28066
16:05 11.082023

Скільки коштує на Закарпатті підготовка до Дня незалежності

Економіка 11633

До будь-якого свята люди зазвичай готуються. День народження потребує фінансових затрат, бо це – не лише подарунки, але й вкладення, скажімо, на наряди, пригощання, приємні сюрпризи для гостей. Тож і відзначення державних свят у попередні роки супроводжувалися певними інвестиціями – у концерти, розваги, спортивні змагання, покладання квітів.

Зараз святкування у всій державі проходить скромно, бо ж війна, чиновників закликають ті ж кошти краще спрямувати на доброчинність… Але самі люди у будь-якому разі готуються до цієї події, на Закарпатті – в тому числі. Звісно, кожен відповідно до власних фінансових можливостей.

Що ж саме до Дня незалежності купують закарпатці? Яку суму готові витратити? Де шукають вбрання та національну символіку? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Прапори, прапорці, стрічки для автомобілів

Зараз мати вдома державний прапор модно. Атрибутику вивішують краяни не тільки до свят, але і в будні. Дехто робить це справді від щирого серця, але окремі люди – показово. Як би там не було, а прапор потрібно купити і він коштує недешево.

«Ціни стартують від 170 гривень, – розповідає «Карпатському об’єктиву» продавчиня одного з магазинів в Ужгороді, який продає національну символіку Катерина Бряник. – Бувають акційні дні, коли навіть за 100 можна купити. Але є й дорожчі – по 280, 450 гривень. Вартість залежить від розміру, якості матерії, виробника. Маленькі прапорці у машину можна придбати за 8-10 гривень. Трохи більші – за 25. Комусь до снаги – тризуби. Найдешевші реалізовуємо по 70 гривень. Проте наконечники для прапора є й за 200. Якщо тризуб вишитий на синій тканині жовтими нитками – на липучці для одягу, таке задоволення обійдеться в гривень 20-40. А от тризуб-сувенір може коштувати і до 100 гривень, і до 800. Дуже часто просять клієнти магнітики з гербами та прапорами. Вони дешеві – 15-20 гривень. Настільна національна символіка – від 200 до 1000 гривень. Ажіотажу за таким товаром зараз немає, був на початку війни, наразі ж не можна сказати, що нічого не купують, але й черг не маємо».

Якщо з прапорами все зрозуміло, то декому до снаги прикрасити традиційним національними орнаментами автівку. Тож у скільки обійдеться наліпка?

«Я замовив собі RGB-стрічку через Інтернет. Це – карта України. Мені покупка обійшлася всього у 100 гривень із пересилкою. Але я натрапив на сайт виробника, а не перекупників, при чому – практично випадково, зазвичай такі речі дорожчі. Хоча наліпок різних багато і їх можна будь-коли купити і в автомагазинах на місці. Можна знайти навіть неймовірно цікаві ексклюзивні товари з кумедними написами. Вартість – до 300 гривень. Але все залежить від особистих смаків та власних пріоритетів. Хтось обирає просто орнамент під вишиванку, хтось – щось простеньке, а хтось – синьо-жовті смуги на всю машину. Мені до снаги мінімалізм. Не люблю показовості. Загалом наліпки недорогі і вибір просто шикарний!», – зізнається мукачівець Петро Сайберт.

Серед нумізматів свої пріоритети і вони на свої захоплення грошей не шкодують.

«Я колекціоную монети. Нещодавно купив набір із трьох у сувенірній упаковці із національною символікою. Віддав майже 700 гривень. Філателістам простіше. Марки, якщо купувати прямо на пошті, обходяться у рази дешевше. Але це за умови, що брати їх зразу після погашення, не зволікати, адже пізніше вартість може серйозно шокувати. Зараз багато патріотичної продукції із псом Патроном, російським військовим кораблем, із усілякими написами. Нещодавно побачив на сайті оголошень комплект із декількох видів марок із конвертами, які видали протягом останнього року, за 40 тисяч гривень! І, гадаю, охочі придбати знайдуться, бо зараз патріотична продукція є трендом!», – зізнається колекціонер із Виноградівщини Імре Ковач.

Сорочки, віночки, біжутерія

Звісно, більшості закарпатців найбільше хочеться причепурити до свят власне себе, а не оселю. Уже декілька років поспіль на вишиванки наші земляки не шкодують грошей і цей елемент гардеробу є в шафах багатьох краян.

«Середня вартість вишиванки – 1,5 тисяч гривень. Сукні з національним орнаментом – від 3 тисяч, – каже «Карпатському об’єктиву» одна з продавчинь народного одягу з Хуста Ельвіра Попадинець. – Якщо модний виріб не машинної, а ручної вишивки, то сорочка може коштувати і до 5 тисяч, авторські роботи – навіть 15. Ціна ще залежить від якості тканини з якої пошито саму одежину. Натуральні завжди дорожчі. Найчастіше наші земляки купують вишиванки дітям, бо у школах зараз до багатьох дат вони вважаються дрес-кодом. Спіднички дівчатам беруть рідше. Їхня вартість – 160-400 гривень. Однак молодь найбільше любить одягати вишиванку до джинсів. На 2-3 продані дорослі сорочки припадає 6-8 дитячих. І це при тому, що старшокласникам обирають уже дорослі сорочки.

Закарпатка додає, до є між нашими земляками й справжні поціновувачі народного одягу, яким однієї вишиванки замало.

«Маю декількох постійних клієнток, які купили в мене не менше 10 сорочок протягом 2-3 років. Найчастіше це – вчителі, але не тільки. Я радію, коли людям подобається народний стиль. До речі, вишиванки зараз дехто одягає навіть до церкви. І це – не лише представниці прекрасної статі, але й чоловіки. Крім того, зараз модно одружуватися у весільній сукні з національним орнаментом для нареченої та у сорочці-вишиванці для нареченого. Таке вбрання може коштувати 6-35 тисяч гривень, але таку красу можна ще не раз одягнути і в інші важливі дні. Також нерідко наші краяни замовляють народне вбрання держав сусідів – угорців, чехів, словаків, румунів. Зазвичай купують для діток, які їдуть за кордон виступати», – наголошує пані Ельвіра.

Декому більше до снаги патріотичні футболки. Їх зараз можна знайти дуже широкий асортимент як на ринках, у крамницях, так і в Інтернеті. Найдешевші продають навіть за 100 гривень. Середня вартість – 200-300 гривень. Можна собі замовити навіть із індивідуальним принтом, щоправда це обійдеться трохи дорожче – до 500-600 гривень.

Віночки для дівчат також досить активно кують закарпатці. І теж здебільшого для школярів. Вони недорогі, від 90 гривень. Більшість можна купити від 100 до 200 гривень. Хоча є й дорожчі – за 500-600. Це ж стосується і квіткових обручів.

«Найчастіше мами обирають для доньок соняшники або волошки у вигляді приколок для волосся. Вартість такої прикраси – 40-100 гривень. Набір із намиста та браслета можна придбати за 300 гривень, просто патріотичні браслети, скажімо, синьо-жовті, взагалі коштують від 20 гривень, – зізнається власниця магазину біжутерії з Тячева Лілія Сойма. – 40-120 гривень сережки в народному стилі. Утім найбільш активно перед державними святами наші землячки обирають різні брошки. Вони можуть бути сувенірними і коштувати немало – до 800-1000 гривень. Прекрасно підійдуть навіть для подарунка».

А от Ольга Романець із Іршавщини нещодавно купила для себе та чоловіка кулони-тризуби з медичного золота.

«Я зробила нам із коханим подарунок до Дня незалежності. Прикраси замовила на спеціальному сайті в Інтернеті. Коштували по 150 гривень. Доньці придбала підвіску у вигляді міні-пса Патрона за 170 гривень. За такі гроші не знайшла б у жодному магазині. Замовила собі ще й сережки у вигляді герба. Коштують всього 140 гривень. Як на мене, чудовий подарунок для себе та рідних», – запевнила жінка.

Загалом, якщо хочеться побалувати подарунком себе чи близьких, не треба відмовлятися від невеличкого задоволення, тим більше, в умовах війни в державі, коли зростає напруга та відчувається дискомфорт… Адже приємні миті у житті ми зазвичай створюємо для себе та оточення самі. А до свят такі дрібні радощі є просто безцінною втіхою.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах