27827
16:07 21.062023

Чому закарпатці за світло платять більше і чи зростуть ще більше суми у платівках

Економіка 3998

Із 1 червня вартість спожитої електроенергії зросла. У багатьох це викликало обурення та занепокоєння, чи не платитимемо незабаром за світло ще більше

За словами генерального директора компанії-постачальника електроенергії «Yasno» Сергія Коваленка, уряд був змушений підняти ціну на спожиті енергоресурси для населення, аби зменшити фінансове навантаження на державних постальників.

«Підвищення тарифів на електроенергію до 2,88 грн збільшить платіжку на 200-300 гривень», – повідомив ефірі телемарафону член комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

Він також пояснив, що 5 грн 44 коп. за кіловат∙годину витрачає постачальник, щоб забезпечити електроенергією побутового клієнта. При цьому населення купує електроенергію у постачальника за набагато нижчим регульованим тарифом – 1,44/1,69 грн до 1 червня і 2,64 грн зараз, а решту покривають постачальники.

«Враховуючи обсяги споживання населення по всій країні, ці компанії щомісяця мають сплачувати колосальні суми на покриття різниці між ринковою ціною на електроенергію та регульованим тарифом. Через російську агресію вони і так опинилися у вкрай складному становищі, адже втратили обсяги генерації та зазнали руйнувань від ракетних атак. Це тільки погіршило їх фінансову ситуацію», – додав Коваленко.

За його словами, саме через такі нюанси всередині системи ріс борг. Постачальники при цьому, на думку очільника компанії «Yasno», недотримували компенсацію, недоплачували мережам Укренерго, а енергетична інфраструктура мала дефіцит коштів на відновлення.

Тим часом у пресслужбі ПАТ «Закарпаттяобленерго» зазначили, що закарпатцям варто навчитися заощаджувати електричні ресурси і дали кілька порад про те, як це зробити.

«Способів економії багато, нагадаємо їх, і почнемо з основного – зонний облік електроенергії, який забезпечується диференційованим приладом обліку.

Що це таке?

Двозонний/тризонний прилад обліку – це сучасний лічильник, який дозволяє вести облік спожитої електричної енергії окремо за кожним вказаним періодом часу (зоною доби).

Такий лічильник дозволяє споживачу оплачувати вартість спожитої електричної енергії за різними тарифами в залежності від періоду часу.

Наприклад, уночі, з 23.00 до 7.00 ранку, електрику вам рахуватимуть з 50-відсотковою знижкою», – запевнили закарпатські енергетики.

***

Варто додати, що вже за перший місяць після подорожчання електроенергії, закарпатцям доведеться заплатити за неї на 300-500 гривень більше, ніж раніше.

При цьому, зараз у людей не працюють котли, адже надворі літо. Однак сума у квитанціях збільшиться передусім завдяки тому, що у багатьох працюють бойлери, морозильні камери, електричні плити та інша побутова техніка.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини