатському об’єктиву» гірський провідник із Ужгорода Петро Фіцай.

За його словами, найбільшим попитом користуються саме одноденні сходження.

«Вони дешевші за кількаденні. Група включає приблизно 12 осіб. Вартість, скажімо, на Говерлу – в межах 4 тисяч гривень. Стільки ж може коштувати триденний маршрут на Петрос. Група може бути навіть із 3 осіб. Якщо йти на Явірник, це може коштувати 1100 гривень. Мова йде про оплату із групи, а не з людини. Можна сформувати індивідуальний маршрут за потреби. Утім загалом із особи зимове сходження обходиться у гривень 400-500 за умови, що у групі щонайменше 3-5 бажаючих відчути зимовий драйв та помилуватися краєвидами засніжених Карпат», – наголошує інструктор.

Поїздки до цікавих локацій

Власне автомобільні мандрівки Закарпаттям та відвідини різних дегустацій, локацій із дикими тваринами та цікавих місцин найбільше до душі самим мешканцям області. Але не тільки… туристи також охоче обирають саме таке більш-менш пасивне дозвілля.

«Дводенний тур автобусом за маршрутом Мукачево-санаторій «Карпати»- Берегово-Хуст-Іза може коштувати від 1295 гривень. У вартість входить проїзд та нічліг, харчування, екскурсії, візит на оленячу ферму, дегустації, відвідини замку «Паланок», потрібно оплачувати додатково. Це – екскурсія без лиж. Але дуже цікава та смачна! Лижні тури на 4-5 днів – від 2300 гривень, – наголошує представниця туристичної компанії у Мукачеві Ірина Гомонай. – Можуть бути одноденні тури до родзинок Закарпаття. Наприклад, екскурсія у Лумшори – за 300-400 гривень, на Міжгірщину – за 500-600, до дерев’яних храмів Хустщини – за 400-500 або ж цікавими місцями Ужгорода – від 100 гривень. Є дегустаційний тур для гурманів за 4300 гривень, під час якого можна поласувати не лише винами та сирами, але й різними смаколиками, або ж SPA-тур, що включає купання у чанах та термальних басейнах, – від 1395 гривень».

При цьому, якщо поїздка припадає на зимові свята, її вартість, за словами пані Ірини, є вищою.

«Дехто на декілька днів обирає власне санаторний відпочинок. Це – дійсно хороший варіант проведення часу. Адже, крім того, що людина має можливість перебувати у серці казкової зимової природи, насолоджуватися пішими мандрівками на території закладу та його околицями, там ще й є можливість покращити здоров’я та самопочуття. Це – масажі, водні процедури, мінеральна вода, розваги, смачна і дієтична кухня, косметичні послуги та безліч інших привілеїв. Взимку доба перебування у таких закладах може стартувати від 500 гривень і коливатися в межах 1000-2500 гривень. У деяких оздоровницях є ще й фітобари, соляні кімнати, солярій, джакузі, фітнес-центри та багато інших бонусів. Вартість передусім залежить від того, який власне номер хоче забронювати людина», – запевняє вона.

Утім усе ж частіше закарпатці обирають подорожі областю власним автомобілем і відвідують ті локації, які найбільше до снаги малечі.

«Ми сідаємо в машину і їдемо з дітьми туди, куди вони хочуть самі. Взимку разом із дружиною беремо тижневу відпустку, а в доньок саме канікули. Тож найчастіше буваємо на страусиній фермі в Хусті, на оленячій у Ізі, на буйволячій у Горінчові. Вхід – 50-150 гривень, плюс бензин. Ось і всі витрати! – розповідає «Карпатському об’єктиву» хустянин Віктор Симулик. – Якщо маємо бажання помилуватися краєвидами, просто подорожуємо до якогось озера чи лісу. Послугами туроператорів не користуюся, усі принади області знаю і сам».

Такої ж думки й Юлія Сабов із Виноградова.

«Взимку великого бажання просто їздити немає. Якщо справді хочемо з родиною відпочити, їдемо в Берегово покупатися в термальних басейнах. За 500 гривень плаваємо і ми з чоловіком, і син. Вдома маємо сауну, паримося час від часу. Походи в гори нас не цікавлять, як і всілякі екскурсії з гідом», – запевняє жінка.

Гірськолижний відпочинок

Власне ця фішка взимку для Закарпаття є основною. Найбільше туристів до нашого краю їдуть саме підкорювати лижні траси.

«Ціни на підйомники різні, залежать від протяжності траси та кількості підйомів. Можуть стартувати від 30-50 гривень за 1 раз. Утім вигідніше користуватися пакетом хоча б із 10 підйомів. Він може коштувати 100, 300, 600 гривень. Вартість індивідуального заняття – 400-500 гривень», – розповідає лижний інструктор Денис Ковач із Тячівщини.

Якщо у людини немає відповідного костюма та необхідного спорядження, їх можна орендувати на місці. А це – додаткові витрати.

«Дитячі лижі на половину дня можуть коштувати 110 гривень, дорослі, залежно від класу, – 180-340. В оренду можна взяти також палиці для лиж, взуття, костюм, окуляри. Або ж замість лиж скористатися сноубордом, санками, гумовими кільцями. Ціна – 50-80 гривень за спуск, або ж 150 гривень за годину. Прокат одягу – 200-300 гривень. Звісно ж, ціна залежить іще й від власне гірськолижного курорту. Вона може коливатися, але в межах області відхилення є не надто значними. Наприклад, гірськолижні костюми я б радив усе ж мати свої. Вони недорогі. Комбінезон може коштувати 3-4 тисячі. Хоча, безперечно, є у по 15-20 тисяч. Але тут уже, як кажуть, на колір і смак товариш не всяк», – запевняє Денис.

Якщо вже мова пішла саме про гірськолижний відпочинок, то варто одразу зазначити, що на Закарпатті ціни у багато разів нижчі, ніж у Буковелі, а можливості – анітрохи не гірші.

Варто також нагадати, які ж гірськолижні траси є найбільш популярними у нашому краї.

Це – курорти «Драгобрат» (Рахівщина), «Пилипець», (Міжгірщина) «Подобовець» (Міжгірщина), «Ізки» (Міжгірщина), «Бескид» (Міжгірщина), «Красія» (Великоберезнянщина), «Великий» (Тячівщина), «Воєводино» (Перечинщина), а також спуски у Шаяні на Хустщині та у Поляні на Свалявщині.

Якому саме відпочинку надати взимку перевагу і чи використовувати морозні дні для дозвілля загалом – залежить конкретно від запитів та потреб кожного. Однак місць для якісного і відносно недорогого проведення часу та отримання незабутніх яскравих емоцій у нашій області є дуже багато.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах