28078
13:54 16.082023

На Закарпатті розповіли про разові виплати до Дня Незалежності: кому і скільки

Економіка 12165

Пенсійний фонд України у серпні здійснить фінансування разової грошової виплати до Дня Незалежності України ветеранам війни, учасникам бойових дій, жертвам нацистських переслідувань та громадянам, які мають особливі заслуги перед країною. Про це повідомила під час брифінгу начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

Постановою № 754 визначено такі розміри разової грошової виплати до Дня Незалежності України:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаних особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи ‒ 3 100 грн;

II групи ‒ 2 900 грн;

III групи ‒ 2 700 грн;

  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків ‒ 1 000 грн;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 100 грн;
  • членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 ст. 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 650 грн;учасникам війни та колишнім в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 грн.– Громадянам, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду як отримувачі пенсії та щомісячного грошового утримання кошти будуть нараховані автоматично.

Головне управління уже розпочало виплату одноразової допомоги цим громадянам. Виплата здійснюється через відділення «Укрпошти» за місцем фактичного проживання одержувачів або на поточні рахунки отримувачів в уповноважених банках разом із пенсією загальною сумою, – наголосила Анастасія Пентек.

– Так, грошову допомогу, до Дня Незалежності автоматично отримають 6294 пенсіонери області, серед яких – 3840 «цивільних» пенсіонерів та 2454 пенсіонерів силових структур. На разову виплату особам, які є пенсіонерами, спрямовано понад 8,9 млн гривень.

Друга група одержувачів разової виплати це військовослужбовці, поліцейські, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, служби судової охорони тощо, якіне с пенсіонерами. Також до цієї групи належать отримувачі виплати, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах. Виплата грошової допомоги одержувачам другої групи проводиться на підставі інформації, яку до Пенсійного фонду надають роботодавці військові частини, регіональні представники силових міністерств і відомств. Для цього слід заповнити заявку встановленого зразка і подати її через вебпортал Фонду. Термін подачі заявок до 1 жовтня. За попередніми даними, на Закарпатті нараховується біля 30-ти організацій, які мають право подати відповідні заявки на фінансування разової виплати. Станом на ранок 16 серпня подано 23 заявки щодо 4359 осіб на загальну суму понад 4,4 мільйона гривень. З них уже оплачено 14 заявок на суму майже 2,9 млн гривень для 2839 осіб. Інші заявки перебувають у роботі.

Третя група одержувачів разової виплати це особи з відповідним статусом:

– які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України як отримувачі пенсії /щомісячного довічного грошового утримання;

– які не знаходяться на службі в силових міністерствах та відомствах, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах. Таким особам для одержання грошової виплати потрібно особисто звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України із заявою.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
Всі новини