28246
12:18 12.102023

Закарпатська митниця: найчастіше зовнішньоторговельні операції суб’єкти ЗЕД здійснювали з Євросоюзом

Економіка 2617

За січень-вересень 2023 року у зоні діяльності Закарпатської митниці зросла на 722 кількість акредитованих підприємств, що здійснювали зовнішньоекономічну діяльність. Із 6,6 тис учасників ЗЕД – 1,8 тис активно здійснювали зовнішньоторговельні операції. Це відбулося, насамперед, завдяки створенню належних умов суб’єктам господарювання, а також діяльності підприємств з інших регіонів України, які релокувались у нашу область та почали здійснювати митне оформлення товарів у Закарпатській митниці.

Загалом за звітний період оформлено понад 102 тисячі митних декларацій. Зокрема: в режимі «імпорт» – 60,4 тис МД, «експорт» – майже 40 тис МД і «транзит» – понад 2 тис МД.

Загальна вартість імпорту зросла на 22,4 %, в порівнянні з минулорічним періодом, і становить понад 72,6 млрд грн.

Лідерами серед країн-імпортерів були: Чехія – 42,4 млрд грн, Угорщина – 38,7 млрд грн та Словаччина – 19,1 млрд грн. Найбільше в Україну імпортовано товарів: засоби наземного транспорту, реактори ядерні, котли, механічні пристрої, електричні машини, обладнання та інше.

Товарообіг експортних операцій за звітний період сягнув 24,2 млрд грн. Найчастіше експортували: зернові культури – на понад 9 млрд грн; насіння, плоди олійних рослин, плоди та зерна – на 5,2 млрд грн, деревина і вироби з дерева, деревного вугілля – на 3,8 млрд грн.

Найбільш затребуваний вітчизняний експорт був серед країн Євросоюзу: Угорщини – 12, 1 млрд грн; Італії – 11,2 млрд грн та Німеччини – 11,1 млрд грн.

Загальна товарна структура по Закарпатській митниці експортно-імпортних вантажів у неторговому обігу складається з оформлення громадянами товарів по МД ІМ-40 АА та по квитанціях МД-1. Тож, загалом оформлено 4 тис таких митних декларацій на загальну суму 920 млн грн. У значній більшості – це імпортовані транспортні засоби.

Про це інформує пресслужба Закарпатської митниці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах