25665
16:09 3.072023

У липні на Закарпатті частина пенсіонерів отримає підвищені пенсії

Економіка 5371

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області завершило третій у цьому році масовий перерахунок пенсій. Збільшені виплати з 1 липня отримають чотири категорії пенсіонерів, яким призначено пенсію по так званих спеціальних законах. Мова йде про державних службовців, представників органів місцевого самоврядування, науковців та народних депутатів.

Перерахунок проведено на виконання постанови Кабінету Міністрів України №168 від 24 лютого 2023 року «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році». Індексація торкнулася пенсій, призначених відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України» та «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Перерахунку на коефіцієнт збільшення 1,197 підлягали виплати, призначені до 31 грудня 2022 року включно. Підвищується тільки основний розмір пенсії – без урахування надбавок та інших доплат, встановлених законодавством.

Відповідно до постанови №168, верхню межу індексації обмежили сумою 1500 гривень (це максимальний розмір доплат, який отримають пенсіонери), а мінімальна доплата становить 100 гривень. Наголошуємо: з 1 липня виплати пенсій з урахуванням проведеної індексації не можуть перевищувати 20 930 гривень (це на сьогодні максимальний розмір пенсії, який дорівнює 10-ти прожитковим мінімумам, установлених для осіб, які втратили працездатність – 2093 грн х 10).

Загалом з 1 липня перераховані виплати отримає 471 особа. Середнє підвищення складе 1067,47 гривень.

Зазначимо, що починаючи з березня 2019 року під час проведення індексації пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсій колишніх державних службовців переглядався в порівнянні з розміром пенсій, який їм було призначено і за цим законом а не тільки за законом «Про державну службу». Через це багатьох колишніх держслужбовців вже перевели на загальні пенсії за віком, які призначаються згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Втім постанова №168 передбачає можливість для таких осіб повернутися назад на свої спеціальні пенсії, якщо внаслідок липневої індексації це стане доцільним. Для цього необхідно звернутись органів Пенсійного фонду з відповідною заявою.

НАГАДАЄМО!

• Перший масовий перерахунок пенсій цього року відбувся з 1 березня відповідно до вимог уже згаданої постанови №168. Індексацію пенсійних виплат проведено для 251 тисячі пенсіонерів, що становило 98,8% від загальної кількості пенсіонерів Закарпаття.

• 1 квітня відбувся другий масовий перерахунок – працюючим пенсіонерам (відповідно до ч.4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Підвищені виплати у червні (в т. ч. і за квітень-травень) отримали 14,9 тис. закарпатських пенсіонерів.

Про це інформує Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах