28204
16:50 22.092023

У 2024 році бюджети територіальних громад Закарпаття планують зменшити на третину

Економіка 3168

15 вересня Уряд схвалив проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», зареєстрований у Верховній Раді України під №10000.

Згідно законопроєкту доходи бюджетів територіальних громад Закарпатської області зменшаться на третину. Про це розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.

Таке зменшення доходів територіальних громад очікується з декількох причин. По-перше, це заплановане вилучення у бюджетів територіальних громад на користь державного бюджету надходження ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, як і урядовий законопроєкт змін до Бюджетного кодексу, реєстр. №10037. Для територіальних громад Закарпатської області це близько 2,2 млрд грн або 27% доходів бюджетів загального фонду без трансфертів.

Наступною причиною є вилучення у громад 4% ПДФО – зниження до 60% частки ПДФО, яка зараховується до бюджетів територіальних громад. Це додаткові втрати понад 360 млн грн або 4,4% доходів. В сукупності втрачається вже майже третина надходжень.

Також суттєво змінюються показники горизонтального вирівнювання. Розрахунковий обсяг базової дотації з державного бюджету для територіальних громад області зменшується на 590 млн грн або на 31% відносно поточного року, для обласного бюджету – збільшується на 138 млн грн або на 75%. Обсяг реверсної дотації, що вилучається з місцевих бюджетів до державного бюджету зменшується на 481 млн грн або на 68%, але планується, що реверсна дотація у 2024 році до держбюджету не перераховуватиметься.

Окрім цього, у 2024 році не заплановано субвенції з держаного бюджету на дороги та фінансування Державного фонду регіонального розвитку.

Зрозуміло, що на такий крок Уряд йде з метою акумулювання ресурсів для фінансування сектору безпеки та оборони. Та з іншої сторони, такі зміни не дадуть можливість територіальним громадам надалі підтримувати військові підрозділи, виділяти кошти на забезпечення мешканців укриттями та підтримку ВПО. Тому важливо шукати компромісні рішення.

Про це інформує Закарпатське РВ Асоціації міст України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах