27806
14:50 16.062023

Де і ким планують працювати влітку закарпатські діти та скільки їм за це готові платити

Економіка 2613

Літо – пора канікул і відпочинку для дітей. Однак далеко не всі закарпатські школярі планують провести цей час у байдикуванні. Великий відсоток учнів влітку або волонтеритиме, або працюватиме. На жаль, у державі війна і далеко не всім родинам вистачає коштів, тож дехто з батьків планує долучити до праці і своїх чад.

А що з цього приводу думають самі підлітки? Де планують працювати юні закарпатці і скільки за це їм готові платити? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Яку роботу шукають діти

Багато підлітків після 14 років бажають бути більш самостійними і мати власні кишенькові гроші. Том у й не дивно, що молодь активно шукає на літо роботу. У містах влаштуватися легше, але в селах теж є варіанти. Часто це – садівництво, городництво та продаж сільськогосподарської продукції на ринках.

«Батьки мають велике власне господарство і цим заробляють на життя. Я допомагаю і за це отримую відсотки, – каже 14-річний Дмитро із Копані. Він торгує у Хусті полуницею. Хлопчик приїхав маршруткою разом із 17-річною сестрою. – Моїм завданням є нарвати ягід і збути їх. Однак, доводиться вдома виконувати й іншу роботу. Скажімо, поливати городину, підкопувати як ту ж полуницю, так і картоплю та кукурудзу. Робота досить важка, але вже звик, бо працюю на землі з 9 років», – додає він.

Біля юнака поруч 15-річна Оксана з Іршавщини продає черешні. Запевняє, що хоче заробити собі на одяг, бо після 9 класу їде вчитись до Ужгорода і мріє про обновки.

«Я з небагатої родини, тож влітку заробляю з 13 років. У основному за гроші допомагаю людям по господарству. Можу заробити і 100 гривень на день, можу й 500. Але є й таке, що роботи немає взагалі. Братові 16. Він працює на автомийці вже друге поспіль літо. Вдома маємо фруктові дерева, тож вирішила продати черешень. Пізніше будуть ще й персики та абрикоси, – розповідає дівчина «Карпатському об’єктиву». – Зі мною сусідський хлопчик приїхав, йому всього 11. Продає молоду картоплю та капусту. Живе з бабусею, батьки випивають, а у старенької пенсія невелика. Тож кожен заробляє, як може!».

Загалом дітей, які торгують городиною, влітку в Хусті на ринку багато. І це – не лише мешканці сусідніх сіл, але й підлітки з Тячівщини, Виноградівщини, Іршавщини.

А от 15-річна Олександра Кадар із Мукачева має непогану підприємницьку жилку і заробляє не руками, а головою. Вона пропонує туристам екскурсії містом та фотосесії, звісно ж, за гроші.

«Взимку батьки подарували мені фотоапарат. Старший брат навчив користуватися програмою Photoshop і обробляти світлини. Крім того, я детально вивчаю в Інтернеті цікаві факти про рідний край, знаю багато легенд і захоплюючих історій. Мала вже декілька екскурсій. Як їх провела – гостям сподобалося. Свої послуги пропоную через Інтернет. За тиждень можу заробити і тисячу, і 3 тисячі гривень, коли як поталанить. Гроші мені потрібні, бо не хочу залежати від дорослих, мрію більше подорожувати областю. Поки що екскурсії проводила тільки в Мукачеві, але хочеться поїхати і на Синевирське озеро, і на Шипіт, і побувати на Говерлі!», – зізналася дівчинка.

16-річний Максим Горват із Хуста підробляє вже друге поспіль літо. Та якщо раніше продавав морозиво або допомагав старшому брату працювати на будівництві, зараз йому поталанило менше, поки що доводиться роздавати листівки та флаєри.

«Маю 200 гривень за день. Це – небагато, тому шукаю ще й інший підробіток. Мрію купити собі скутер, а просити гроші від батька не хочу. Буду радий, якщо візьмуть десь працювати офіціантом. Минулого літа заробив собі на новий телефон, а під час зимових канікул – на навушники та гральну приставку», – запевнив хлопчина.

Багатьох дітей цікавить не тільки сама по собі робота, але й нормальна зарплата, за безцінь підлітки трудитися не бажають. У той же час молодь готова безкорисно скільки потрібно волонтерити.

«Влітку разом з моєю мамою та подругами запланували собі готувати їжу для переселенців. Крім того, будемо плести та продавати браслети, аби допомогти військовим, – ділиться думками 14-річна ужгородка Юлія Смирнова. – Планів багато, хочемо бути корисними суспільству. У той же час хочу трохи й попрацювати, заробити собі грошей на онлайн-курси з ІТ, які забронювала собі на серпень. Якщо коштів не вистачить, докладе мама, утім дуже хочуться оплатити їх собі самотужки. Тому розглядаю різні пропозиції роботи. Наразі знайшла для себе вільну вакансію аніматора. Обіцяють платити 10 тисяч на місяць. Але якщо з’явиться на горизонті щось краще, буду тільки рада».

Дехто з підлітків під час літніх канікул займається продажами через Інтернет, підробляє вожатими у таборах, або вчиться ремонтувати автомобілі.

Загалом діти, які спробували підробляти під час канікул, у майбутньому раціональніше ставляться до грошей, відповідальніші у питаннях фінансів та більше поважають батьківську працю.

Яку роботу пропонують молоді на Закарпатті

Слід зазначити, що більшість вакансій на літо на Закарпатті – для студентів. Їх роботодавці готові офіційно оформити і платити їм у межах 10-15 тисяч гривень. Це – переважно робота в Ужгороді. Серед запитів головним критерієм є вік від 17-18 років і зовсім необов’язковою вимогою є наявність досвіду. На неповний робочий день готові взяти продавців, марчендайзерів, касирів, вантажників, навіть кредитних інспекторів.

«Мені в кафе потрібен офіціант, – наголошує «Карпатському об’єктиву» власник одного з закладів в Ужгороді Іван Марчинець. – Візьму будь-якого випускника школи, але не дитину. Для школярів є багато інших вакансій, скажімо, знайомий шукає кур’єрів, готовий платити 18 тисяч гривень і може взяти підлітка. Або в магазини для викладки товару беруть і 15-річних. Платять 11 тисяч. Є ще багато варіантів роботи на дому, де можна заробити до 12 тисяч гривень!»

Але далеко не всі готові так щедро платити молоді. Наприклад, у один із закладів харчування Хуста шукають прибиральницю, готові взяти навіть школярку, але обіцяють всього 7 тисяч гривень зарплатні.

У Тячеві ж є вільні вакансії для продавців косметики. Ладні співпрацювати з підлітками. Але працювати доведеться всього за 8 тисяч гривень на місяць.

А от промоутеру у Мукачеві готові платити до 10 тисяч. І 16-річній Христині Рішко поталанило забронювати собі цю вакансію. Ось що розповіла мама дівчинки:

«Я не проти того, аби донька працювала. У мене свій бізнес, але вона має навчитися заробляти власними руками. Тож мене радує, що Христя виявляє активність у плані роботи. Нещодавно батько її подруги давав в Інтернеті оголошення про те, що йому на фірму потрібні промоутери. Донька натрапила на нього абсолютно випадково. Прийшла на співбесіду і її взяли. Працюватиме, щоправда, тільки 2 місяці, але все одно радіє, що покращить своє фінансове становище. Я й сама брала до себе в кафе дівчат від 14 років. Працювали по декілька годин, але завжди залишалися задоволеними як роботою, так і чайовими», – зізналася пані Мар’яна.

Загалом на сайтах із пошуку роботи на літній період справді можна зайти чимало вакансій для школярів. Найчастіше це пропозиції кур’єрів, продавців-консультантів, касирів, помічників офіціантів. Важливо зазначити, що роботодавці готові співпрацювати з підлітками за умови наявності письмової згоди батьків.

Із якого віку діти можуть працювати офіційно?

За коментарем «Карпатський об’єктив» звернувся до юриста з Ужгорода Степана Баняса.

«Фактично вік, із якого можна приймати молодь на роботу – 16 років. Якщо ж дитині всього 15, її можуть працевлаштувати, але тільки за згодою одного з батьків, або осіб, що їх замінюють, – запевнив він. – При цьому робота має бути в денну зміну і виконуватися виключно у вільний від навчання час. Варто також додати, що згідно з чинним законодавством України про працю, для неповнолітніх тривалість робочого часу є скороченою. Для працівників віком від 16 до 18 років це – 36 годин на тиждень, для підлітків віком від 15 до 16 років (або ж учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень».

Також, за словами юриста, українським законодавством категорично заборонено використовувати дитячу працю на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучати неповнолітніх до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини