18:37 8.102023

Сміттєпереробний завод на Берегівщині може запрацювати вже цього року

Економіка 2610

Новообраний голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай та директор Спільного технічного секретаріату програми прикордонного співробітництва ЄІС «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» (HUSKROUA ENI) Арон Сокач відвідали територію сміттєпереробного заводу, який зводиться на околиці села Яноші за кошти Європейського Союзу та частково Угорщини.

Окрім представників підрядників, в огляді будівництва взяли участь депутати обласної ради, зокрема заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йосип Борто, а також голова Берегівської райради Карло Резеш, очільник Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк і директорка Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА) Андрея Сабоне Цап.

Роман Сарай, який, очоливши обласну раду, водночас став і співголовою ЄОТС ТИСА, наразі лише ознайомлювався з процесом реалізації найдорожчої інвестиції Закарпаття.

Арон Сокач на місці в інтерв’ю журналістам повідомив: «Ми переконалися, що втілення в життя проєкту йде згідно з планом. Протягом наступних трьох місяців будемо намагатися вирішити виявлені мінімальні труднощі, щоб завод, який перероблятиме відходи 200 тисяч людей, повноцінно запрацював з 1 січня». Директор Спільного технічного секретаріату європейської програми, котра найбільшою мірою фінансує проєкт, звернув увагу на ще одну подану грантову заявку: «При подачі заявки обов’язково має бути український партнер із Закарпатської, Івано-Франківської або Чернівецької області, а також партнер з однієї із сусідніх країн – членів ЄС. Загальний бюджет гранту становить 50 мільйонів євро. Він доступний до 20 грудня, якщо йдеться про малі інвестиційні проєкти, та до 14 березня в разі великих. Грант дуже схожий на цю конструкцію. Можна подати заявку на реалізацію спільних проєктів у сферах озеленення, використання енергії, культурної співпраці, готовності до надзвичайних ситуацій».

Директорка Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА Андрея Сабоне Цап, у свою чергу, наголосила: «Я пересвідчилася, що роботи просуваються гарними темпами, відповідно до плану. Думаю, так буде й надалі. Усе необхідне обладнання та матеріали забезпечені».

Під час візиту на Закарпаття Арон Сокач також оглянув 9,5-кілометрову захисну дамбу, споруджену за кошти Європейського Союзу між селами Теково та Гетиня, яка захистить населені пункти в разі повені на річці Тиса. «Загальна вартість проєкту будівництва дамби становила 3,5 мільйона євро, що, на мою думку, є незначною порівняно з тим, який вплив він має на безпеку навколишніх населених пунктів. Окрім укріплення дамби, також зроблені всі водні комунікації та елементи інфраструктури, необхідні для експлуатації в довгостроковій перспективі», – повідомив він щодо цього проєкту.

(dózsa/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах