28348
15:20 10.112023

110 мільярдів гривень склав зовнішньоторговельний оборот суб’єктів ЗЕД, акредитованих у Закарпатської митниці

Економіка 1891

Показники загальної вартості, як експорту так і імпорту, зросли впродовж 2023 року.

На сьогодні акредитованих у Закарпатській митниці суб’єктів ЗЕД налічується близько 6,6 тис учасників. Активно здійснювали  зовнішньоторговельні операції 1,9 тис підприємств. У порівнянні з минулим роком, чисельність  акредитованих учасників  зовнішньоекономічної діяльності зросла майже на 1000 суб’єктів.

З початку року митниками оформлено 114,6 тисяч митних декларацій.

Через митні пости у зоні діяльності Закарпатської митниці  суб’єкти ЗЕД за 10 місяців цього року в  Україну  найчастіше імпортували  засоби наземного транспорту, їх частини та обладнання, котли, машини, різні механічні пристрої та електричні машини. У меншій кількості  завозили  звукову та  телевізійну апаратуру, полімерні і пластмасові вироби, оптичні вироби, папір і картон, чорні метали та фармацевтичну продукцію. Загалом товару імпортовано більше, ніж на 83 млрд. грн, що перевищує на 21 % минулорічні показники. Серед країн, які найбільше здійснювали відправлення товарів в Україну – Чехія, Угорщина, Словаччина, Німеччина та Італія.

Лідером серед товарів, які український бізнес експортував до інших країн світу, залишаються зернові культури.  Їх експортовано майже на 10 млрд. грн. зернових, це 36 % від загальної кількості експорту. Серед інших товарів – насіння і плоди олійних рослин, плоди зерна, деревина і деревне вугілля, меблі та різноманітні механічні пристрої. Найбільше  зовнішньоекономічних операцій з експорту було реалізовано з Угорщиною (22,1%), Німеччиною  (22%) та Італією (21,3%). Загальна вартість експорту  сягає  близько  27 млрд. грн.

Що стосується неторгового обігу, який склав більше мільярда гривень,  то левову частку  ввезеного товару, з якого сплатили в держбюджет найбільше митних платежів, становили транспортні засоби.   

Пресслужба Закарпатської митниці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах